2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailenin Cinsellikle İlgili Sorularına Ne Cevap Veririz?
MAKALE #10726 © Yazan Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN | Yayın Nisan 2013 | 4,759 Okuyucu
Çocuklar kaç yaşında anne babaları ile yatabilirler?

Çocukların daha bebeklikten itibaren mümkün olduğunca kendi beşiğinde yatırılması gerekmektedir. Bebeğin odası anne babanın odasına yakın olacak şekilde, hem bebeğin odasının hem de anne-babanın odasının kapısı açık olmalıdır. Böylece bebeğin en ufak huzursuzluğunda anne-baba müdahale edebilir. Çocukları ayrı odada yatırmak için ebeveynler ne yapmalı diye düşünecek olursak,

-Özellikle çocuk daha bebeklikten itibaren ebeveyn yatağına alınmamalı.
-Anne bebeği emzirir emzirmez bebeği kendi beşiğine koymalı.
-Bazı çocuklar ‘karanlıktan korkuyorum’ diyerek ebeveyninin yatağına gelmek ister. Bu durumda çocuğun yattığı odaya gece lambası takılabilir.
-‘Korkunç bir rüya gördüm’, ‘canavar gördüm’ diyen çocuklar duygusal davranıp yatağa almak yerine, bazen uyuyana kadar bir masal anlatmak ya da çocuğun odasında oyalanmak yararlı olabilir.
-Çocuğa kendi odasını ve yatağını sevdirecek oyuncak objeler konulabilir.
-Çocuğun odasının kapısını tamamen kapatmak yerine biraz aralıklı bırakılabilir.
-Merak etme seslendiğin zaman seni duyarım telkini yapılabilir.

Anaokulu döneminde çocukların aşktan bahsetmesi normal midir?

Normaldir. Çocuk başta kendi anne-babası olmak üzere, ikili ilişkileri gözlemleyerek ‘’aşk, sevgi’’ kavramlarını öğrenir. Oynadığı evcilik oyunlarında bile, ‘ben anneyim, sen baba ol’ v.b cümleler kurabilir.

Bu dönemde çocuklar ‘aşık oldum’ yerine genellikle ‘ben Ayşe ile evleneceğim’ şeklinde duygularını ifade edebilirler. Bu durumda çocuğun duyguları ile alay edilmeden, sevmenin tabi ki de çok güzel bir duygu olduğu ama evliliğin büyüyünce gerçekleşeceği söylenebilir.

Kaç yaşına kadar çocuğumuzu çıplak olarak yıkayabiliriz, tuvaletten sonra temizliğini yapabiliriz?

Çocukta cinsel kimlik gelişmeye başladığı andan itibaren, anne veya babanın çocuğu çıplak yıkamaktansa mayo ile yıkaması ilerleyen dönemlerde kendi kendine yıkanabilmesine fırsat verilmelidir. Tuvaletten sonra temizliğini de cinsel kimlik gelişmeye başladığı andan itibaren annenin kız çocuğuna, babanın erkek çocuğuna temizlik becerilerini uygulayabilmesi için teşvik etmesi, öğretmesi gerekmektedir.

Cinsel organının adını hangi yaşta nasıl kullanalım?

Çocuk kendi cinsel organıyla karşı cinstekinin farklı olduğunu fark edip, sorular sormaya başlar. Kültüre göre erkekler için ‘’pipi, penis’’ kavramları kızlar için ‘’vajina, kutu’’ v.b kavramlar kullanılır. Genellikle kızlar için ‘’pipisi yok’’ ifadesi daha sık kullanılmakta erkek cinsinden farklı olduğu bu şekilde ifade edilmektedir. Burada çocuklar için işlevi anlatmak önemli ‘ağzımız yemek yemeye, gözümüz görmeye yaradığı gibi penis ya da vajina da çiş yapmaya yarar’ diyebiliriz.

Bebekler nasıl yapılır, nasıl annenin karnından çıkar sorularına ne cevap verelim?

Bu soruyu yanıtlarken öncelikle ‘Bir kadın ve bir erkek birbirlerini çok sevdiklerinde..’ diye başlayabiliriz. Annenin bedeninde yumurtası babanın da tohumları olduğu, bu yumurta ile tohum birleştiğinde bebeğin oluştuğu ve annenin karnında büyüdüğü gibi basit ve doğru bir açıklama yapılır. Çocuğa onu leyleklerin getirdiği söylenirse ve çocuk bunun doğru olmadığını farklı kaynaklardan öğrenirse, ailesinin ona yalan söylediğini düşünecek ve onlara olan güveni sarsılacaktır.

Çocuklarda cinsellik kaç yaşında başlar?

Cinsel keşifler 2 yaş dönemi ile birlikte artar. Bu dönemde hareketlenen çocuğun bezlenme ve tuvalet eğitimi sürecinde, cinsel organına dokunması ve bu dokunuşlarda hoşa giden farklı duygularını keşfetmesi ile başlar. Oyunlarda başta rastlantısal olarak başlayan bu davranış sonra bilinçli dokunuşlarla sık olarak tekrar edilebilir.

Çocuklar mastürbasyon yapar mı?

Yapabilir. Mastürbasyon, haz veren davranıştır. Çocuk bacaklarını sıkıştırarak ya da bir yere sürtünerek bunu yapabilir. Keyif aldıkça yapmaya devam eder. 1 yaşındaki bir çocuk bile mastürbasyon yapabilir. Fakat burada organik bir sorun bir enfeksiyon var mı yok mu araştırılmalıdır. Eğer yoksa çocuğa haz verici oyun, aktivite öğretilirse ve bu oyun ve aktiviteler ailece yapılırsa çocuk bu davranışı unutacaktır. Ayrıca burada düşünülmesi gereken bir diğer noktada çocuğun huzursuzluk, gerginlik ortamında mı diye düşünmek lazım, mastürbasyonu haz veren davranış olarak gören çocuk gerginlik ortamından kaçmak için bile mastürbasyona yönelebilir.

Kızlarda ergenlik döneminde bedenlerindeki değişimleri, adet görmeyi ne zaman ve nasıl anlatabiliriz?

Kızlar ergenlik dönemine girdikleri andan itibaren vücudundaki değişimlerden ve adet görmekten bahsedilmesi gerekir. Kız çocuklarına annenin ya da bakımını üstlenen kişinin bu değişimlerin normal bir gelişim süreci olduğunu, endişelenecek ve utanılacak bir durumun olmadığının anlatılması gerekir.

Ergenlik dönemindeki erkeklere bedenlerindeki değişimleri ne zaman ve nasıl anlatabiliriz?

Erkekler ergenlik dönemine girdikleri andan itibaren vücudundaki değişimlerden bahsedilmesi gerekir. Erkek çocuklarına babanın ya da baba figürünü üstlenen kişinin bu değişimlerin normal bir gelişim süreci olduğunu, endişelenecek ve utanılacak bir durumun olmadığının anlatması gerekir.

PSK. İLAYDA ÇEVİRİCİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ailenin Cinsellikle İlgili Sorularına Ne Cevap Veririz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN'ün Yazıları
► Cinsel Mitler – Cinsellikle İlgili Uydurmalar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ailenin Cinsellikle İlgili Sorularına Ne Cevap Veririz?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Danışmanlığı Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:44
Top