2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Turunçgillerin, Limonun ve Limon Kabuğunun Faydaları
MAKALE #10833 © Yazan Dyt.Zühal AYNACI BAYEL | Yayın Nisan 2013 | 23,834 Okuyucu
Bağışıklık sistemi zararlı bakteri ve virüsler ile direkt olarak savaşan hücrelerin organizasyonu anlamına gelir.Uykusuzluk, yetersiz ve/veya dengesiz beslenme, yanlış beslenme saatleri, çok fazla alkol, sigara, beden ısısını koruyamama gibi etkenler ile bedeninizi yormak onun savunma mekanizmasını zayıflatır ve dış etkenlerin bağışıklık sisteminiz üzerindeki etkisini arttırır.

Yorgun bir beden bünyesinde barındırdığı ancak güçlü bir bağışıklık sistemi ile üstesinden gelebildiği virüs ve bakterilere karşı savunmasız düşer ve hastalıklar, dolayısı ile yatak istirahati kaçınılmaz bir hal alır.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan bünyeler mikrop ile karşı karşıya geldiklerinde hiç bir şey olmamış gibi yollarına devam edebilir ve hepinizin bildiği gibi mikroba maruz kalan herkes hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya değil.

Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip iseniz yalnızca salgın mevsiminde değil, her zaman enfeksiyonlar karşısında risk altındasınız demektir. Kemoterapi ve radyasyon terapisi gören kanser hastaları, küçük çocuklar, yaşlı bireyler, ameliyatlı hastalar, AIDS hastaları da bu gruba dahildirler.

Turunçgiller C vitamininin en önemli kaynakları arasındadır. Genel sağlık açısından faydalarını şöyle sıralayabiliriz :

İçerdikleri C vitamini, karotenoidler, flavonoidler, glutatyon gibi enzimlerle bağışıklık sistemini destekler, kanser ve kalp hastalıklarına karşı sağlar, gözü korurlar.
Yüksek potasyum ve düşük sodyum içerikleriyle yüksek kan basıncına karşı koruma sağlar, vücudun sıvı dengesinin ayarlanmasına yardım ederler.
İçerdikleri çözünür ve çözünmez posa ile bağırsak florasının dengesini sağlar, kabızlık probleminin çözümlenmesine ve kan yağlarının düşürülmesine yardım ederler.
Viral enfeksiyonlara, alerjilere, mantar enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlarlar. Enerji içerikleri ve yoğunlukları düşüktür. Fazla kilolu veya obez olmak kalp hastalığı, kanser, diyabet, yüksek kan basıncı, inme, artrit gibi pek çok sağlık probleminde artmış riske neden olacağından turunçgiller düşük enerji içerikleriyle avantaj sağlarlar.

Turunçgiller grubunda olan limonun sayısız faydasına kabuğunun da etkisi vardır.Genelde limon kabuğu pasta ve kek yaparken hoş aroma katması için kullanılır. Limon kabuğunu, pasta ve kek dışında kullanmayarak limon kabuğunun tüm yararlarını farkında olmada çöpe atmış olabiliriz.. Aslında limon kabuğunun o kadar çok faydası var ki, bu faydaları bilseniz limon kabuklarını çöpe atmaktan vazgeçersiniz. Limon kabuğunun yabana atılmayacak kadar çok sayıda faydaları var.

Limon Kabuğunun Faydaları:


**Limon kabuğu kalp damar hastalıklarından çeşitli kanser türlerine kadar hastalıkların önleyicisi faydası vardır.
**Limon kabuklarının özellikle cilt kanserine karşı bir kalkan oluşturur.
**Limon kabuklarını yemeklerinizde kullandığınızda cildiniz güzelleşir.
**Limon kabuğunun sinirleri yatıştırma özelliği vardır.

Limon Kabuğunun Diğer Faydaları

Kavurucu yaz sıcaklarından ruhumuz da bedenimiz de payına düşeni alıyor. Bu can sıkıcı sıcaklarda tek derdimiz biraz serinlemek de olsa, cilt korumasına olabildiğince çok dikkat etmeliyiz.

Limon Kabuğu D-Limonen Etkisi :

Cilt bakımı için ucuz ve kolay olanak sunan limon kabuğunun mucize gibi faydaları vardır. Limonun tadı güzeldir, serinletici etkisi vardır, C vitamini deposudur. Salatanıza katabilir, limonata içebilir veya yiyebilirsiniz. Limon kabuklarını kullanmak ise size bambaşka faydalar sağlayabilir. Yapılan bir araştırma ile limon kabuklarında bulunan dlimonene adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlenmiş olup cilt bakımında ( uygun ciltler için) ucuz ve pratik bir araçtır. Limon kabuğunun içeriğindeki, D-limonene, narenciye yağında bulunan ve tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşüren bir bileşkendir.

11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Limon ve diğer turunçgillerden maksimum faydayı sağlamak için basit bir yöntem var: Ya gölgede tüketmeye çalışın ya da yerken hızlı davranın. Güneş ışınları etkisiyle elinizde tuttuğunuz parça limonun içindeki C vitamini 30 saniye gibi kısa bir sürede okside olduğundan yararlı etkisi azalmaktadır.Limon Kabuğu İle Cilt Kanseri Riskini Düşürebilirsiniz.Sadece Amerika’da yılda 200.000 den fazla insan cilt kanserine yakalanıyor. Bu sorun son yıllarda ülkemizde de çok artış göstermeye başladı. Cilt kanseri güneşin parladığı her yerde kendini gösterebilir. Yüzünüzde, kulaklarınızda, ellerinizde ve dudaklarınızda oluşabilir. Limon kabuğu D-Limonen sayesinde bu riski çok düşürmek elinizde.

Limon kabuklarını yemeklere katın. Kabukları çayınıza katarak hem lezzet hem de güçlü bir cilt bakımına kavuşabilirsiniz. Makarna sosuna limon kabuğu rendesi eklemek iyi bir alternatif. Rendelediğiniz limon kabukları salatanıza, yaptığınız keklere ve kurabiyelere de katabilirsiniz.

Limon kabuğu kalbi rahatlatIcıdır. Limon kabuğu aynı zamanda sinir sisteminize olumlu etki yapar, bakterileri öldürür ve kalbi rahatlatır. Limon kabuğu ile ilgili yapılan bir çalışmada, kadınların yumurtalık kanseri riskini de düşürdüğü ortaya konan limon kabuklarının bu özelliği de içeriğinde bulunan polifenollerden kaynaklanmaktadır.Gün içinde bileklerinize birkaç damla damlatmak ve hafifçe ovmak stresinizi azaltmak amacıyla yapılan iyi bir uygulamadır.

Çaya ya da sıcak suya limon sıkmak veya onu içmek ya da minik parçacıklar halinde çay içerisinde kullanmak gösterişli paketlerde satılan vitaminlerin sağlayacağı ekstra vitamin görevini görecektir. Püf noktası doğru zamanda başlamak olabilir. Zira Mayo Clinic’e göre hastalanacağınızı anladığınız an bu küre başlamalısınız. Öyleyse o suyun içine biraz daha bağışıklık sistemi destekleyici limon sıkın. Tabiii mideniz rahat ise ! Arizona Üniversitesi'nde yapılan yakın tarihli bir araştırma da, sıcak çayla birlikte tüketilen narenciye kabuğunun deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı sonucuna varılmıştır. Limonenin (limon kabuğunda bulunan bir antioksidant) faydasının kabul edilmesi çok de uzun bir zaman almamıştır. Araştırmacılara göre, bu farkı anlamanız için yapmanız gereken tek şey haftada bir yemek kaşığı dolusu rendelenmiş limon kabuğunu tüketmektir. Limonata yaparken kabuğunda dahil olmak üzere meyvenin tümünü sıkın ve meyvenin tümünü kullanarak taze limon suyu hazırlamaktan çekinmeyin (şeker yerine doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz). Bu arada limondaki diğer limonoid olan "limonin" kolesterolü düşürmede etkilidir.

Tırnak lekeleri: Oje kullanan bayanların tırnakları genellikle bir süre sonra sararır, limon suyu ile ovulduğunda temiz ve taze tırnaklara kavuşmak mümkün.Limon suyu ve sıcak su ile ovulan dirsek ve topukları duruladıktan sonra kullanacağınız nemlendirici ile harika sonuçlar alınabilir.

Limon Kabuğu Karaciğere Yararlı Son olarak cildimize yaptığı maksimum faydaları dışında limon kabukları, özellikle alkol alanlar için olmazsa olmazlardandır.Nefesinizin koktuğunu mu hissediyorsunuz? Ağzınızı limon suyu ile çalkalamanız dişinizdeki ve dilinizdeki bakterileri öldürecektir. Ama daha sonra ağzınızı normal su ile çalkalamayı unutmayın çünkü limondaki asit dişleriniz için zararlıdır.Spor yapanlar için bir bardak ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu gideriyor hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırıyor. Özellikle bal ya da şeker eklenmiş limonata, ani enerji verici etkisiyle spor sonrası için ideal.

Karaciğer ve safra kesesine yararlıdır, mide asiditesini giderir ve balgam söktürücü etkisi vardır. Yenilebilir cilt bakımına limon kabukları ile başlayın.Zira cilt sağlığımız gücünü ağızdan alınan besinlerden alır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Turunçgillerin, Limonun ve Limon Kabuğunun Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zühal AYNACI BAYEL Fotoğraf
Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen - Saç Bakım & Güzellik Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi125 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in Yazıları
► Limon Suyu : Asit mi Alkali mi? Önemli mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Pınar ERMİŞ
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Keçi Sütünün Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Turunçgillerin, Limonun ve Limon Kabuğunun Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejeteryan Beslenme Mart 2017
► Otizm ve Beslenme Şubat 2017
◊ Kanser ve Beslenme Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:07
Top