2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir?
MAKALE #10714 © Yazan Op.Dr.Volkan Serhat DEDE | Yayın Nisan 2013 | 6,136 Okuyucu
Kürtajın kelime anlamı kazımaktır. Kürtaj genel olarak rahim içinden doku almak anlamına gelir. Rahim içinden alınan doku ise genellikle gebelik ürünüdür. Kürtaj işlemi sıklıkla rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması amacıyla yapılmaktadır. Halk arasında, gebelik sonlandırma, küretaj, çocuk aldırma ve bebek aldırma tabirleri de sıklıkla kullanılmaktadır. İşlem için kullanılması gereken en doğru terim İngilizce Dilatation and Curettage kelimelerinin baş harflerinden oluşan D&C'dir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kürtaj kadın doğum hekimlerinin en çok uyguladığı cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında, kürtaj birçok farklı tanımı kapsamaktadır. Kürtaj işlemi gebelik sonlandırılması dışında hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak da uygulanılmaktadır. Düşük sonrası kanamanın durdurulması ve rahim içinin temizlenmesi için, düzensiz kanamalarda bir yandan kanamanın durdurulması, öte yandan rahim içinden alınan parçaların patolojik incelemesiyle tanı konulması için de kullanılır.
Kürtaj veya küretaj kelime olarak kazıma anlamına gelse de günümüz modern tıbbında istenmeyen gebeliklerde rahim tahliyesi vakum yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntemle yapılır ve metalden yapılmış "rahim içi kazıma aletleri" gerekli görülmedikçe kullanılmaz. Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.
İstenmeyen gebelik her çiftin yaşayabileceği bir durumdur ve çözümü vardır. Hareketsiz kalıp çözüm üretmemek hem size stres verir hem de zaman kaybettirir. Kürtaj yasal sınırlar içinde yani 10. gebelik haftasına kadar kadınlara verilmiş bir haktır.
Doğacak bebeğin yaşamla bağdaşmayan sakatlığa sahip olması durumunda, anne adayının sağlığını riske atan hastalıkların varlığında veya gebelik için tehlikeli bir ilaç kullanıyorsa; 10. haftadan sonra da, yetkili kurulların izni alınarak, gebelik sonlandırılır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayı gerekli olup sağlık kurulu raporu düzenlenir. Ayrıca bebeğin kalp atışlarının durması (missed) durumunda da her haftada gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj yerine alternatif yöntemler

Yurtdışında gebelik sonlandırmak için sıklıkla kullanılan ‘RU-486’ adlı düşük ilacı ülkemizde kullanılmamaktadır. İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır.

Türkiye’de piyasada bulunan hiçbir ilaç gebelik sonlandırılmasında kullanılamaz. İlaçla düşük olması tıbben kabul edilemez bir durumdur. Çünkü ilaçla düşük yapmak riskleri açısında çok tehlikelidir.

Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara başvurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz. Yalnızca başka nedenlere bağlı adet gecikmesinde kanamayı sağlayabilir.

Kimler Kürtaj Olabilir?

Gebeliğin kürtaj ile sonlandırılması (rahim tahliyesi) esnasında aranan şartlar;

1-Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır.
Önemli Not: Kürtaj için gebelik haftası hesaplanırken doktor tarafından yapılan ultrasonografi esas alınır. Son adet tarihinden itibaren hesaplanan gebelik haftası çoğu zaman ultrasonda ölçülen hafta ile uyumludur. Ancak hesaplanan son adet tarihi ile ultrason arasında uyuşmazlık olduğunda ultrason baz alınır. Son adet tarihin yanlış hatırlanıyor olması, geç yumurtlama olması veya hesap yapılırken ilişki gününün başlangıç alınması yanlış hesaplamalara neden olabilir.

2-Evli olan kadınlarda eşler de müdahaleye izin ve onay vermelidirler.

3-Evli olmayan ve 18 yaş üstü olan kadınların kendi onayları yeterlidir.

4-18 yaş altı genç kızlarda ebeveyn müdahale için onay vermelidir.

Yukarıdaki koşullara uyulduğunda ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebelik sonlandırması işlemi kadınlarımıza tanınmış olan çağdaş bir haktır. Yapılan işlem doktor ve hasta arasında gizli kalır.

Ayrıca acil kanamalı bir şekilde başvuran kadınlarda kanama hayati tehlike taşıyorsa kendi onayı dışında bir onay aranmaz. 10 haftayı aşan gebelik durumunda ise bebeğin ölü olması veya ciddi bir sakatlığı bulunması durumunda rahim tahliyesi 10 haftadan sonra da yapılır. Bebeğin doğduğunda yaşamını derinden etkileyecek sakatlığı bulunması durumunda birden fazla hekimden oluşan kurul kararı sonrası gebelik sonlandırılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Volkan Serhat DEDE Fotoğraf
Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Volkan Serhat DEDE'nin Makaleleri
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir Ne Değildir Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Kürtaj Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtaj Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kürtaj Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Estetik Aralık 2012
► Kordon Kanı Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:41
Top