2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Piriformis Sendromu ve Siyatik Ağrısı
MAKALE #10618 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Mart 2013 | 50,568 Okuyucu
PİRİFORMİS SENDROMU & SIYATIK AĞRISI


*Siyatik ağrısı nedir?


Siyatik sinirin kalçadan çıktıktan sonra ortaya çıkan ağrısıdır ve iç ve dış nedenli diye iki türlü ağrısı vardır. İç siyatik nöropati diye bilinir ve sinirde bası yoktur ama sinir hastadır. İnsanlar buna siyatik romatizma derler. Dış siyatik ise siyatik sinire dışarıdan yapılan basılar nedeniyle oluşur ve mekaniktir bunun tedavisi yüz güldürücüdür.



*yalancı siyatik nedir? Yalancı siyatik diye bir kavram yoktur. Yalancı siyatik terimi bel fıtığı olmadan oluşan siyatik ağrısına dense de bu terim doğru değildir. Bel fıtığı dışındaki siyatik ağrılarda bir şekilde siyatik ağrısına neden olurlar.


Piriformis sendromu



piriformis kası kalçada aslında çok önemsenmeyen ama siyatik sini ile olan yakın komşuluğu nedeniyle ilerki yaşlarda sorun yaratabilen bir kastır. bu kasın izdüşümü çoğu zaman cüzdan koyduğumuz arka cebin hemen altında yer almaktadır. bu bölgeye fazla oturulması veya sıklıkla cüzdan kullanılması ve üzerine oturululması , travma veya enfeksiyon nedeniyle , veya sakroilitis gibi romatizmal nedenlerden dolayı etkilenen bu kasın önemi bel fıtığını taklıt etmesidir.



Bir çok insanın kalça ve bel ağrısı ile birlikte topuğa vuran ağrılar nedeniyle beyin sinir cerrahına başvurduğu zaman çekilen MR ların çoğunda bel fıtığı bulgusu 30 yaşından sonra çıkar.Sizlere belinizde fıtığınız var tedavi olmanız gerekir denir. Gerçekten bu böyle midir? Yoksa onu taklit eden başka ne tür hastalıklar vardır? İşte bel fıtığı ile en çok karışan hastalık piriformis sendromudur. Nedir bu hastalık?



Dikkat edin, yalancı siyatik ağrısı olarak da bilinen Priformis Sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Belirtileri siyatik ile benzerlik gösterse de tamamen farklı olan Priformis Sendromu ile ilgili bilinmeyenler nelerdir?

GİRİŞ:



İlk kez 1928 yılında Yeoman, hastalığı siyatik sinirin mikropsuz bir iltihabı olarak tanımlamıştır. Siyatik sinir, piriformis denen kalça kasının altında büyük siyatik delikten çıkarak kalçadan ayrılır. Siyatik sinir pelvisden siyatik çentik boyunca ayrılırken piriformis kası tarafından sıkıştırılabilir. Sinir pelvisten çıktıktan sonra priformis kası altından geçerken sıkışabilir. En sık görülen belirti ağrıdır ve çoğunlukla kalça üzerinde görülür. Belirtiler aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Yürümekte ve kalça iç rotasyonu ile gluteal bölge ve uyluk arka yüzde ağrı artar. Oturma, özellikle sert zeminde oturmak ağrıyı artırır. Ağrı genelde kalça bölgesinde, daha sıklıkla da kasın sakruma vemedial trokanter majöre yapıştığı yerdedir. Bu nedenle hastalar, yürürken veyaağrının olduğu taraftaki bacağın internal rotasyonunun yapıldığı bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade eder. Hastalık priformis kasının spazmı ile geçici veya kontraktürü ile kronik siyatik sinir basısına bağlı gelişerek, fıtıkların kök ağrılarını taklit eder. Bu nedenle hastalık “Yalancı Siyatik” hastalığı olarak da anılır.



Priformis Sendromu, temel olarak siyatik sinirinin priformis kası altında sıkışmasıyla ortaya çıkan genellikle ORTA yaşın üstündeki kadınlarda bel fıtıkları ile karışan klinik bir olgudur. Tedavi açmalı kalça kas içi enjeksiyonların hastalığın gelişiminde önemli bir yeri olduğu düşünülse de bunla ilgili bilimsel veri yoktur. Gerçekte siyatik sinirler ilgili çok sayıda varyasyonlar vardır ve her hasta için farklı bir kas ve sinir ilişkisi vardır. priformis kasının sertleşmesi,eklem sertlikleri ve bazı dış faktörler hastalığın ilerlemesinde önemli katkıları olur.



Piriformis kası aslında piramidimsi yapısı vardır ve ve günlük oturmalarla şiddete veya travmaya maruz kalarak siyatik siniri sıkıştırır.Özellikle de zayıf insanlarda bu belirgin olur.



Kalça ağrısını daha çok oturma ve kalçayı dışa çevirmekle ağrısının artığı özellikle kadınlarda da cinsel ilişki sırasında ağrı duyduklarını söylerler.
Hastaların fizik muayenesinde yüzü koyun pozisyonda piriformis kasına basıldığı zaman çok ağrı ve hassasiyet olguların % 60 da tespit edilir.



Kliniğine biraz daha ayrıntı olarak bakılırsa, bel fıtığına benzer belden kalçaya yayılan kök ağrısı veya siyatik ağrısına neden olan ağrı tabloya hâkimdir. Kök basısı yapmayan veya az bir bası yapmasına karşın belirgin siyatik ağrısı yani belden kalçaya doğru yayılan ağrısı olan hastalarda Priformis Sendromu’ndan mutlaka şüpheederiz. Hastaların soyularak muayene edildiğinde ise popo kasının eridiği veya sosis gibi bir kitlenin varlığı görülebilir. Hastaların %50’sinde darbe öyküsü vardır.Yaralanma, ya kalça üzerine direkt darbe ya da kalçanın burkulması şeklindedir.Derin elle muayenede piriformis kasının hassas olduğu görülür. Güce karşı,uyluğun zorla dışa açılması ve dışa döndürme, şiddetli siyatik ağrısı oluşumu(Pace Testi) ve hasta sırt üstü yatarken, uyluk düz uzatılmış iken içe döndürmeye zorlandığında ağrı görülmesi (Freiberg Testi) klinik tanıda oldukça yardımcıdır. Ayakta iken uylukta ve kalçada ağrı olması, oturmada güçlük, hasta yüzükoyun pozisyonunda iken ayakta gerginlik Priformis Sendromu’nun diğer klinik bulgularıdır. Priformis Sendromu’nda laboratuvar bulgularında özellik yoktur. Geleneksel radyografilerde herhangi patoloji saptanmaz. Lomberkonvasyonel grafiler ve bilgisayarlı tomografi ve Manyetik Rezonans (MR) inceleme, bel fıtığınının ayırıcı tanısı veya ekarte etmek için yararlıdır. Priformis Sendromu tanısında en yararlı ve en doğru tanı yöntemi kalçanın MR incelemesi olup, siyatik sinir ve priformiskası net olarak belirlenebilir. Bu testin veya görüntülemenin özelikli olmasından dolayı usta gözlere ihtiyaç vardır. Bu anlamda her yerde çekilen MR ile teşhis edilmesi doğru olmayabilir.
Tanıda EMG çok faydalı olmaz ama ayırıcı tanı için gereklidir. Kalça grafisi rutin kan testleri yapılmalıdır. Ön tanı alan olguların mutlaka piriformis kasına yönelik MR çekilmelidir.



Tedavide öncelikle gevşetme egzersizleri yanı sıra 4 hafta iyileşme olmasa bottoks ile kas içine enjeksiyon olguların yarısında etkin olur ve tanıyı koydurur.
Kesin tedavisi iyileşmeyen olgular için piriformis kasının tendonu trokanter başından kesilerek yapılanıdır. yapılan çalışmalar göstermiştirki bu ameliyatları hakeden hastaların kliniğine geri dönüp bakıldığında kalça aprısı ile birlikte kalçanın dışa döndürülerk abdukasiyon dediğimiz hareketle birlikte kalçanın fleksiyonu yapılarak ağrının artmış olan hastalarda ameliyattan fayda gördükleri söylenmektedir bu testin varlığının bilinmesi hastalar için önemlidir. Çünkü uzun süren fizik tedaviler veya uygulanan botoks tedavilerine rağmen hastaların bir çoğu ameliyati kabul etmemekte veya acılarıyla yaşamaya alışmakla hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadırlar. oysaki ameliyat bu testin pozitif olduğu olgularda mükkemele yakın sonuçler vermektedir. bir diğer konuda piriformis kası EMG tetkiki yapılırken testin dinamik olarak yapılması her zaman güvenirliği daha da artırmaktadır. ilaveten çekilecek MR tetkininde dinamik olarak yapılması yanı kalçanın bükülmesi ve içe döndürülerek çekilmesi durumunda sinirin daha çok sıkıştığı ve şiştiği görüntülenebilir.



SONUÇ: doktorunuza kalça ve bacak ağrısı ile gitti iseniz, yapılan bütün tedavilere rağmen şikâyetleriniz düzelmiyorsa ve EMAR da da belirgin fıtığınız yok deniyorsa,kadın iseniz ve cinsel ilişkinizde ağrı duyursanız(disparanoya)piriformis sendromu olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka sıkışan bu sinirin üstündeki basıyı kaldırmak için beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurmalısınız.



Sağlıklı günler dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Piriformis Sendromu ve Siyatik Ağrısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Bel Ağrısı ve Siyatik Fzt.Deniz İŞÇİ
► Piriformis Sendromu Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Siyatik ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Baş Ağrısı Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Ön Diz Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Karın Ağrısı Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Küme Baş Ağrısı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Boyun Ağrısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Bel Ağrısı Tanısı Prof.Dr.Semih KESKİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Piriformis Sendromu ve Siyatik Ağrısı' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:17
Top