2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son!
MAKALE #10848 © Yazan Dyt.P. Seda CENGİZ | Yayın Nisan 2013 | 272,576 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Yine bahar geldi. Genelde baharın gelmesi ile birlikte fazla kilolarımız bizi daha çok rahatsız etmeye başlar. Kış boyunca aldığımız veya bir kaç yıldır artan kilolarımızı vermek için tam zamanı diye düşünüyor olabilirsiniz veya çevrenizde bunu düşünen kişiler vardır. Bir diyet uzmanı olarak söylüyorum; bu bahar da diyet yapmadan zayıflayın!

İlk olarak obezitenin tanımını yapalım: obezite vücudun aşırı yağlanmasıdır. Obezite tanısını koyarken her zaman yağ oranını ölçmek mümkün değildir. Böyle durumlarda Beden Kitle İndeksi (BKI) ile obeziteyi tanımlamak ve derecelendirmek mümkündür. BKI kilonuzun boyunuzun metrekaresine bölünerek elde edilen bir veridir (kg / m2). Burdan çıkan sonuçlara göre:

<18,5 Normal Altı (Zayıf)
18,5 – 24,9 Normal
25,0 – 29,9 Kilolu
≥30,0 Obez
30,0 – 34,9 Sınıf 1
35,0 – 39,9 Sınıf 2
≥40 Sınıf 3 (morbid)
Veriler yetişkinler içindir, 18 yaşından küçüklerde ve 60 yaş üstünde olanlar için değişkendir.

Bu veriye göre sonucunuz normalin üzerindeyse ilk işiniz zayıflamaya karar vermek olacaktır. Eğer geçmişte diyetisyene gittiyseniz, ve aslında sağlıklı beslenme bilinciniz varsa, işiniz çok zor değil. Peki ya sağlıklı beslenmeye dair hiç birşey bilmiyorsanız? Böyle durumlarda çevrenizden duyduğunuz popüler diyetlere sarılabilirsiniz veya olmadık zayıflama yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Popüler diyetlere bir göz atalım:
Popüler diyetleri gözlemlediğimizde, genelde karşılaştığımız düşük kalorili, ama gerçekten çok düşük kalorili, diyetlerdir. Bunun yanısıra popüler diyetlerde öne çıkan en önemli şeylerden biri de tek yönlü beslenme şeklidir.

1. İlk aklımıza gelen, yılların eskitemediği Atkins diyeti: Atkins 70’li yıllarda ortaya attığı iddia ile bir diyet kitabı çıkarttı. Atkins diyeti, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şeklidir. Atkins diyetinde protein vardır ama asla karbonhidratla aynı öğünde değildir. Bundan dolayı da alışıldık Türk mutfağı beslenme şeklinin dışındadır. Uzun süre yapıldığında bir çok vitamin ve mineral eksikliğine sebep olabilir.

2. Akdeniz diyeti: Hem bahar aylarına uygun olarak görülür hem de bol çeşitlidir. Uzun süre yapılabilinen nadir diyetlerdendir, ama daha önce de belirttiğim gibi, düşük kalorili olmasından kaynaklı, burda da açlık hissi yoğun yaşanabilir. Alışkanlıklarımız bu yönde değişmediği sürece, eski alışkanlıklarımıza dönmemiz ile birlikte verdiğimiz kiloların çoğunu, bazen de fazlasını alırız.

3. Son zamanların en popüleri, Dukan diyeti: Dr. Dukan’ın Fransa’da yazdığı bir kitap, bir süre sonra Türkçe’ye de çevirilmesi ile Türkiye’de bir anda popüler bir zayıflama methodu haline gelmiştir. Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin bir diyettir. Bu diyet ile bir anda çok zayıflamak mümkündür. Dukan diyeti kişiyi aşırı bir şekilde “diyet psikolojisine” soktuğu için kişinin dayanma süreci hızla tükenir ve bu tükenme sonunda normalde yemeyeceği kadar büyük porsiyonlarda karbonhidratlı besinler tüketir. Verilen bütün kilolar tekrar fazlasıyla alınması kaçınılmaz olur, en büyük sıkıntı ise o diyetlerde tüketilen yoğun proteinli besinlere karşı bir tiksinti başlamasıdır..

Bu tür diyetlerin düşük kalorili ve tek yönlü olmasından kaynaklı, uzun süre yapılması durumunun sonunda kişi çok “acıkmış” ve özlediği besinlere karşı “saldırgan” olmaya başlamasıdır. Bu sürecin sonunda verilen kilolar fazlasıyla geri alınır. Dukan diyetini anlatırken bahsettiğim konu diğer diyetlerde de olabiliyor, elma diyetiyle kişi elmadan nefret ediyor, dukan diyetiyle yumurtadan, lahana diyetiyle lahanadan vs.

Sağlıklı beslenme nedir?
Güne erken başlamak, sağlıklı beslenmenin ve yaşamanın altın kuralıdır. Buradan kesinlikle az uyumak sonucu çıkartılmamalıdır. Az uyumak da çok uyumak da vücudumuzu yoran şeylerdir. Metabolizmamızın çalışmaya başladığı saatler sabah 6 ile 9 arasındadır, bu saatler içerisinde uyanıyor olmak büyük bir avantajdır. Tabii bu saatlerde sağlıklı bir şekilde beslenmeye başlamak şartıyla...

Sağlıklı beslenmede dikkat etmemiz gereken şey yeterli ve dengeli beslenmektir. Yeterli ve dengeli beslenmenin ana kuralı öğün atlamamaktır. Bununla birlikte her besin grubundan besinlerin öğünlerimizde bulunması şart. Besin grupları süt grubu, et-yumurta, kurubaklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubudur. Bu 4 grupta bulunan besinlerden gün içerisinde bir miktar tüketmemiz elzemdir. Bu şekilde vucüdumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden de eksik kalmamış oluruz.

Sağlıklı beslenme obeziteyle mücadelede ilk akla gelendir, hemen ardından ise günlük hareketimizi artırmak gelir. Fazla kilolardan kurtulmak için her gün 40 dakika yürüyüş yapmak şarttır, sağlıklı yaşamak için ise en az haftanın 3 günü bunu yapıyor olmak gerekir.

Diyet yapmaya dair, herkesin bir fikri vardır, sağlıklı beslenmye dair de. Ya da herkes bu konulara dair fikri olduğunu düşünür, bu bazen doğrudur bazen de sağlığımızın bozulmasına neden olur. Diyet yapmak geçici bir dönem içindir, mühim olan alışkanlıkları değiştirmektir. Sağlıklı beslenmeye tezat düşen alışkanlıkları değiştirdiğimizde fazla kilolarımızdan kurtuluyor oluyoruz. Eğer bu değişen alışkanlıklarımız süreklileşirse, verdiğimiz kilolar kalıcı olur.
Şimdiye kadar diyet yaptım başaramadım, şimdi de şu zayıflama ilaçlarını deneyim diye düşünenler, lütfen kendinize karşı bu kadar acımasız olmayın. Sağlık Bakanlığı da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu ilaçlara dair defalarca uyarmıştır. Bir çoğu eczanelerden toplatılmıştır, bazıları eczanelere kadar gelmeden, internet üzerinden satışlarla insanların hayatlarına mal olmuşlardır.

Ülkemizde hatta bütün dünyada obezite bir sorun halindedir, bu sorun büyüktür, büyümeye de devam etmektedir. Obezitenin bir çok nedeni vardır en büyüğü ise beslenme bozukluğudur. Alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz sürece bu sorun her bahar karşınıza çıkacaktır.
Yazan
Dyt.P. Seda CENGİZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.P. Seda CENGİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.P. Seda CENGİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.P. Seda CENGİZ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.P. Seda CENGİZ'in Makaleleri
► Zayıflamak İçin 25 İpucu Dyt.Nilgün AYDIN
► Zayıflamak Çok Kolay Dyt.Havva ARIN
► Zayıflamak İstiyorum! Dyt.Elvan ODABAŞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son!' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Bitter Çikolata? Haziran 2014
► Okul Çağında Beslenme Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top