2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Uygulanan Standardize Testler
MAKALE #10768 © Yazan Psk.Deniz ÖZKILIÇ | Yayın Nisan 2013 | 6,780 Okuyucu
Peabody Resim Kelime Testi
Bender Visual - Motor Gestalt Test Second Edition (Bender-Gestalt II)
Bayley III Testi
Denver II Gelişimsel Tarama Testi
Gessel
Frostig
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri)
Cattel 2 A
Stanford - Binet Zeka Ölçeği
Porteus Labirentleri
Good Enough - Harris Bir İnsan Çiz Testi
Wechesler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-r)
Benton Görsel Bellek Testi
Burdon Dikkat Testi
Raven standart Progresif Matrisler Testi

Peabody Resim Kelime Testi

Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Sorulan karta verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. Gelişim Testidir. 2,5-18 yaş aralığında bireysel olarak uygulanmaktadır. Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir.

Bender Visual-Motor Gestalt Test, Second Edition (Bender–Gestalt II)

Çocuğun gelişimi ve nöropsikolojik işlevselliği alanlarında yorumlayıcı bilgiler veren, dil gelişimi ve yönetim fonksiyonlarının gelişimini büyük ölçüde etkileyen görsel-motor algı sının olgunlaşma düzeyini belirleyen tarama testidir.

Bayley III Testi

Bayley III Gelişimsel Tarama Testi, 2 ay-3.5 yaş aralığındaki bebek ve çocuklara uygulanan gelişim tarama testidir. Bayley testi bebeklerin gelişiminde gerilik olup olmadığını saptamak için uygulanır.

Test, gelişimsel gecikmesi olan 3.5 yaş üzeri çocuklarda da çocukların gelişimsel yaşlarını saptamada kullanılmaktadır. Özellikle prematüre doğan ve riskli bebeklerin takibi açısından önemlidir. Bayley Testi aracılığı ile zihinsel, alıcı ve ifade edici dil, kaba-ince motor, davranışsal duygusal seviyeleri hakkında değerlendirmeler yapılır.
Özetle, test, bebeklerin ve çocukların zihinsel ve motor gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişiminin de takibini sağlamaktadır. Riskli doğanlarda ve prematüre bebeklerde gelişimi takip etme ve yaşıtlarını yakalamada doğru yönlendirme açısından özellikle kullanılmaktadır.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi

4 Ana gelişim alanı hakkında bize ayrıntılı bilgi vermektedir.
Dil gelişimi: Dil gelişimi ile zeka rasında çok sıkı bir ilişki olduğu uzmanlar tarafında sıklıkla söylenmektedir. Dil gelişimin temellerinin atıldığı ve konuşmanın en hızlı geliştiği dönemdir çocukluk.

Kişisel Sosyal gelişim: Kişisel sosyal gelişim özellikle çocuğun kendini ifade etmesi ve toplum içerisinde kendi kimliğini ve kişiliğini uygun bir şekilde ortaya koyması olarak tanımlanmaktadır.

İnce-Kaba motor gelişim: Öz bakım becerileri dediğimiz ve fiziksel beceriler dediğimiz yetenekleri kapsamaktadır. Çocuğun yürümesi, tutması, koşması, merdiven çıkmasına, yemek yemesi, tuvaletini yapması, üstünü giyinmesi vb. yetenekleri kazanıp kazanmadığını ölçmektedir.

Gessel

Görsel algı gelişimini ölçmek üzere hazırlanmış bir testtir. Testin uygulanmasında zaman sınırlaması yoktur. 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 9 şekilden ibaret olup her yaşın seviyesine göre düzenlenmiştir. Çocuğun silgi kullanmasına izin verilmemektedir. Başarabildiği item çocuğun zihin yaşını verir. Bu test sonucuna dayanarak çocukta ortalama zekâ bölümü hesaplanır.

Frostig

Görsel algı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğine denir. Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler. Görsel algılama problemleri, belirleme, ayırma, hatırlama, görsel duyuyu yorumlama eksikliğinden kaynaklanır. Küçük çocuklarda bu durum geometrik şekilleri yapamama, şekil- zemin karıştırma, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksiklerle ortaya çıkar.

Çocuk büyüdükçe bu problemler harf ve kelimeleri okumada kendini gösterir.
Görsel Algılama Beş Alanda İncelenmiştir:
El-Göz Koordinasyonu
Şekil-Zemin Ayırımı
Algılama Sabitliği
Mekanla Konumun Algılanması
Mekan İlişkilerinin Algılanması
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi okula gidecek çocukların psikolojik olarak okula hazır olup olmadıklarını ölçer.

AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri)

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocuk ruh sağlığı alanında çalışan Psikologlar tarafından uygulanmaktadır. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır.

Cattel 2 a

Bu test R.B. Cattel tarafından geliştirimiş zeka-performans testidir ve Türkçe uyarlaması Bağlan Toğrol tarafından yapılmıştır. Kültürden bağımsız olan Cattel zeka testi tüm toplumlara uygulanabilir. Yaş gruplarına göre üç forma ayrılır. 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir.

Stanford-Binet Zeka Ölçeği

Stanford-Binet testinin 15 farklı alt testi zekanın göstergeleri kabul edilen dört tür zihinsel yeteneği ölçecek şekilde düzenlenmiştir: Sözel yargılama, soyut/görsel yargılama, niceliksel yargılama ve kısa süreli bellek.

Poretus Labirentleri

Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir.12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur.
Bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır..

Good Enough – Harris Bir insan Çiz Testi

Zeka-performans testidir. 7,8 ve 9 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Zekayı ölçmek amacıyla geliştirilen testin iki alt testi vardır.

Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği(WISC-r)

İlk kez Wechsler-Bellevue'nin çocuklara uygun hale getirilmesiyle 1950 yılında yayımlanmıştır. Amerikan standardizasyonu (WISC-R) 1974'de yayımlanmıştır.6-16 yaş arası bireylere uygulanabilmektedir. Sözel ve performans olmak üzere iki bölüm ve alt testlerden oluşmaktadır. Ayrıca sayı dizileri ve labirentler olmak üzere iki tamamlayıcı alt test daha bulunmaktadır. Türkçe uyarlaması ve standardizasyon çalışması tamamlanmıştır.

Benton Görsel Bellek Testi

Kısa süreli bellek kaybını ölçen test Benton.A.L tarafından 1974 yılında geliştirilmiştir. Görsel birleştirme, görsel algılama ve hatırlamayı değerlendiren test 10 karttan oluşmakta ve C, D ,E formları bulunmaktadır. Kartlar bireye belirli sürelerle gösterilip kaldırıldıktan sonra bireyin bunları çizmesi istenir.

Burdon Dikkat Testi

Öğrencinin dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılır. Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa yada dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir. Burdon testi 10-20 yaş aralığındakilere uygulanır.

Raven Standart Progresif Matrisler Testi

Görsel-mekansal algılama, kategori değiştirebilme, çalışma belleği, soyutlama, irdeleme ve genel yeteneğini ölçen bir testtir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Psikolojik Testler Psk.Büke TUNCEL
► Psikolojik Testler Psk.Merve TUNAY DÜNYA
► Psikolojik Testler Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Uygulanan Standardize Testler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:30
Top