2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Psikoz) ve Psikolojik Destek- Psikoterapi Çalışmaları
MAKALE #10876 © Yazan Gülten DEMİRDÖVEN | Yayın Mayıs 2013 | 4,524 Okuyucu
Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Psikoz) - İki Uçta Yaşamlar:

İnsanın günlük yaşamı boyunca ruh hali sürekli değişiklik gösterebilir. Kimi zaman öfkeli, kimi zaman sakin, neşeli, kederli, endişeli veya sevinçli… Bu tür duygular arasında iniş ve çıkışlar yaşanır. Bazen dakikalar, bazen saatler sürer. Bipolar bozuklukta ise durum farklıdır. İki uçlu duygudurum bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, yaşamsal olaylarla kısmen veya ilişkisiz olarak uzun süren, keskin iniş çıkışların olduğu, yoğun duygudurum değişimlerinin yaşandığı bir bozukluk olarak tanımlanır. Bu değişimler ise kişinin yaşamını, iş hayatını, ilişkilerini etkiler.

Bipolar bozuklukta kişi kendisini aşırı coşkulu (mani/hipomani) veya çok durgun (depresyon) ya da her ikisinin karışımı bir ruh halinde hisseder. Bir uçta depresyon, diğer uçta mani (aşırı coşkulu) vardır ve bipolar kişiler bu iki ruh hali arasında gidip gelirler.

Aşırı neşeli, bazen öfkeli ve coşkulu bir duygudurumu; düşünce, konuşma ve hareketlerde hızlanma ve benlik kabarması mani olarak tanımlanır. Belirtiler en az 4 ile 7 gün sürmekte ve gün boyu devam etmektedir. Bu durum ise kişinin yaşamının normal akışının bozulmasına sebep olur.

Mani/hipomanide:

• Kişi kendisini aşırı mutlu hisseder.
• Enerjisi artmıştır, ruh hali coşkuludur.
• Kendisine olan güveni artmıştır.
• Az uyumasına rağmen çok fazla enerjiktir.
• Hızlı konuşur.
• Bazen aşırı öfkelidir.
• Düşüncede hızlanma vardır, zihinde yoğun bir düşünce akışı olur.
• Kendisini güçlü ve diğer kişilerden üstün görür.
• Para harcama, hediye alma, ısmarlama isteği artmıştır.
• Cinsel aktivitede, alkol kullanımında, kumar oynamada artış vardır.
• Konsantre güçlüğü, dikkat eksikliği görülür.

Manide kişinin bir hastalığı olduğu çoğu zaman fark edilemeyebilir. Daha ağır durumlarda; olmayan sesler, nesneler görme, halüsinasyonlar görüldüğünde, yanlış inanç ve düşünceler ile bu bozukluk kendisini açıkça belli eder.

Maninin daha hafif şekli ise hipomani olarak tanımlanır. Kişi hipomanik dönemlerinde oldukça keyiflidir, kendisini oldukça iyi hisseder, yaptığı işlerde artış vardır. Belirtiler kişi veya kişinin yakınları tarafından gözlenebilir. Hipomani, mani kadar kişinin hayatını güçleştirmez. Bu belirtiler kimi zaman kişinin hoşuna gidebilir. Fakat hipomaninin ardından ani bir şekilde mani ya da depresyon gelişebilir.

Bipolar bozukluğun bir diğer ucunda depresyon vardır. Çökkünlük, üzüntülü duygu durumu, düşüncede, konuşmada, hareketlerde yavaşlama ve durgunluk, değersizlik hissi vardır. Kişi, karamsar, isteksiz ve güçsüzdür. En az iki hafta boyunca, hemen hemen her gün ve gün boyu sürmesi, kişinin ilişkilerini, yaşantısını bozması gerekmektedir.

Yaşanılan depresif dönemde:

• Sinirlilik,
• Uykusuzluk,
• Sosyalleşmede azalma,
• Kendine güven eksikliği,
• Suçluluk duyguları,
• Değersizlik hissi,
• Zevk alamama,
• Uyku bozukluğu
• İştah değişiklikleri,
• Halsizlik ve yorgunluk,
• Alınganlık,
• Karamsarlık, kararsızlık
• Dikkat eksikliği,
• İçe kapanma, çevreden uzaklaşma görülür.

Kendisini yorgun, üzgün, kederli hisseden kişi, eskiden zevk aldığı şeylerden zevk alamaz olur. Unutkanlık, kararsızlık, dikkatsizlik yaptığı işleri etkiler hale gelir. Çok uyumaktan ya da hiç uyuyamamaktan şikayet eder. İntihar ve ölüm düşünceleri olabilir, kendisini değersiz, suçlu hissedebilir.

Mikst Dönem: Mani ve depresyon belirtilerini gün içerisinde sıkça aynı anda yaşamaktır. Bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Kimi zaman kişi bu dönemlerin hepsi ile zaman zaman karşılaşırken, kimi zamanda sadece manik dönem veya depresyon hipomani dönemleri yaşıyor olabilir.

Dünyada ve Ülkemizde Bipolar Bozukluğun Görülme Oranı:

İki uçlu duygudurum (bipolar) bozukluğu dünyada yetişkin nüfusunun yaklaşık 250 milyon insanda görülmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık bir buçuk iki milyon kişinin, bipolar olduğu bilinmektedir. Kadın ve erkeklerde görülme oranı eşittir fakat birlikte etkilenme şekilleri birbirinden farklı olabilir.

Bipolar Bozukluğun nedeni nedir? Hangi Yaşlarda Görülür?

İki uçlu duygudurum bozukluğunun (bipolar) tek bir nedeni yoktur. Yapılan bilimsel çalışmalarda beyin kimyasallarının dengesinde ve iletiminde sorun olan kişilerde görüldüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda genetik geçişler gösterdiği de bilinmektedir. Tek ve kesin bir nedeni olmayan bipolar bozukluk, genetik, çevresel ve biyokimyasal nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Bipolar bozukluk her yaşta görülebilen bir bozukluktur. Fakat ilk dönem olan mani, depresyon, hipomani genç erişkinlik dönemlerinde, 20 li yaşlarda görülür. Her cinsiyette ortaya çıkabilen bir bozukluktur ve kişilerin psikolojik yapıları, sosyal durumları ile ilişkili değildir. Stres ve yaşam olayları ortaya çıkışını kolaylaştıran etkenlerdir. Birinci derecedeki akrabalarda (anne-baba veya kardeşlerde) iki uçlu duygu durum bozukluğu olan kişilerde, ortaya çıkma olasılığı %11-12dir. Kişinin akrabalarının hiçbirinde bu bozukluk yoksa, görülme oranı %1-3 tür. Tek yumurta ikizlerinden birinde bipolar (iki uçlu duygu durum) bozukluğu varsa, diğer ikizde görülme olasılığı %60-80dir.
Bipolar bozukluk, genellikle depresyon dönemi ile başlamakta, manik dönemler ve sonraki yıllarda ortaya çıkmaktadır. Bipolar bozukluğun erkenden tespit edilişi ile okul, evlilik ve iş problemlerinin ortaya çıkması, alkol/madde kullanımı ve intihar girişimlerinin olması engellenebilir.

İki Uçlu Duygudurum (Bipolar) Bozukluğunda Terapi Süreci:

İki uçlu duygudurum bozukluğunda kişiye ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi ile psikolojik destek verilmektedir. Bipolar bozukluğun belirtilerinin yanı sıra yaşanılan sosyal ve çevresel sorunlar, terapi sürecinde ele alınır. Terapilerin amacı kişinin yaşamını sürdürmesine destek olmak ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Kişinin ailesi ve yakınları bu konuda bilgilendirilir.
Bipolar bozukluğun ilaç tedavisi ile olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi tek başına hastaların tüm gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Bu nedenle son yıllarda, hastalık belirtilerinin yanı sıra yaşadıkları psikolojik ve sosyal sorunlar da tedavinin bir parçası olarak ele alınmaya başlamıştır. Bu psikolojik tedavilerin amacı, hastanın bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine destek olmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
İki uçlu duygu durum bozukluğu yaşayan kişilerin yakınları da yaşanan bu durumdan etkilenebilir. Bu konuda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Ailenin de bu süreçte destek alması gereklidir.

Bipolar kişiler hayatı farklı yaşarlar, olumsuz olaylarla karşılarında verdikleri tepkiler de farklı olur. İlişkileri, duygu ve düşünceleri de farklılık gösterir. Bu sebepten dolayı terapinin çok yönlü ve çeşitli olması gerekir.

İlaç tedavisi her zaman yeterli gelmeyebilir. Terapi çalışmaları ile kişi beklentilerini kontrol etmeyi, çevresi ile ilişkilerini geliştirmeyi öğrenir.
İki uçlu duygu durum bozukluğunda grup terapisi oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Grup içerisinde kişiler, başkalarının karşısında kendilerini görür, durumun farkına varır, kıyaslar ve istikrara kavuşabilirler.

Bipolar bozuklukta, bireysel terapinin yanı sıra kişinin durumuna, sosyal ve çevresel ilişkilerine göre, aile/çift terapisi de uygulanır.

Bipolar bozuklukta psikolojik eğitimler bireysel şekilde ya da grup terapisi olarak yapılır. Verilen bu eğitimler kişiyi ve ailesini iki uçlu duygudurum bozukluğu (Bipolar bozukluk) hakkında kişiyi ve ailesini bilgilendirmeyi amaçlar. Bipolar bozukluğu daha yakından tanımak ilaçları almak için hazırlamak ve sosyal yaşama adapte olmak adına kişiye yardımcı olmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi ise bipolar bozuklukta uygulanan bir diğer terapi yöntemidir. Bu terapi yanlış düşünce ve davranışları değiştirmeyi amaçlar. Kısa ve yoğun bir terapi sürecidir.

Bipolar bozuklukta bilişsel davranışçı terapinin yanısıra psikanaliz yöntemleri de kullanılır. Psikanaliz ile acı veren duygu ve deneyimlerin ortaya çıkarılarak, daha bağımsız olması için kişiye yardımcı olunur. Psikozda bu terapi biçimi, kişinin depresyon, korku, stres, ilişki problemleri gibi sorularının üstesinden gelmesine yardımcı olur.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Bipolar Bozuklukta Psikoterapi Psk.Şafak AĞACA KEMAL
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Psikoz) ve Psikolojik Destek- Psikoterapi Çalışmaları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:05
Top