2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
MAKALE #10656 © Yazan Prof.Dr.Cumali AKTOLUN | Yayın Mart 2013 | 205,016 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Atom tedavisi ‘nde radyoaktif iyot kullanılır. Tiroit kanserleri’nde atom tedavisi kullanılmazsa kanserin tekrarlanması ve başka organlara yayılması, lenf düğümlerine gitmesi ve metastaz yapmasi riski artar. O nedenle, atom tedavisi’nin kullanıldığı bir tiroid hastalıgi da tiroit kanseridir. Tiroid kanserlerinde önce ameliyat yapılır, tiroit bezi tamamen çıkarılır, tiroid’in çevresindeki lenf düğümleri de çıkarılır. Sonra da yüksek doz atom tedavisi uygulanır.

Hipertiroidizm (zehirli guatr), çok ciddi bir tiroit hastalığıdır. Hipertiroidizm tedavisinde atom tedavisi ameliyatsız tiroid tedavisi yöntemidir. Atom tedavisi, en yaygın olarak hipertiroidi yani zehirli guatr hastalığında (hipertirodi hastalığında) kullanılır. Genellikle düşük doz radyoaktif iyot kullanılarak atom tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda, önce atom tedavisi yapılır, guatr küçültülür, sonra ameliyat kullanılır.

Kullanılan radyoaktif iyot, ya sıvıdır ya da kapsül halindedir. Kapsül olarak radyoaktoif iyot kullanıldığında, atom tedavisi sonrasında tükürük bezleri daha az zarar görür. Atom tedavisi, tiroid hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir.

Zehirli guatr (hipertiroidizm), ciddi bir tiroid hastalığıdır. Hipertiroidizm tedavisinde atom tedavisi kullanıldığında ameliyata gerek kalmaz; bir ameliyatsız guatr tedavisi yöntemidir. Atom tedavisi, en yaygın olarak hipertiroidi yani zehirli guatr hastalığında (hipertirodi hastalığında) genellikle düşük doz atom tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda, önce atom tedavisi yapılır, guatr küçültülür, sonra ameliyat yapılabilir.

Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi sadece tiroid bezi’nin hastalıklarında kullanılır. Hangi hastalıklarda kullanılır? Tıp dilinde Hiperitroidi veya Graves hastalıgi olarak bilinen zehirli guatr, atom tedavisi’nin en çok kullanıldığı hastalık grubudur. Atom tedavisi tiroit nodüllerinin tedavisinde de kullanılabilir. Özellikle sıcak nodül olarak bilinen hiperaktif nodul’lerde atom tedavisi oldukça etkilidir. Ancak, ilk önce, nodul’de kanser olmadığını anlamak icin ince iğne biyopsisi yapılmalıdır.

Tiroid kanserlerinde de atom tedavisi kullanılır. Tiroit kanseri’nde radyoaktif iyot tedavisi yüksek doz radyoaktif iyot kullanılarak yapıldığı için mutlaka kurşunla kaplı özel bir odada yapılmalıdır. Bu özel oda, her hastenede yoktur. Bu odaların kanalizasyon sistemi de özeldir.

Atom tedavisi verilecek hastalar mutlaka aç olmalıdır. Hasta aç olduğunda, atom tedavisi için verilen radyoaktif iyot mide-bağırsak sisteminden daha iyi emilir ve atom tedavisi daha etkili olur. Radyoaktof iyot tedavisi’nden sonra hastalarda bulantı, kusma olabilir. Bulanti icin kuvvetli bulantı kesici iğne yapmak gerekebilir ama eğer atom tedavisi’ne başlamadan 1 saat önce bulantı kesici hap verilirse hastaların radyoaktif iyot’u yuttuktan sonra bulanti hissetmesi daha nadir görülür. Eğer, kusma olursa ciddi sorun var demektir. Öncelikle kusmuktaki radyoaktif iyot’un ne kadar olduğunu anlamak gerekir. Sonra kusulan yer çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Hasta kustuktan sonra hasta yine özel odada tutulabilir ve atom tedavisi sonrasinda 5-7 gün sonra yapılacak vücut taramasındaki bulgulara gore bu hastalarda 4-6 ay içinde tekrar radyoaktif iyot yani atom tedavisi vermek gerekebilir.

Eğer atom tedavisi, hipertiroidizm yani Graves hastalığı için veriliyorsa, hastanın özel bir odaya konulmasına gerek yoktur. Zehirli guatr yani hipertiroidi hastalığında verilen atom tedavisi daha düşük doz ile yapıldığından hasta atom tedavisi sonrasında evine gidebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     58 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cumali AKTOLUN Fotoğraf
Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
İstanbul
Doktor "Nükleer Tıp"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Cumali AKTOLUN'un Yazıları
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Ed 1000 Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır? Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top