2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama Diyeti ve Leblebi
MAKALE #10832 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Nisan 2013 | 220,107 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Leblebi tüketimi ile aklımıza gelen sorulardan birisi kuruyemiş olduğundan kilo aldırır mı? Toplam vücut yağını artırır mı? Kaç kaloridir? Tok tutar mı? Bu sorular aklımıza sık takılan sorulardan değil mi?

Kabuklarının ayrılması, kaynatma, kavurma, ayıklama ve öğütme gibi işlemlerden geçirilen bir baklagil olan nohutun ticari olarak bize sunulduğu bir üründür. Esasen nohut kısa bir süre yüksek sıcaklığa maruz bırakılır ve kavrulur. Bu tür ürünler arasında leblebi olarak adlandırılan kavrulmuş nohut, en popüler olanıdır

Nohut taze sebze olarak tüketildiği gibi kavrulmuş haliyle de karşımıza çıkar. Bir kurubaklagil olması sebebiyle protein, mineral maddeler, vitaminler özelikle posa ve liflerden zengindir.

Tok tutma nedenleri arasında tanelerinin kendi ağırlıklarının %18-31 oranında protein
İçermeleridir. Protein içeriğinin yüksek olması sebebiyle de mide geçişi uzundur kana yavaş karışarak tokluğu uzun süre sağlaması nedeniyle zayıflama diyetlerinin müdavimlerindendir.

Leblebide bulunan diyet lifleri enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliklerinden dolayı mide içeriğinin viskozitesini arttırarak midenin boşalmasını geciktirirler. Böylece açlık hissinizin oluşmasını engellerler. Diyet lifleri ince bağırsakta sindirilemediğinden besin değerleri yoktur. Bu durum kilo vermek isteyen bireylerin daha uzun süre tok kalmasını sağlayarak olumlu etki göstermektedir

İçinde bulundurduğu pektin ve gam gibi çözünür lif bileşeni sayesinde kandaki kolesterolün düşürülmesinde ve glikozun bağırsaktaki emiliminin azaltılmasında da etkilidir.

Ayrıca mide leblebiyi sindirme esnasında daha fazla enerji harcadığından, gün içerisinde toplam harcanan enerji miktarını da artırmış oluruz. Leblebi kilo aldırmaz aksine leblebi zayıflatır. Leblebiyi bol su ile almakta yarar var, suyla birleştiğinde sizi daha uzun süre tok tutar ve zayıflamanıza yardımcı olur. Böylece istediğimiz kiloya kavuşmamızı sağlar.

100 gram yani 1 çay bardağı leblebide 180 gram kalori bulunmasına bağlı, kalorisi de çok düşüktür. Düşük kalorisi nedeniyle diyetinize leblebi eklemeniz tokluk oluşturması ve tokluğu sürdürmesi nedeniyle zayıflamanıza yardımcı olacaktır.

Posa içeriği yüksek besinler sırasında leblebi üst sıralarda yer alır. Zayıflama diyetinizde posanın artırılması kan şekerinin aşırı düşmesi ve yükselmesini önleyerek iştah kontrolünü ve uzun süre tok kalmayı sağlayarak da aşırı kalori alımını engeller. Özellikle kabızlığı önleyerek, bağırsak faaliyetlerinin düzenlerken kilo vermeyi daha kolay hale getirir.

Sarı leblebi yerine beyaz leblebi tercih etmek daha yararlıdır. Çünkü nohutun işlenmesi esnasında kabuğunun çıkarılması, birtakım besin bileşenleri ile birlikte özellikle lif miktarında bir azalmaya da neden olur. Bu nedenle daha düşük enerjiye, daha yüksek proteine ve daha yüksek lif oranına sahip olması nedeniyle beyaz leblebi tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Yine üzerinde tatlı, şekerleme ve diğer katkı maddeleri olanları tüketmemeniz daha sağlıklıdır.

Zararları var mıdır? Beyaz leblebi üretiminde kullanılan nohut yapısından kaynaklı beyazlaşır, bazı üreticiler bu beyazlığı daha keskin hale getirmek için titanyum dioksit kullanmaktalar.Titanyum dioksitin herhangi bir zararı tespit edilmemiştir ve Türk Gıda Kodeksi de bu katkı maddesinin kullanımına herhangi bir limit koymamıştır. Bilinen başka bir zararı yoktur.

Leblebi ara öğünlerimizde bizi bir şeyler atıştırmaktan kurtararak kısa zamanda kilo vermemizi sağlar. Aralarda abur cubur atıştırmaktan kendimi alamıyorum diyenler için birebir kullanılabilir. Diyetinizde ara öğünlere ekleyeceğiniz bir kase sarı leblebi veya beyaz leblebi yanına kuru üzüm, kuru kayısı, hurma ve kuru erik gibi kurutulmuş meyveler ile hem tatlı ihtiyacınızı hem de uzun süre tok kalmanızı sağlarsınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama Diyeti ve Leblebi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     17 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Gi Diyeti: Son Zayıflama Diyetim Dyt.Beste ALİMERT
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Sdm Diyeti Nedir? Dyt.Zülal YALÇIN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflama Diyeti ve Leblebi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:14
Top