2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor
MAKALE #10839 © Yazan Dyt.Eda AĞILLI | Yayın Nisan 2013 | 3,269 Okuyucu
Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor

Şehirleşme, ekonomik gelişme ve küreselleşme, ile birlikte yaşam biçimi ve diyette gerçekleşen hızlı gelişmeler bireylerin beslenme tarzlarında hızlı geçişler yaratmıştır. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler sedanter bir hayata ortak olmamıza neden olurken, evde yemek yeme alışkanlığı, yerini kolay ulaşılabilir, hızlı tüketilebilen sebze ve meyve grubu besinlerden uzak, yüksek yağ ve basit karbonhidrat içeriğine sahip hazır besinlere bırakmıştır. Bu durum başta obezite olmak üzere daha birçok önemli sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olurken, demir, çinko, selenyum ve B12 vitaminleri gibi bazı vitamin ve minerallerden yoksun bir beslenme tarzı oluşumuna neden olmaktadır. Bu yetersiz ve dengesiz beslenme tarzı; halsizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, büyüme ve gelişme geriliği gibi yaşam kalitesini doğrudan etkileyen olumsuzluklara yol açmaktadır.

Ne Yapmalı?
  • Uzun süren bir açlıktan, güne zinde başlamak için mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltınızda peynir, yumurta, süt gibi protein içeren bir besine karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamak için tam tahıl ve detoks için taze sebzelere yer verin.
  • Çeşitli renk ve türlerde günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Ana öğünlerinizde yemeklerinizin yanında yağsız bir salata tercih edin porsiyon kontrolü sağlayarak mutlaka meyve tüketin.
  • Güçlü kemikler için günlük kalsiyum tüketiminize dikkat edin. Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
  • Yüksek demir, yüksek posa, kaliteli protein içeriğinden dolayı haftada en az 2 defa kurubaklagil tüketin.
  • Gün içinde tükettiğiniz içecekleri tekrar gözden geçirin; yüksek kalorili, basit şeker içeriği yüksek olanların tüketimini azaltın veya light/şekersiz olanları tercih edin.
  • Porsiyonlarınızı kontrol edin; doğru zamanda doğru miktarda, doğru besini tüketin.
  • Doymuş yağ tüketiminizi azaltın. Etlerde gözle görebildiğiniz etin yağlı kısımlarını, derisini ve sakatat tüketmekten kaçının. süt ve süt grubu ürünleri light ya da %50 yağlı tercih edin. Margarin, tereyağ gibi katı yağların tüketimini diyetinizde en aza indirin.
  • Ekmek ve diğer tahıl ürünlerinde, tam tahıla yönelin. tam buğday, tam çavdar gibi tam undan yapılmış ekmekleri tüketin. Kepekli makarna, esmer pirinç ve bulgur tercih edin.
  • Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı seçin. Hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz sizi hem ruhen besleyecek hem de sağlıklı bir yaşama adım attıracak bir aktivite edinin ya da kaydolun.
  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. İdeal ağırlığın hem altında olmaz hem de üzerinde olmak sağlığı etkileyecek olumsuz risk faktörlerini artırıcı etki gösterir. Hızlı ağırlık kaybı ya da kazanımı da fizyolojik süreci olumsuz etkiler. Bu yüzden de ideal ağırlığınızı mutlaka koruyun.
Vitamin Yetersizlik sonucu Kurtarıcı Besinler
Demir Yorgunluk Kırmızı et
Hafıza ve dikkat azalması Yumurta
Saç dökülmesi Kurubaklagiller

Çinko Büyüme ve zihinsel Kırmızı et
performasyon gelişiminde yavaşlama Yumurta
Depresyon Yağlı tohumlar
Bağışıklık sisteminde düşüş Tam tahıl ürünleri
Cilt kuruluğu

Selenyum Kaslarda zayıflık Sebze ve meyveler
Büyüme geriliği (pırasa, enginar,
Bağışıklık sisteminde zayıflama soğan, sarımsak gibi)

B12 Vitamini Unutkanlık Et, tavuk, balık
Yorgunluk Yumurta
Depresyon Süt, peynir


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Eda AĞILLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Eda AĞILLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eda AĞILLI Fotoğraf
Dyt.Eda AĞILLI
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda AĞILLI'nın Makaleleri
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top