2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Atom Tedavisi Kısırlık ve Kansere Neden Olur mu?
MAKALE #10655 © Yazan Prof.Dr.Cumali AKTOLUN | Yayın Mart 2013 | 27,121 Okuyucu
Atom tedavisi kısırlık yapar mı?

Toplumda atom tedavisi’nin kısırlık yapıp yapmadığına dair ciddi bir endişe vardır. Atom tedavisi ’nin ilk yapıldığı 1940’li yillardan beri üzerinde en cok iddiada bulunulan konu atom tedavisi ’nin kısırlık yapıp yapmadığıdır. Bu nedenle, atom tedavisi yapılan hastalar, 30-40 yıl boyunca takip edilmiş ve bu hastalarda kısırlık olmadığı ortaya çıkmıştır. İlgilenen doktorların bu konuda yapılan araştırmaları tıp literatüründe bulması mümküdür. Özetle, atom tedavisi kısırlık yapmaz. Peki neden? Çünkü, erkeklerde sperm üreten kök hücreler atom tedavisi ’ndeki radyasyon’a karşı dirençlidir, etkilenmez. Ancak, üretilip erkek testisinde saklanan spermler radyasyon’a duyarlidir. Erkek spermi, ancak 3 ay testiste saklanabilir, 3 ay sonra kendiliğinden veya cinsel yolla dışarı çıkar. Bu nedenle atom tedavisi verilen erkeklerin atom tedavisinden sonra 3 ay boyunca çocuk yapma girişinde bulunmamasi ve atom tedavisinden sonra doğum kontrol yöntemlerini uygulunması önerilmektedir. Gelelim kadınlara. Kadınlardaki yumurtalar, kız bebek dünyaya geldiğinde zaten mevcuttur, yani sonradan yumurta oluşmaz. Henüz olgunlaşmamış ve pasif olarak duran yumurtalar radyasyon ‘a karşı dirençlidir. Kız çocuğu ergenlik çağına gelince, her ay bir veya iki yumurta olgunlaşur ve hamile kalabilecek olgunluk kazanır. Olgunlaşan az sayıdaki bu yumurtalar radyasyon ‘dan etkilenebilir. İşte bu nedenle atom tedavisi ‘nden sonra kadınların 3 ay boyunca çocuk sahibi olma girşiminde bulunmaması ve atom tedavisi ‘nden sonra doğum kontrol yöntemlerini uygulaması önerilmektedir.

Atom tedavisi kansere neden olur mu?

Atom tedavisi ‘nin temeli, hastaya verilen radyoaktif iyot ‘un yaydığı radyasyon ile tiroid dokusunu yakmaktır. Yanan tiroit dokusu artik tiroid hormon ‘u üretemez. Uygulanan atom tedavisi ‘nden tiroit bezi ‘ndeki hücrelerin tamamı aynı anda etkilenmez, aynı derecede yanmaz. Tam olarak yanan tiroid hücreleri imha olur, yok olur. Ancak. Atom tedavisi ‘nden az etkilenen tiroid dokusu zarar görür ancak kısmen düzelebilir. İşte bu şekilde kısmen düzelen tiroit hücrelerinde genetik hasar oluşmuşsa daha sonraki yıllarda tiroid kanseri oluşabilir. Bunu önlemek için, zehirli guatr yani hipertiroid (Graves hastalıgi) hastalarında atom tedavisi yapılırken yüksek doz radyoaktif iyot kullanılmalı ve tiroid dokusu tümüyle imha edilmelidir.

Her yaşta insana atom tedavisi uygulanabilir. Önemli olan, hastaların doğru seçilmesi ve hastanın yaşına, kilosuna ve durumuna gore verilecek radyoaktif iyot’un miktarini doğru belirlemektir. Bu konuda bütün dünyada bir çok farklı görüş vardır. En tartışmalı konu; bebek ve çocuklarda atom tedavisi yapılırken kullanılacak radyoaktif iyot’un miktarıdır. Bir çok hekim ve toplumun hekim olmayan bireyi çocuklarda guatr ve bebeklerde guatr hastalığında atom tedavisi ‘ne karşı çıkmatadır. Halbuki bunun bilimsel bir temeli yoktur. Hatta, Amerikan Tiroid Birliginin (ATA) son uygulama rehberine gore; çocuklarda atom tedavisi yapılırken daha yüksek doz kullanılır. Böylece, uygulanan atom tedavisi çocuklarda ve bebeklerdeki tiroit bezinin tümünü yakip yok eder ve daha sonraki yıllarda “kanser gelisecek doku kalmaz”. Eğer atom tedavisi’nde yetersiz ve gereğinden daha dusuk doz kullanılırsa ileriki yıllarda tiroid kanseri gelişebilir.

Amerika Birlesik Devletlerinde, zehirli guatr’da tiroit ameliyatı, özel durumlar hariç, artık tavsiye edilmiyor. Hipertirodi yani Graves hastalığında önerilen tedavi atom tedavisidir.

Ayrıca, atom tedavisi ‘nin kansere neden olabileceği iddialari cok dile getirilmiş ve bu konuda yıllarca süren araştırmalar yapılmıştır. Sonuçta, tiroid kanseri tedavisinde kullanılan çok yüksek doz radyoaktif iyot tedavisinin (bir defadan daha cok tekrarlanan uygulamalarda) henüz tam olarak inandırıcı olmasa da çok hafif düzeyde istatistiki olarak lösemiyi artırabileceği iddia edilmiştir. Bu nedenle, tiroid kanserleri ‘nde atom tedavisi yapılırken hasta iyi hazırlanmalı, doz seçimi dikkatle yapılmalı, çok düşük doz kullanıp sonradan bir defadan daha cok tekrarlayıcı atom tedavisi ‘ne gerek bırakmayacak stratejiler seçilmelidir.

Net olarak belirtmek gerekirse, Graves hastalığı, hipertiroid, zehirli guatr, tiroid nodülü hastalıklarında kullanılan atom tedavisi ‘nin kanser yaptığına dair hiç bir bilimsel bulgu mevcut degildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Atom Tedavisi Kısırlık ve Kansere Neden Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cumali AKTOLUN Fotoğraf
Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
İstanbul
Doktor "Nükleer Tıp"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un Yazıları
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
► Kısırlık ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Dıabet Neden Olur? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over Nedir? Neden Olur? Doç.Op.Dr.Ayla ÜÇKUYU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Atom Tedavisi Kısırlık ve Kansere Neden Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top