2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat!
MAKALE #1082 © Yazan Dyt.Nilgün SEREMET | Yayın Mayıs 2008 | 4,506 Okuyucu
SICAKLAR GELİYOR, BESLENMEYE DİKKAT!!!

Yaz aylarına girmeye az bir zaman kalırken sıcak havalar kendini göstermeye başladı. Sıcakların artmasıyla birlikte sıcak çarpmaları, bayılmalar, baş dönmeleri, mide bulantıları ve gıda zehirlenmelerinde artışlar olmaya başladı. Biz beslenmecilerinde sıklıkla vurguladıkları gibi yeterli ve dengeli beslenerek yaz aylarında olası muhtemel bu gibi sorunlardan da uzak kalarak sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmek mümkün.

Yazın en fazla karşılaştığımız sağlık sorunlarından bir tanesi sıcaklarla birlikte vücuttan su atımının fazla olmasıdır. Yaz aylarında aktivitemizde daha da arttığından terlemeye birlikte sıvı kaybımızda artmaktadır. Sıvı ihtiyacının karşılanması için günde 2-3 lt (10-12 bardak) su mutlaka içilmeli, vücuttan sıvı atımını arttıran kafein içeriği yüksek olan kahve-çay gibi diüretik içeceklerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Vücuttan terlemeyle birlikte suyun yanı sıra vücut açısından hayati önem taşıyan tuz ve elektrolit kaybına da olmaktadır. Bu minerallerin kaybı hipotansiyona ( düşük tansiyon) neden olabileceği gibi diğer önemli hayati fonksiyonlarımızı da etkileyebilmektedir. Sıvı kaybı ile birlikte mineral kayıplarının da olacağı düşünülürse su içiminin ayran, soda gibi mineral içeriği yüksek içecekler ile vitamin deposu olan taze sıkılmış meyve suları alternatif olarak sıcak yaz günlerinde kullanılabilir. Sıvı kaybı açısından en riskli grup bebekler ve çocuklardır. Bu gruptakiler sıvı kaybı olduğunu tam olarak ifade edemeyeceğinden anne ve babaların dikkatli olması gereklidir.

Besin zehirlenmeleri de sık karşılaşılan beslenme ile ilgili problemlerdendir. Açıkta satılan besin zehirlenmesi açısından riskli gıdaların tüketimi, evde hazırlama- pişirme uygulanırken besin hijyenine ve saklama koşullarına dikkat edilmemesi besin zehirlenmelerinin nedenlerindendir. Yaz aylarında en sık tükettiğimiz besinlerden bir tanesi dondurmadır. Dondurma, içerisinde süt gibi proteinli bir besin bulunduğundan uygun hazırlama ve saklama koşullarına dikkat edilmezse havanın da sıcak olmasıyla birlikte en fazla bakterinin üreyebileceği bir besindir. Böyle süt, krema, et gibi protein içeriği yüksek gıdaları tüketirken satın alınan yere, markaya dikkat edilmesi gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Evde de besin hazırlanırken iyi yıkanmasına, hazırlarken herhangi bir kontaminasyon olmamasına dikkat edilmeli ve besinler uygun ortamlarda saklanmalıdır. Besinler mutlaka dolapta saklanmalı ve uygun ısıtma/çözdürme işlemleri uygulanmalıdır.

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte hamileler, çocuklar, diyabet, hipertansiyon ya da kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları olan risk grubu olarak değerlendirilir. Risk grubunda bulunun bu bireylerin sıcak havalarda dışarı çıkmamaları ( 11:00 – 17:00 arası), sıcaklarla birlikte kronik hastalıkları olanlarının ölüm oranlarının arttığı unutulmalıdır. Bu bireylerin beslenmesine ise her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle de kronik rahatsızlıkları olanlar öğün atlamaya, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdaların tüketilmemesine özen göstermeli; tatlı tüketiminde ise yağlı yüksek kalorili tatlılardan uzak durarak dondurma ya da sütlü tatlı gibi enerji içeriği düşük tatlılara yönelmelidirler.

Meyve ve sebzenin yaz aylarında bol olması yeterli ve dengeli beslenebilmek açısından iyi bir alternatiftir. Meyve ve sebze içerdiği posa (lif) sayesinde barsak hareketlerini düzenlerken, formuna özen gösterenler için tok kalmayı sağlamaktadır. Ayrıca meyve ve sebzeler bol miktarda su içermeleri nedeniyle sıvı ihtiyacımızı karşılarken, içerdiği vitamin ve mineraller ile de terleme ile kaybettiklerimizin yerine koyulmasını sağlayacaktır. Meyve ve sebzenin daha burada sayamayacağımız kadar sağlık üzerine olumlu etkileri varken ve yaz aylarında ulaşılması kolay bir besinken, günde en az 5 porsiyon tüketilmesi bizler tarafından önerilmektedir. Yalnız meyvenin fazla tüketilmesinin de kilo ve kolesterol artışına neden olacağı unutulmamalı, önerilen miktar kadar tüketilmesi gerekmektedir.
Tüm bunların yanı sıra egzersize de önem verilmeli, havanın çok sıcak olmadığı saatlerde yürüyüş ya da yaz aylarının vazgeçilmezi olan yüzme gibi aktiviteler mutlaka yapılmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileğiyle …
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilgün SEREMET'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilgün SEREMET'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilgün SEREMET'in Makaleleri
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:46
Top