2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimliğinde İnovasyon ve Estetiğin Önlenemez Yükselişi
MAKALE #1092 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Mayıs 2008 | 7,353 Okuyucu
DİŞ HEKİMLİĞİNDE İNOVASYON VE ESTETİĞİN YÜKSELİŞİ

Çok yakın bir tarihten itibaren inovasyonu terimini günlük hayatımızın her anında duymaya başlayacaksınız ya da mevcut haldede duydunuz. Bu tarz artık günümüzün modern dünyasında hatırı sayılacak şekilde kendini göstermeye başlamış ve bu sayede de gerçekten de yeni ufukların açılmasını sağlamıştır.

Diş hekimleri kendi dünyalarında sadece bir koltuk ve hastadan ibaret yaşamazlar aslında hekimler gün içerisinde yüzlerce kere kimya, fizik, matematik, tarih, sanat ve bilimin herhangi bir dalı ile ilgili mutlaka ya konuşmak ya da araştırmak zorundadır. Bu sadece muayenehane pratiğinde yapılan şeydir. Fakat bunu yanında diş hekimleri bilim adamları ile beraber çalışıp diş hekimliği mesleğine katkı sağlamak amacıyla yüzlerce madde araştırtmak zorundadırlar.

İşte bu araştırmaların sonucunda yeni ortaya çıkan maddeleri günümüz modern diş hekimliğine sunmaktadırlar bu noktan çıkarak bize İNOVASYONU ve bunu estetiğe etkisini anlatmak düşüyor.

İNOVASYON(İNNOVATİON);Kelime anlamıyla yeni metotlar, yeni teknikler, yenilikler, buluşlar ve fikirlerin bütünü anlamına gelmektedir

ESTETİK

İnsan varlığı oldukça var olacak bir kavramdır,bu kavram insan oldukçada atarak devam edecektir.diş hekimliğinde estetik yaklaşımların nasıl olması gerektiğini ve nasıl yapıldığını anlattığım yazıda da bunu görebilirsiniz. http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_918.htm). Fakat bu anlatılmadan önce bu noktaya nasıl geldiğimizin de bilinmesi gerekmektedir.

Bizlerden önceki hekimlerden bizler daha şanslıyız, bunun sebebi de artık bizim kullandığımız maddelerin önceki maddelerden son derece estetik ve son derece dayanıklı olmasıdır. Günümüz teknolojisinin diş hekimine yaşattığı en önemli olgu GÜVEN dir. Biz diş hekimleri olarak artık kullandığımız maddelerin özelliklerini çok iyi biliyor hangi hastaya hangi maddenin kullanılacağına elimizdeki seçenekleri eleyerek karar verebiliyor ve güvenle uygulayabiliyoruz.

Daha çok yakın zaman kadar olmaz denilen şeyler artık çok basit operasyonlarla rahatlıkla kısa sürede yapılabiliyor.


DİŞLERİMİZN GELECEĞİNİ PLANLAYABİLİR MİYİZ?

Artık diş hekimi uzun vadede yapacağı işleri planlıyor ve bu plan sonucunda hastasının bir sonraki tedavisine geldiğinde neler yaşayacağını çok büyük doğrulukla tespit edebiliyor.

Hastanın dişleri yapıldıktan sonra yaşayacağımız süreçte hastanın yaklaşık beş yıl sonra ne şekilde tekrar kliniğimize geleceği planlanabiliyor. Bu durumu etkileyen faktörleri sıralayacak olursak.


1.Yaş
2.Sistemik hastalık
3 Genetik hastalıklar
4 Oral hijyen
5 Kooperasyon
6Panaromik röntgen
7 Anamnez
8 Devamlılık
9 Cinsiyet
10 Yaşam tarzı

Bu maddelerin dikkatle incelenmesi sonucunda hasta değerlendirilip gelecek beş yıllık planlaması çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Hatta bu süreç 10 yıllık bir periyotta %70 oranında hatasızlık payıyla hesaplanabilmektedir. Bu öngörüler ışığında hasta sağlığı açısından yapılacak olan planlama sonucunda uzun soluklu tedaviler yapılabilmektedir.

Hem ekonomik yönden hem de hastanın geleceğini kontrol edebilme yönünde çok büyük avantajları olan bu yöntem sayesinde hastalarımıza güzel gülüşler kazandırabilmekteyiz. Diş hekimleri Hastalarımız kaç yıl sonra protez kullanacaklar yada kullanmadan yaşamak için neler yapmaları gerek gibi soruların cevaplarını bu yöntemler sayesinde rahatlıkla cevaplayabilmektedirler.

İNOVASYON ve DİŞ HEKİMLİĞİ

Hayatımızın her alanlında olduğu gibi bilim kendini yeniledikçe ufuklar sonuna kadar önümüzde açılmaktadır. her yeni buluş hemen muhatabı tarafından sektörlere entegre edilmekte ve kullanılmaktadır. Tıp sektörü buluşların ilk görüldüğü yerlerden olduğu için herkes tarafında ilk dikkat çekilen yerdir. Bu durum diş hekimliğinde de böyledir. Bu nedenle biz diş hekimleri olarak yeni bulunan maddeleri ilk kullananlardan olma şansımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Hep daha iyiye ve daha güzele daha sağlama yöneliyoruz.

Günümüzde kullanılan yeni metodlara gelince

LAZER
İMPLANT
BEYAZLTAMA
ZİRKON PORSELEN
EMPRES PORSELEN
GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ(RVG,PANAROMİK)
KANAL TEDAVİSİ OTOMASYONU
KOMPOZİT DOLGULAR
ÖLÇÜ SİSTEMLERİ VE AĞIZ İÇİ KAMERALAR

Bu başlıkları inceleyecek olursak;

LAZER

Günümüz teknolojisini diş hekimliğine sunduğu en önemli aletlerdendir lazer. Çünkü artık uzun sürede yapılan işleri çok kısa sürelere ve ağrısız iğnesiz tedavi seçenekleri ile kullanabiliyoruz. Yapılması çok zor denilen tedaviler lazerle çok çok kolay hale gelmiştir. O nedenle bu kısa sürede olmaz diyeceğiniz işler için kliniğinde lazer kullanan diş hekimine muayene olmakta fayda vardır.

İMPLANT

Şu anda diş hekimlerinin en çok rağbet ettiği konuların başında gelen implant diş hekimi için çok önemli bir yer sahibi olmuştur. Artık hastalarımızın hareketli protezlere(damaklara)ihtiyacı hemen hemen kalmamıştır. Hastalar eksik dişlerini onların yerine konabilen ve ağrısız ve acısız tedavileri yapılan implantlarla telafi etmektderiler. Bu yöntem diş hekimi ve hasta açısından çok önemlidir.

DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)

Çok yakın bir zaman kadar diş hekimleri dişlerin beyazlatılmasına karşıydık çünkü diş beyazlatılırken madde kayıpları olduğundan dişlere zarar verilerek beyazlatma işlemi yapılıyordu. Fakat günümüzde artık bu durum dişler lehine döndü ve artık dişler hemen hemen hiçbir zarar görmeden rahatlıkla temizlenip beyazlatma yapılabilmektedir. Hatta bu beyazlık bazı maddelerle ve yöntemlerle 8 ton kadar olabilmektedir.

ZİRKON PORSELEN

Bu porselen türü daha yeni yeni kullanılmaya başlamıştır, yapılan testler ve estetik çalışmalar sonucu son derece dayanıklı ve son derece estetik olan bu porselen dişler günümüzde her hasta tarafından tercih edilen porselen ve alt yapısı olmuşlardır. Yakın bir gelecekte metal destekli dişlerin artık olmayacağı öngörüsü yakındır.

EMPRES PORSLENLER

Pres porselenler günümüzde dişlere hiçbir kesim işlemi yapmadan yapılabilen duruma gelmişlerdir ki bu son derce önemli bir kavramdır. Dişlerin zarar görmeden yapılması hasta açısından son derece önemlidir. Bunun yanında hem dayanıklı olmaları hem de inanılmaz estetik durmaları hastalar tarafından çok sıcak karşılanmış ve hekimler tarafından da çok kullanır hale gelmelerine yol açmıştır.

RVG VE PANAROMİK FİLMLER

Görüntüleme teknikleri günümüzde bilim adamlarımız sayesinde son derece gelişmiştir. Eskiden implant yapılırken kemiği sadece iki boyut olarak görebiliyorduk yani kısacası kemiğin uzunluğu ve genişliği hakkında bilgimiz oluyordu fakat şimdi dijital görüntüleme teknikleri, sayesinde kemiğin 3 boyutlu halini görüyoruz aynı zamanda implantların planlamasını otomatik olarak yapabiliyoruz. Buda sistem için inanılmaz bir kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında hekim tarafından gözden kaçan küçük çürükler ve kırık hatları da dijital görüntüleme sistemleri sayesinde görünür hale gelmiştir.

Diş hekimlerinin çektiği küçük filmlerin artık dijital ortamda çekilmesiyle film banyosu problemi ortadan kalkmışıtr. Dolaysıyla depolama ve arşivleme problemleri de yok olmuştur.

KANAL TEDAVİSİ OTOMASYONU

Eski tekniklerle diş hekimi kanal tedavisini çok uzun bir sürede yapmaktaydı fakat şimdi kullanılan aletlerin kalitesinin artması ve döner sistemlere geçilmesiyle bu süreç son derce kısalmıştır. Artık döner aletler hekimin eliyle yaptığı işleri mekanik yöntemle çok kısa sürede ve ağrısı bir şekilde yapmaktadır.

KOMPOZİT DOLGULAR

Çok kısa süreler önce kompozit dolgular son derce geliştirilmiştir. Bu sayede nerdeyse amalgam dolguların önüne geçen kompozit dolgular artık son derece güvenle kullanılmaktadır. Estetik yönden sağlamlaşan bu dolgular artık dayanıklılık yönünden de gayet iyi duruma gelmiştir. Yapılan testler sonucunda aşınma dirençleri de hemen hemen metal dolgularla aynı seviyeye gelmektedir. Bu da hasta için çok önemli bir avantajdır

ÖLÇÜ TEKNİKLERİ VE ÖLÇÜ ALMADA YENİ YÖNTEM AĞIZ İÇİ KAMERALAR


Artık hastaların kâbusu olan ölçü alma teknikleri hemen hemen kaybolacaktır. Yeni yöntemler sayesinde hastalarımızın ağız içerisinden kameralarla alınan ölçü nedeniyle ağızlara yerleştirilen kocaman kaşıklar devri yok olmak üzeredir. Ağız içi kameraları dişin kesilen yüzeyini ya da dolgunun çukurunu çok keskin bir hassasiyetle tespit etmektedirler. Ve bu yöntemle bilgisayar ortamına aktarılan dişin görüntüsü üç boyutlu hale getirilmekte ve hemen üzerinde işlemeler yapılamaktadır. Bu hata payını nerdeyse sıfıra indirmekte hatta hastalarımızda dişlerin bitmiş halini görebilmekteyiz.

Tüm bu teknikler ve kullanılan ekipmanlar sayesinde artık diş hekimleri son derece sorunsuz ve güzel estetik çalışmalar yapmaktadırlar.

Anlaşlıcağı üzere diş hekimliğinde kullanılan yöntemler ve ekipmanlar artık hastanın daha konforlu ve daha sağlıklı bir ağza kavuşmasına yardımcı olmaktadırlar. esttetik arayışı da şu anki şartlarda sağlanmaktadır

Gelecek yıllarda yapılmakta olan GENETİK araştırmaların etkisinde diş hekimliğinde göreceğimizden hiç şüphemiz yoktur.

DİŞ HEKİMİ
ERKUT AKÇALI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hekimliğinde İnovasyon ve Estetiğin Önlenemez Yükselişi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Diş Hekimliğinde Aneztesi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Hekimliğinde Probiyotiklerin Önemi Dt.Hatice Betül SAYLAR
► Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazerler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozon Tedavisi Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Estetik Diş Hekimliğinde Acil Çözümler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimliğinde İnovasyon ve Estetiğin Önlenemez Yükselişi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:23
Top