2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek ve Çocuklar Göz Muayenesi ve Göz Sağlığı
MAKALE #10841 © Yazan Op.Dr.Serkan DAĞDELEN | Yayın Nisan 2013 | 5,872 Okuyucu
Bebek ve çoçuklarda göz sorunlarının erken tanısı büyük önem taşıyor. Çocuklarda en sık görülen sorunlar, göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmattır.



0-16 yaş grubundaki çocukların göz sağlığını korumak için;


Doğduktan hemen sonra muayene; Katarakt, göz tansiyonu, retina problemleri gibi hastalıklara bu dönemde tanı konulması, geri dönüşü olmayan görme kayıplarını engelleyecektir. Katarakt veya gözün ağtabakasındaki rahatsızlıklar 2-3 ay içinde kalıcı görme kaybı ve sonrasında Yaşam boyu düzelmeyen göz titremelerine (nistagmus) neden olmaktadır.


6 ay -1 yaş arası muayene özellikle şaşılığın tespit ve tedavisi için son derece önemlidir. 6 aydan sonra devam eden kaymalar mutlaka tedavi gerektirir. Bu dönemde burun kökünün henüz gelişmemesine bağlı olarak gözlerde yalancı kayma denilen durum da görülebilir.


3 yaş civarında, okula başlamadan önce ve okul sürecinde 1-2 yılda 1 göz kontrolü yapılması gerekir.


Çocuklarda miyop olduğunda bulanık gördüğü için etrafla ilgisi fazla olmaz. Ama miyobu durdurmak elimizde değil.Bizim yaptığımız şey gözün fonksiyonu olan iyi görmeyi sağlamak. Görme kusurları, kırma kusurlarıyla birlikte bunları yerine koyup, kişiyi yada çocuğu rahat olarak gördürmek. Tedaviden kastım iyi görmeyi sağlamaktır. Çocuk gözlük kullanmazsa, o zaman gözün retinasında normal net bir görüntü oluşamayacağı için ömür boyu hep az gören bir çocuk olarak kalır.



Hipermetrop çocuklar genellikle çok sık göz kırparlar. Çünkü gözünü kırptıkça korneadan bir tabaka gelip geçiyor, göz biran net görüyor. Sonra tekrar bulanıklaşıyor. Elinde tuttuğu bir şeyi çok yakına getirerek bakar. Biraz baş ağrısı olabilir. Aileye 'başım ağrıyor,gözüm ağrıyor' diye söyleyebilir veya sulanma, kızarıklık ve çapaklanmalar görülebilir. Çapaklanma derken sekresyonlar, gözün zorlanmasından kaynaklanan şeyler oluşabilir. Astigmat, noktasızlık demek. Bir noktayı nokta şeklinde görememek, dağınık, saçılmış bir şekilde görmek. Hem uzakta hem yakında baktığı cisimleri kişi net göremez. Bu da yine baş ağrısı,göz ağrısı, hipermetropiye benzer şikayetler ve göz kırpmalara neden olur.



Göz tembelliği her yaşta görülebilir. Göz tembelliğine 'ambiyopi' diyoruz. Doğuştan olan göz kusurları tam tedavi edilmemişse, göz tembelliği ortaya çıkıyor. Göz tembelliği, iki gözün farklı numaralarda olmasıyla meydana çıkıyor. Az düşük olan numaralı gözün görüntüsü daha net olacağı için beyin tarafından o gözün görüntüsü tercih ediliyor. Öbür bulanık görüntü bir tarafa itiliyor. Ve böylece o göz kullanılmadığı için tembel göz oluyor. Görmesi az kalıyor. Küçük çocuk hiç onu fark etmez.Bir gözü fonksiyon ettiği için normal yaşantısında kullanır. Eğer gözde bir şaşılık meydana getirmiyorsa ailenin de içi rahattır.



Şaşılık annenin hamileliğinde ilk üç ay içinde göz kasları geliştiği için burada bir sorun olabilir. Gözün boyutunda bir sorun olabilir. Genetik genlerle taşıdığımız, çocuklarımıza verdiğimiz şeyler var.Hamileliğin ileri dönemlerinde annede bir rahatsızlık olursa, bebek riske girerse o zaman gözdeki kasları besleyen damarlar ve bunun hareketini sağlayan sinirler etkilenebilir. Bunun haricinde görme bozukluklarından kaynaklanan göz kaymaları, şaşılıklar olabilir.



Ailelere özellikle çocuklarına erken zamanda göz kontrolü yaptırmasını tavsiye ediyorum.



Çocukluk çağında görme bozukluğu tespiti için kullanılan



PEDİATRİKOTOREFRAKTOMETRE (ÇOCUK BİLGİSAYARLI GÖZ MUAYENESİ) ile yalnızca 1 metre uzaklıktan çocukların ışıklı bir diske bakması yeterli olacaktır. Özellikle ailesinde göz bozukluğu olanlarda erken teşhiste kullanılan, oldukça önemli bir yöntemdir. kliniğimizde yaklaşık 6 aydan itibaren çocukların muayenesinde etkin olarak kullanmaktayız.



ŞAŞILIK NEDİR ?


Her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir.Her bir gözde 6’şar adet göz dışı kas bulunmaktadır. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı ya da fazlalığı olması gözlerde kayma sebebidir. annenin hamileliğinde ilk üç ay içinde göz kasları geliştiği için burada bir sorun olabilir. Gözün boyutunda bir sorun olabilir. Genetik genlerle taşıdığımız, çocuklarımıza verdiğimiz şeyler var. Hamileliğin ileri dönemlerinde annede bir rahatsızlık olursa, bebek riske girerse o zaman gözdeki kasları besleyen damarlar ve bunun hareketini sağlayan sinirler etkilenebilir. Bunun haricinde görme bozukluklarından kaynaklanan göz kaymaları, şaşılıklar olabilir.


Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir.Teşhiste geç kalındığında ömür boyu sürecek estetik problemlerin yanısıra,kalıcı görme kusuru oluşmaktadır.


ŞAŞILIKTA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?


Ailesinde şaşılık hastalığı olanlar,
Küçük yaşta ateşli hastalık( havale ) geçirmiş olanlar
Akraba evliliği olanlar
Travma ( yüksekten düşme, başını çarpma ) öyküsü olanlar



ŞAŞILIK BELİRTİLERİ NELERDİR?



Gözlerde paralelliğin kaybolması.
Gözlerde ağrı, sulanma,
Çift görme, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması,
Baş veya yüzün bir tarafa dönük olması, çenenin kalkık olması, başını öne eğip gözünü yukarı kaldırıp bakması en önemli belirtilerdir.



YALANCI KAYMA NEDİR ?


Burun kökü genişliği yada göz kapak yapısına bağlı yanıltıcı bir görünümdür. Bu durumun net olarak aydınlatılması için göz doktoru muayenesi şarttır.Tedavi gerektirmemektedir.


ŞAŞILIK TEDAVİSİ NASILOLUR ?



Gözlük tedavisi : Bazı şaşılıklar kırma kusuruna bağlı olup, gözlükle düzelebilir.
Kapatma Tedavisi: Hastanın gözünde tembellik varsa uygulanır.
Ortoptik Tedavi: İki gözle birlikte görme yeteneğini ve derinlik hissini arttırmak amacıyla uygulanır.
Cerrahi Tedavi: Doğumdan itibaren olan kaymalarda veya daha sonra ortaya çıkan ancak gözlükle düzeltilemeyen kaymalarda uygulanır.



GÖZ TEMBELLİĞİ NEDİR ?


Tıpta ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği her iki gözde veya gözlerden birinde görme keskinliğinde %20 veya daha fazla azalma olmasıdır. Görme doğuştan itibaren beynin öğrendiği bir yetenektir . her yaşta görülebilir. Göz tembelliğine 'ambiyopi' diyoruz. Doğuştan olan göz kusurları tam tedavi edilmemişse, göz tembelliği ortaya çıkıyor. Göz tembelliği, iki gözün farklı numaralarda olmasıyla meydana çıkıyor. Az düşük olan numaralı gözün görüntüsü daha net olacağı için beyin tarafından o gözün görüntüsü tercih ediliyor. Öbür bulanık görüntü bir tarafa itiliyor. Ve böylece o göz kullanılmadığı için tembel göz oluyor. Görmesi az kalıyor. Küçük çocuk hiç onu fark etmez. Bir gözü fonksiyon ettiği için normal yaşantısında kullanır. Eğer gözde bir şaşılık meydana getirmiyorsa ailenin de içi rahattır.


Eğer doğumsal veya sonradan ortaya çıkan bazı göz bozukluklarına (katarakt, şaşılık, yüksek göz bozukluğu, vs) bağlı olarak görsel uyarının beyine iletilmesinde kusur olursa göz tembelliği gelişebilir. Bu bozuklukların tedavisiyle göz tembelliği ortadan kalkabilir. Bu nedenle ailesinde göz tembelliği ya da şaşılık olanların 3 yaşından önce göz doktoru tarafından göz muayenesi olması şarttır.


GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ NASIL OLUR ?


Gözlük tedavisi: Öncelikle eğer varsa, hastadaki kırma kusuru düzeltilir.


Kapatma tedavisi (Tam,kısmi): İyi gören gözün tam veya kısmı zamanlı kapatılması esasına dayanır.



Penalizasyon tedavi:İyi gören gözün görmesi ilaçla azaltılıp, az gören göze + cam ilavesi ile görmenin arttırılması esasına dayanır.


CAM tedavisi: Haftada 2-3 seans olmak üzere hastane ortamında uygulanır.



Nörövizyon Tedavisi :kliniğimizde uygulanan bu teknikle başarılı sonuçlar alınmaktadır.


GÖZ TEMBELLİĞİNDE NÖROVİZYON


9 – 55 yaş arası kişilerde göz tembelliği tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.
Hasta için herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulaması kolaydır. Sadece hastaların bilgisayar kullanmasını bilmeleri gerekmektedir.



NÖRÖVİZYON TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIYOR ?


9 – 55 yaş arasında olup, görmesi en az % 20 seviyesinde olan,
Gözlerinde kayması olmayan,
Gözün arka kısmında (retinasında) bozukluk olmayan kimselere uygulanır.



NÖROVİZYON TEDAVİSİ NASIL UYGULANIYOR ?



Kişi bilgisayar programı sayesinde uygun bir ortamda tedaviye başlayabilir. Tedavi yaklaşık 40 seans sürmekte ve her seans yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Sistem 1-2 seans sonra kişinin görme seviyesini belirleyerek hastaya özel ödev oluşturur. Her kontrolden sonra doktor tarafından hastaya ait muayene bulguları girilerek, hastanın tedaviye ait gelişim profili belirlenir.


Tedavinin başarısı için seanslar haftada 3 kez uygulanmalıdır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek ve Çocuklar Göz Muayenesi ve Göz Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan DAĞDELEN Fotoğraf
Op.Dr.Serkan DAĞDELEN
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Serkan DAĞDELEN'in Yazıları
► Çocuklarda Göz Muayenesi ve Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Kızlık Zarı Muayenesi Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Tüp Bebek Dr.Mehmet KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Bebek ve Çocuklar Göz Muayenesi ve Göz Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Göz Sağlığı Ağustos 2013
► Diabetik Retinopati Haziran 2013
► Arpacık ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top