2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşimin Ailesi ile Anlaşamıyorum
MAKALE #10667 © Yazan Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU | Yayın Mart 2013 | 12,708 Okuyucu
EVLİLİKTE “GENİŞ AİLE” SORUNLARI

Çift terapisine başvuru nedeni olarak en önde gelen konudur “geniş aile” problemleri. Çoğunlukla evlenme hazırlıkları sırasında başlar sorunlar. Farklı gelenekler, beklentiler derken çiftlerin en mutlu günleri zehir olabilir. Bazen çok yakın kültürlerden gelen kişilerin hatta yakın akrabaların bile aileleri çok farklı beklentiler içinde olabilirler. Üstelik sadece ailelerin değil bizim evlilikten beklentilerimiz bile ailelerimizden öğrendiklerimizin etkisiyle eşimizinkinden çok farklı olabilir. Her iki taraf da kendi geleneklerinin ve kendisine göre haklı beklentilerinin yerine getirilmesini bekler. Bu sırada büyük kırgınlıklar ve kızgınlıklar başlar.

Örneğin 26 yıllık evli bir çiftin konuşmasına bakalım:
-“Beni almaya geldiğinizde sadece iki araba gelmiştiniz. Çok utanmıştım. Bunu nasıl düşünemediğinizi anlamıyorum. Bunu hiç unutmayacağım.”
-“Ya zaten bizim aile o kadar ne yapsaydık.”
-“Komşunuzda mı yoktu. Millet kornalar vurarak gelir. Kornaya basmak da mı aklınıza gelmedi?”
-“Bastılar zaten.”
-“Bizim aileden kimse duymamış nedense..”

Hikaye burada başlar ama yılan hikayesine döner. Sonra gelinden beklenenler, kaynanadan beklenenler, damattan beklenenler, uzar gider bu liste. Kime sorsanız haklıdır beklentilerinde. Haklıdırlar elbette ama kime göre? Kendilerine göre. Bu konuda sonu gelmez tartışmalar yaşasalar da bir yere varamayacakları bellidir. Peki bu sorunların çözümünün püf noktaları yok mudur? Vardır elbette:

Burada biraz esneme ve olgunluğa ihtiyaç vardır. Eğer karşı tarafın geleneği bizim için uygulanması zor değilse sırf eşimiz mutlu olsun diye yapmayı seçebiliriz. Veya değilse ve bizim katı bir noktamıza denk geliyorsa eşimiz bizim için esneyebilir ve belki de bunu da yapıversek olur diyebilir. İki taraf da katıysa sonucu ciddi tartışmalar olacaktır. Hatta pek çok kişi bu noktada evlilikten vazgeçebilir. Esnek olma becerisi bir olgunluk belirtisidir. Aslında esneyemiyorsak bu evliliğe hazır olmadığımız anlamına da gelebilir. Çünkü en çok evlilik esnemeyi ve olgunluğu gerektirir. Eğer bunu yapamıyorsak bu ailemizden yeterince özgürleşemediğimiz anlamına da gelebilir.

Aileden yeteri kadar ayrışmamış bireyler kendi bireysel kimliğini yeterince geliştirememiştir ve ailenin beklentilerini sorgulayamazlar. Ailelerini mutlu edebilmek için kendi beklentilerini ve ihtiyaçlarını geri plana atabilirler. Her ne kadar toplumumuzda bu “hayırlı evlat” kavramıyla karşılansa da aslında sağlıklı bir yetişkinden beklenen tavır değildir. Elbette ailelerimize gerekli olduğunda “hayır” diyebilmek ailelerimizin bize verdiklerini taktir edebilmeyi ve onlara karşı her zaman duyarlı olmamızı engellememeli. Sağlıklı ayrımlaşma sürecini tamamlamış bir birey bunu yaparken hem ailesini hem de kendi ihtiyaçlarını ve seçimlerini korumakta zorlanmaz. Tabi eğer ailesi bu yetişkine hala çocuk gözüyle bakıyorsa ya da aşırı bağlı bir aile yapısı varsa bu yetişkinin ailesine hayır demesi o kadar kolay olmaz. Çoğu çocuk anne babasının kalbini kırmaktansa mutsuz olmayı göze alabilir. Pek çok kişi ailesini kırmadan “hayır” demenin mümkün olmadığını düşünür. Kendi ailesinin beklentileri ile eşinin ve yeni kurduğu ailenin beklentileri arasında sıkışır kalır.

Evlilik terapisinde "geniş aile" problemleri ile ilgili her ailenin kendi yapısına özgü çözüm yolları birlikte geliştirilebilir. Bazı aileler bu sorunların çözümünün imkansız olduğunu düşünürken, terapi sonunda aslında akıllarına gelmeyen fakat sandıklarından daha kolay olan çözüm yolları karşısında şaşırmaktadırlar. Bu sorunların çözümünden sonra çiftler birbirlerine hiç olmadıkları kadar yakınlaşmış hissedebilmekte ve geleceğe umutla bakabilmektedirler.

Uzm.Psk.Bilge Çapoğlu
Çift ve Aile Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşimin Ailesi ile Anlaşamıyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge ÇAPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi48 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bilge ÇAPOĞLU'nun Makaleleri
► Eşimin Öfkesine Çare Bulamıyorum Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
► Eşimin Bana Değer Verdiğini Nasıl Anlarım Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eşimin Ailesi ile Anlaşamıyorum' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak ve Emdr Haziran 2014
► Ego ve Terapi Nisan 2014
► Kendimiz Olmak Nisan 2014
► Yardım Etmenin Düzenleri Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:02
Top