2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Anne Baba Tutumunun Önemi
MAKALE #10705 © Yazan İbrahim EREN | Yayın Nisan 2013 | 5,340 Okuyucu
Tüm insanlar için çevrelerinden ilgi ve sevgi görmek son derece önemlidir. DEHB olan çocuklar ise yapıları gereği ilgi ve sevgiye çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. İlgi gösterme; çocuğa hoş sözler söyleme, sevme, saçını okşama, kucaklama, sırtını sıvazlama ve ödüllendirme şeklinde olmalıdır.Öneriler:

1-Anne Babaların çocuklarına her gün mutlaka düzenli olarak ‘ÖZEL ZAMAN’ ayırmalıdırlar.(20-30 dakika- bir etkinlik seçilmelidir.
2-Onu, olumlu davranışlarından dolayı övün, taktir edin ve bazı zamanlar küçük ödüller verin. Sizlerden olumlu sözler duyunca kendisine güven duygusu artacaktır.
3-Etkili yönergeler verin. Cümleler anlaşılır ve ciddi olmalı, yalvarma ve kızma şeklinde olmamalıdır. Yönerge basit olmalı ve aynı anda 3-5 istek olmamalıdır. Zaman iyi ayarlanmalıdır. (çizgi film izliyorsa, filmin bitmesi beklenmelidir.)
4-DEHB olan çocuklar unutkan olabildiklerinden isteğinizi tekrarlatarak sizi anladığından emin olun. Çöp dökmek gibi her gün yapılması gereken görevler için ‘Görev Kartı’ hazırlayıp evin görünür bir yerine asmanız yararlı olacaktır.
5-Bir işe başlamadan önce çocuğunuza iki mesaj verin: Ben meşgulken, sen ..............yapabilirsin.
Beni oyalama ve rahatsız etme.
İşinize başladıktan kısa bir süre sonra çocuğunuzun yanına giderek, olumlu davrandığı için ona güzel sözler söyleyin ve devam etmesini isteyin. Böylece kendi başına oyun oynamasını sağlamış olursunuz.
6-Puan sistemi uygulayın:
Yapılması Gereken İş Puanı
Yatağını düzeltmek 3
Dişlerini fırçalamak 2
Kendi kendine giyinmek 4
.................................... .....
.................................... .....
Okulda olumlu davranışlara 10
Bunların dışında olumlu hal ve tavırlar sergilemeye ikramiye puan.
Ödül Puanı
Televizyon izleme 30dak. 8
Dışarıda oyun oynama 30dak. 10
Sevdiği yemeğin yapılması 15
Hafta sonu döner yemek 50
........................................ ........
........................................ ........
DEHB olan çocuklar için ödül almak ya da belirlenen hedeflere ulaşmak çok önemlidir.
7-Ceza zamanı uygulaması. Çocuğunuza uyması gereken kurallara uymadığı zaman ceza vereceğinizi anlatın. Bu uygulamaya başlarken ilk hafta için bir veya iki olumsuz davranışı belirleyip, sadece bu davranışları cezalandırın. Ceza zamanı geçirilmesi salonda duvara dönük bir sandalyede olmalıdır. Banyo, karanlık odalar ceza yeri olarak seçilmemelidir. Süre 5-20 dakika arasında değişir. Ceza zamanı konuşmaktan kaçının ve tartışmayın. Kurallara uymaz kalkarsa kazandığı puanların bir kısmını geri alın. Sürenin sonunda yaptığı ilk olumlu davranışı ödüllendirin. Cezayı konuşmaktan kaçının.
8-O kadar fazla başarısızlık yaşarlar ki, sizin her türlü olumlu tepkinize ihtiyaçları vardır.(...........yapışına hayran kaldım, çok güzel, harikasın.........)
9-Ev içerisinde zaman, zaman hareket imkanı sağlayan uygun aktivitelere yönlendirin. Basit düzeyde fiziksel egzersizler yaptırın.
10-Bir arkadaşı ile birlikte çalışması için ortam hazırlayın.
11-Bazen kendi kendine konuşması, bazı sesler çıkarması, ayaklarını sallaması sizi şaşırtmasın. O birkaç şeyi bir arada yapabilir, sizi dinlerken eli ayağı başka bir şeyle uğraşabilir. Bunu yadırgayıp durdurmaya kalkışmayın.
12-Çocuğun neler öğrendiğini sık, sık kontrol edin. Bu kontroller sonucu çalışmaya devam eder, kendilerinden neler beklendiğini bilir, hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını gözlemleyebilir ve cesaretlenirler.
13-Çocukların kendilerini değerlendirmeleri için onlara yardımcı olun. Çoğu zaman nasıl davrandıklarının farkında değildirler. Onlara bu bilgiyi yapıcı bir tavırla aktarın. (şimdi ne yaptığının farkında mısın? Bunu başka şekilde söyleyeceğini biliyor musun? Sen öyle davrandığında, kardeşinin neden üzüldüğünü biliyor musun?...)
14-Çocuğa güvenli bir çevre oluşturun. Başarılı olduğu alanları öne çıkarıp geliştirin. Bu durum güven duygusunu arttıracağı gibi, olumlu davranış geliştirmesini sağlayacaktır.
15-Öğretmeni ile sık, sık görüşün. Okulda yapılan çalışmaları evde destekleyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Anne Baba Tutumunun Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı İbrahim EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak İbrahim EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim EREN Fotoğraf
İbrahim EREN
Çorum
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler İbrahim EREN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Anne Baba Tutumunun Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:49
Top