2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kapalı Havalar Kilo mu Aldırıyor ?
MAKALE #10813 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Nisan 2013 | 3,592 Okuyucu
Yağmur, kar ,buz, kapalı havalar ve alabildiğine soğuk günler.. Yakın geçmişe kadar, insanlar; dedelerimiz,ninelerimiz, tüm gün süresince akşama kadar güneşin altında çalışırlar ve güneşten korunmak için herhangi bir önlem almazlardı.. ya da güneş ışınlarının zararlı olduğunu düşünmezlerdi. Yakıcı etkisinden korunmak amaçlı şapkalar takarlar, bazende kollarını örterlerdi..Giderek ozon tabakası yapısı bozuldu ve artık güneşten gelen zararlı ışınları Dünya’ya ve insanlığa erişmesine izin veriyor. Bunun sonucu bir o kadar da haklı olarak artık her yerde, güneşin ışınlarının zararlı etkileri o kadar bahsedilir oldu ki çoğu insan, güneşin doğadan gelen yararını çoktan unuttu bile. Güneş kremi ürünlerinin reklamları her yerde ve artık dışarı ne kadar kalacağımızı planlamadan güneş kremi kullanıyor, güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkmıyoruz.

Güneşin bize, insanoğluna sunduğu en önemli sağlık iksiri, D vitamini… yağda çözünen bir vitamin olup, günlük ihtiyacın sadece %20 si besinlerden karşılanan, daha çok deride, vücudumuz tarafından üretilen ama etkili hale gelmesi için mutlaka güneş ışığına maruz kalıp önce karaciğer sonra böbreklerde, etki edecek haline getirilen yaşamsal vitamin ama daha çok hormon.

Neden eksik?

Yeter düzeyde güneş ışınlarından yararlanamama, gıdalarla yetersiz D vitamini alımı ve D vitamininin barsakdan yetersiz emiliminden kaynaklanmakta. Metabolik olarak karaciğer veya böbrek hastalığı olanlarda , D vitamini etkin formuna dönüşememekte, çölyak ve crohn hastalıklarında ise D vitamini emilimi engellenmektedir. Yine kortizon gibi ilaç kullanımları da hem D vitamini hem de kalsiyum emilimini azaltmaktadırlar.

Eksikliğinde şizofreni, depresyon, enfeksiyon hastalıkları, astım, Tip 1-2 diyabet, MS hastalığı, romatoid artrit, meme, kolon, prostat, pankreas kanserleri, osteoartrit, osteoporoz, osteomalasi, kas güçsüzlüğü, kas ağrıları ve daha birçok hastalık..

Diyetimizle aldığımız kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilmesini sağlaması, parathormon salgılanmasını önleyerek kemik erimesini engellemesi, vücutta kalsiyum ve fosfor dengesini ayarlaması, kemik ve kasların sağlığı için gereklidir. Bağışıklık sistemine üzerine olumlu etkileri var olup, hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser ve otoimmün hastalıklara karşı koruyucu özellikleri vardır

Şişmanlıkla ilişkisi ne?

Pankreastan salınımı yapılan insülin hormonu, vücuttaki şekeriN hücrelerin zarından içeri girmesini kontrol ederek, hücrelerin içerisinde bulunan ve bir nevi soba görevi gören küçük organcıklarda yanmasını sağlar. Böylelikle hücrelerin enerji ihtiyacını karşılanmış olur. Enerji ihtiyacı karşılanmış hücre yemesi için beyine boş yere acıktım sinyali göndermez.

İşte D vitamini, pankreastan insülin salınımı yapan beta hücreleri dediğimiz özel hücrelerin daha iyi çalışmasını ve enerji ihtiyacı olan hücrelerde oluşabilecek insüline direncin azalmasına katkıda bulunur. İnsülin direnci bugün bütün şişmanlık, aşırı kontrolsüz kilo alımı ve obezite gibi hastalıkların temel nedenidir.

DOĞAL KAYNAKLARI NELER?

D vitamini öncülleri ilk olarak deride, güneş ışınları etkisiyle oluşur. Bu nedenle kollarımızın, bacaklarımızın ve yüzümüzün 15 ile 30 dakika arasında (saat 10:00 ile 15:00 arası hariç, çünkü bu saatler arasındaki güneş ışınları deri kanseri olasılığını artırır) gün ışığına maruz kalmasıyla oluşur. Kişini yaşı, deri rengi, maruz kalma süresi ve varsa diğer tıbbi sorunlara göre değişir. Deride D vitamini yapımı, yaşla giderek azalır. Deri rengi koyu olan kişilerin, özellikle kış aylarında daha uzun süreli gün ışığına ihtiyacı vardır. 20 faktör üzerindeki güneş koruyucu kullananlarda deride D vitamini oluşamaz.

Özellikle somon, sardalya ve ton balığı gibi derin ve tuzlu suda yaşayan yağlı balıklarda, balık yağında, yumurtada, tereyağ, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta sarısı, sıvı yağlar, karaciğerde yüksek miktarda bulunur. Bitkilerden maydanoz, ısırgan otu, yoncada mevcuttur.

Yağda çözünen bir vitamin olduğundan emilimi için diyetinizde bir miktar yağa ihtiyacımız var. Bu nedenle yağdan fakir beslenme durumu ek olarak D vitamini alınmasını gerektirir.
Beden kitle indeksi (BMI) 30 dan fazla olanların D vitamini seviyeleri genellikle düşü çıkmaktadır. Bunun nedeni obezite ve yağsız beslenmeden kaynaklanmaktadır. Obezite varlığı derinin D vitamini sentezlemesinin engellemez ama kalınlaşmış deri altı yağ dokusu D vitaminin kan dolaşımına geçişini engeller.
Pankreasta insülin salınımından sorumlu olan adacık hücreleri vitamin D reseptörü bulunmakta ve bu reseptörler D vitamini tarafından kontrol edilmektedir. Dolayısıyla D vitamini varlığı hormonsal işlev olarak insülin salınımını ve duyarlılığını artırmaktadır.

Çalışmalarda insülin direnci bulunanlarda D vitamini düzeyi insülin direnci olmayanlara göre daha düşük bulunmuş. D vitamini yetersizliği obezite için yüksek risk faktörü olan bozulmuş insülin salınımı ile ilişkili olduğu bildirilmiş, bir çalışmada D vitamini yetersizliğinin β hücre işlevlerine olumsuz etkisi ile birlikte D vitaminleri düzeyleri ile insülin duyarlılığı arasında pozitif ilişki gösterilmiştir.

D vitamini varlığında ise, çevre dokularda insülin direncini azalıyor, insülin direnci nedeniyle kan şekerindeki artışa yanıt olarak oluşan aşırı insülin salınımını azalıyor ve insülin duyarlılığını arttığında şeker daha rahat hücre içerisine girebilerek yağ olarak depolanmıyor yanabiliyor. Bundan dolayı D vitamini yetersizliği metabolik sendrom ve gizli şeker için risk faktörü olduğu ve D vitamini yetersizliğinin insülin direnci ve β hücre işlev bozukluğu ile ilişkisi gösterilmiştir.

Çalışmalarda vücuttaki düşük olan D vitamini düzeyinin arttırılmasının şişmanlık tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkisinden %60 daha etkili olduğu bildirilmiştir.

Coğrafyamızı ve iklim şartlarımızı göz önünde bulundurmak, sağlımızın her şeyden daha önemli olduğunu unutmamak.. çözüm çok basit, daha fazla gün ışığı ve D vitamininden zengin beslenmeyi amaç edinme..doğadan gelen en doğal ve en ucuz vitaminle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kapalı Havalar Kilo mu Aldırıyor ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu? Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kapalı Havalar Kilo mu Aldırıyor ?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:49
Top