2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İsteksizlik Bir Hastalık Değildir
MAKALE #10653 © Yazan Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU | Yayın Mart 2013 | 4,273 Okuyucu
CİNSEL İSTEKSİZLİK BİR HASTALIK DEĞİLDİR


Cinsellik, yaşamı keyiflendiren, renklendiren, eğlenceli hale getiren; hayatın ve türün devamını sağlamak için olan dürtünün fiziksel yakınlaşma sonucu hissedilen zevk ve haz duygusunun yaşandığı; kendini bir başkasına sunma kararı ile ona sevgi, koruma, güvenme, kendini onunla bir hissetme hislerinin yaşandığı yaşantıların tamamına denir.
Cinsellik, sağlıklı bir şekilde yaşandığında ilişkiyi güçlendirir, fiziksel ihtiyaçlar karşılıklı biçimde doyurulduğunda çiftlerin bağlılığı artar, birine ait olma, sevilme, sahiplenilme duygularını besler.Cinsellik insana sevilmeye değer olduğu duygusunu yaşatır, cinsiyetlerin onaylanmasını sağlar. Mutlu bir cinsel yaşam için karşılıklı güven, sevgi, saygı, sağlıklı bir iletişim, eşitlik ve cinsel eğitim gereklidir. Kısaca cinsellik beden ve ruh sağlığı bütünlüğü için gereklidir.



Cinsel eğitim temel cinsel bilgilerin bilinmesi, kişinin kendisini ve partnerini tanıması açısından önemlidir. Cinselliğin her yaşta nasıl yaşandığını bilmek korku ve suçluluk duygularının engellenmesi açısından da önemlidir. Ergenlik döneminde mastürbasyon yapan bir ergenin, büyük bir suç işlediğini düşünmesi; çift ilişkisinde de suçluluğa dayalı cinsel sorunlar yaşaması buna örnektir.



Cinsel eğitimin yetersiz olması ve doğru bir şekilde verilmemesi Türkiye’de söz konusu bir durumdur. Türkiye’de cinsellik tabu olarak görülür ve pek konuşulmaz, ayıptır, günahtır. Buna bağlı olarak sorunlu bir cinsellik varsa da farkedilmez, farkedilse de konuşulmaz. Kadınlar söz konusu olduğunda bu baskı daha fazladır. Kız çocuklarına çocukluktan-yetişkinliğe suçluluk, korku, endişe, ayıp, günah duyguları aileden ve toplumdan sürekli yüklenir. Hatta ülkemizin çoğu bölgesinde cinsellik sadece erkek içindir, kadının böyle bir talebi kabul bile edilemez. Böyle bir toplumda yetişen kadının cinsel isteksizlik yaşaması kaçınılmazdır.



Cinsel eğitimin eksik olması, kadının cinselliğinden habersiz olmasını beraberinde getirir. Vücudundan, hoşlanacağı şeylerden ve bedeninin bölümlerinden habersiz olan kadın cinselliğe endişeli ve korkulu başlayabilir. Bu da isteksizliğin diğer ayağını oluşturur.
Duygular, davranışları belirler. Bir ötekine hissettiğimiz duygular, davranışlarımızı etkiler. Cinsel istek, belirli bir kişi ile cinsellik yaşama isteğidir. Bu isteğin temelinde sevgi, saygı, beğenme, aşk,arzu gibi duygular yer alabilir. Bunun tam zıttı eşine ya da partnerine hissettiği olumsuz duygular, cinsel isteksizlikle sonuçlanabilir.
Eşler arasındaki iletişim bozuklukları sonucunda kadın erkeğe karşı öfke, kızgınlık, nefret, intikam alma isteği gibi duygular yaşayabilir. Konuşulmayan ve çözülmeyen sorunlar birikir, bilinçdışında gelişen süreç tepkisel olarak eşlerin cinsel hayatlarını olumsuz etkiler. Kadınlar bu süreçte erkeklere göre daha hassastırlar, duyguları daha çok biriktirirler ve cinsel isteksizlikle daha çok sonuçlandırırlar. Kadınların cinsel isteksizliği devam ettikçe erkek zamanla öfkelenmeye başlar, erkeğin bu öfkesini anlayışsızlık olarak değerlendiren kadın daha çok öfkelenir, bu kısır döngü sürer gider.
Olumsuz duygulanımlar çözümlenmedikçe, bastırıldıkça partnerin yanlış kişi olarak algılanmasına sebep olur. ‘Eskiden böyle değildi son zamanlarda bir şeyler oldu.’ ‘ Önceden canım acımazdı ama artık dokunması bile beni öfkelendiriyor, sinirleniyorum.’ ‘ Bundan 3 ay önce her şey yolundaydı, isteyerek yapardık ama şimdi içimden gelmiyor.’ gibi cümleler kuruluyorsa yaşanan olumsuz olaylar cinsel hayatı etkilemiştir. Bu da kadının cinsel isteksizlik yaşamasına sebep olur.



Kadının isteği dışında yaptırılan evlilikler, hele de kadın bir başkasını seviyorsa; zaten partnerine öfke ve kızgınlık hissetmesine sebep olur. Cinsel hayatı doğrudan etkileyecek bir sebeptir.


Doğum sonrası emzirme döneminde, bazı antidepresanların kullanımında, alkol tüketiminin sık olduğu durumlarda kadınlarda cinsel isteksizlik yaşanabilir.
Kadının cinsel isteksizliği partnerine hissettiği olumsuz duygulanımdan kaynaklandığı için biz bu duruma kadın ile erkek arasındaki uyum bozukluğu diyoruz. Çift arasında uyum sağlanırsa, ilişki ve duygulanım düzeltilirse her şey yoluna girecektir. Cinsel isteksizliğe hastalık olarak bakmak kadını çözümsüzlüğe sürükleyeceğinden, bu duruma ilişki boyutundan bakarak çiftin uyum bozukluğu olarak değerlendirirsek sorumluluğu ilişkiye atfetmiş oluruz, bu da çözümü kolaylaştırır.Bu konuda bir cinsel terapistten destek almak birlikteliğiniz için yapabileceğiniz en iyi çözümdür.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İsteksizlik Bir Hastalık Değildir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sema KAHVECİ KAANOĞLU Fotoğraf
Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU'nun Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Cinsel İsteksizlik Psk.Arzu BEYRİBEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinsel İsteksizlik Bir Hastalık Değildir' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:28
Top