2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Stresi
MAKALE #1071 © Yazan Psk.Birsen ŞANLI | Yayın Mayıs 2008 | 8,620 Okuyucu
Sevgili anneler,babalar.ebeveynler ve aile bireyleri:

Son OKS sınavına bir aydan daha az bir zaman kaldı.Bundan dolayıdır ki bir çok evde sınava girecek çocuklarımızdan çok, evdeki aile bireyleri, özellikle anne ve babalar sınav stresi ve sınav kaygısı yaşamaktadırlar. Kendileri bu stresi ve kaygıyı ne yazikki çocuklarınada bulaştırmaktadırlar

değerli veliler, sınavın yaklaştığı bu günlerde çocuklarımıza adeta son düzlüğe koşan atlar gibi,ha gayret az kaldı,sık dişini diyerek onları daha çok panikli ve baskıcı yöntemle çalşmaya zorlamaktasıınız. Çocuğumuzun, mide bulantıları,baş ağrıları, uyku bozuklukları başladı. Her şeye isyan ediyor yada sürekli uyumak istiyorlar. çocuk başarılı bir sınav geçirmeyi düşünmekten ziyade,ne olursa olsun sınav tarihi gelse de,sınava girip bu eziyetten kurtulsam diye düşünmeye başladı.Bu durumda başarıyı olumsuz etkileyecek olumsuz bir tutumdur.

Neler yapmalı, nesıl davranmalı;

değerli veliler;çocuğumuzun geçmiş eğitim yıllarında, yani 3 yada 4 senedir çocuk alt yapısını oturtmuşşa korkmayınız,aksi olmuşsa başarılı eğitim yılları geçirmemişse disiplinli ve planlı bir çalışma yapmamışsa boşuna çocuklarınızı hırpalamayın.Çocuklar ailenin yüksek beklentileri karşısında zaten, ya başamazsam annem- babam ne hale gelir diye birde anne baba için kaygılanmaktadırlar. Siz ne kadar sakin davranırsanız çocuklarda o kadar sakin olup bilgi birikimlerini kağıt üzerine daha rahat dökebilirler.Çocuğunuza güvenin. Ahmetle,Mehmetle kıyaslamayın. sizin çocuğunuz ve bütün çocuklar özeldir dolayısı ile herkesin farklı yetenekleri vardır.Lütfem sizde çocuğunuzun yeteneklerini ön plana çıkararak onu övün,isterse başarabileceğini söyleyerek onu cesaretlendirin. her zaman onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Çocuklarınızı okşayarak onları sevin.Yrıca bir uzm psikologdan yardım alabilirsiniz.Sınava hazırlanan çocuklarımızın stresi atmaları ve vucutlarındaki gerginliği gidermeleri için harekete ihdiyaçları vardır. Beraberce yürüyüşe çıkın, koşabiliyorsanız koşun, pikniklere gidip maç yapın,ip atlayın, voleybol oynayın.Hiç birisini yapamıyorsanız akçamları evde yastık döğüşü yapın,güresin,bir müzik eşliğinde hızlı dans edin yani çocuğunuzun ter atmasına yardımcı olun. Düzenli beslenme , düzenli uyku her zaman çok önemlidir. Çünkü yediğimiz yiyecekler uykumuzun kaçmasına neden olabilir. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniiz. Bu arada anne ve babalar ve diğer aile fertleride sakin davranmalı evde sınav konusu, her saat konusu olmamalı. Türkiyede kaç milyom çocuk var bu sınava giremeyen ve girmeyecek olan çocuklar var. Onlar okuyamayacaklarmı? elbette okuyacaklar ve belkide anadolu lisesine giden bir çok öğrenciden daha başarılı olacaklar.Sizin çocuğunuzda onlardan birisi olabilir.Bunun için, çocuğunuz istediği bir okulu tutturamazsa normal okula giderekte ilerde başarılı olabileceğine inanın ve bu düşüncenizi çocuğunuzla paylaşın.Çocuğumuz bu sınavı kazanabilirde,kazanamayabilirde, dünyanın sonu değil ya. Önünda kocaman bir hayat var daha nice sınavlardan geçecek.Dolayısıyla hayatın bundan sonraki alanlarında başarılı ve mutlu olması için çocuğunuza güvenin, onu her zaman destekleyeceğinizdan emin olsun ki, yeniden deneme cesareti hep var olsun.

İşte sadece OKS yi kazanmanın değil,hayatın bütün yollarında ve dönemeçlerinde başarılı olmanın,kazanmanın, mutlu olmanın altın kuralı budur sevgili veliler Bu duygularınızı küçükten itibaren çocuklarımız hissettirmeli ve yaşatmalısınız. Haydi Anne ve babalar.mutlu ve başarılı bir nesil için çocuklarımızı sevelim,sayalım ve onlara güvenelim.Çünkü onlar bizim geleceğimiz. herkese sevgiler.

uzm. psikolog
Birsen Şanlı Ayyıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Stresi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Birsen ŞANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Birsen ŞANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Birsen ŞANLI'nın Makaleleri
► Sınav Stresi ve Hipnoterapi Psk.Şahin UÇAR
► Öss Sınav Stresi ve Hipnoz Psk.Adem OCAK
► Teog Kapıda Sınav Stresi Dorukta Psk.Dnş.Tuğba KURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Stresi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:03
Top