2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıcaklara Aldanmayın Bağışıklığınızı Güçlendirin
MAKALE #1079 © Yazan Dyt.Berrin YİĞİT | Yayın Mayıs 2008 | 4,278 Okuyucu
Sebze ve meyvelere rengini veren fitokimyasallar lenfositlerin bölünmesi, virus ve bakterilere arşı koruyuculuğun artmasına yardımcı olur. Bunun için günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketilmesi ve farklı kaynaklardan çok çeşitli, renkli ve mevsiminde olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Tabağınızın üçde ikisini sebze, meyve, tam tahıllar veya kurubaklagillerle, üçde birini ise yağsız etle doldurmalısınız.

Protein kaynaklarını ihmal etmeyin ama mutlaka yağsız olanları tercih edin.
Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler hücrelerin temel sağlığını dolayısıyla bağışıklık sisteminin de gücünü oluşturmaktadır. Protein yetersizliğinde antijenlere karşı savaşacak beyaz kan hücre üretimi azalabilir. Bunun için herkes kilogramı başına 0,8 ile 1 gram protein almalıdır. Bu sağlık parametrelerinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, bu genel öneridir. Öte yandan miktar kadar protein kaynağının kalitesi de önemlidir. Mutlaka doymuş yağlardan elimine edilmiş, beyaz et, balık, kümes hayvanları, yumurta, kurubaklagiller ve soya kaynağı ürünler de tercih edilmelidir.

Sağlıklı yağlara odaklanın

Yüksek yağlı diyetler, T lemfostilerinin fonksiyonlarını azaltarak immune sistemi zayıflatabilirken düşük yağlı diyetlerin artırabileceği bilinmektedir. Bunun için doğru cins ve miktarda yağ tüketmelisiniz. Trans yağlardan uzak durmalısınız bazı çalışmalar bu yağların vücutta düşük seviyelerde kronik inflamasyonlara yol açabileceğini göstermektedir. Doku ve hücre hasarı ile sonlanabilecek inflamasyon bağışıklık sistemini zedeleyebileceği bilinmektedir. Günlük kalori alımının %30 kadarı yağlardan gelecek şekilde planlanmalı bunun maksimum %10’unun doymuş yağlardan gelmesi sağlanmalıdır. İnflamasyona karşı savaşan omega 3 kaynağı besinler ve yağlar kullanılmalıdır.

Yeşil çay içmeyi ihmal etmeyin.

Yeşil çay içeriğinde bulunan antioksidanlarla antijenlere karşı savaşabilen özellik gösterir. Yeşil çayın lemfosit yanıtını artırabildiği ve de anti inflamatuar özellikler taşıdığı görülmektedir. Bunun için hergün düzenli olarak yeşil çay tüketmeli, içeriğindeki antioksidanların etkili kullanımı için en az 3 dakika demleme süresi tavsiye edilmektedir.

Günlük enerji dengenizi sağlayın.

Günlük enerj harcaması ve alımı dengede olmalıdır. Yeterli ve dengeli diyet uygulamalısınız, kalori kısıtlı diyetler, anorexia tarzı beslenme bozuklukları kişilerin enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı kalori alımı da bağışıklık sistemini güçlendiren hücre üretimini negative etkilemektedir.

Viyana Üniversitesinin yaptığı bir çalışmada hergün düzenli olarak yoğurt tüketen bireylerin iki hafta sonrasında T lemfosit üretimlerinin %30 arttığı gözlenmiştir.

San Antonio’daki University of Texas Health Science Center profesörüne göre fazla kilolu kişilerin ya da kolesterol, trigliserid seviyeleri yüksek bireylerin immune sistemlerinin de düzgün çalışmadığını yorumlamaktadır. Bunun için günde 30-60 dakika arasında fiziksel aktivite önerilmektedir. Buna göre düzenli egzersiz yapanların enfeksiyonlara yakalanma riski yapmayanlara kıyasla %25 daha az görülmektedir. Susamayı beklemeden su tüketin. Sıcak havada artan termeleyle atılan sıvı, elektrolit kaybını engellemek için su alımınızı 3 litreye çıkarın.

Vücuttan su atımını artıran alkol, gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmeyin.Su tüketmek keyifsiz geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya meyve parçaları ekleyin, soğuk sıcak bitki çayları, kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda en doğru alternatifler olacaktır.

Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek takip edebilirsiniz. Eğer ki idrarınız elma suyu rengindeyse sıvı alımınız yetersiz, limonata rengindeyse yeterlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıcaklara Aldanmayın Bağışıklığınızı Güçlendirin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Berrin YİĞİT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Berrin YİĞİT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrin YİĞİT Fotoğraf
Dyt.Berrin YİĞİT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berrin YİĞİT'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sıcaklara Aldanmayın Bağışıklığınızı Güçlendirin' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bayram Sonrası Beslenme Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:21
Top