2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Kaygıyı Silmek…
MAKALE #10927 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mayıs 2013 | 4,488 Okuyucu
Sınavlar gençlerin önünde kocaman bir dağ olarak duruyor ve gün geçtikçe o dağa daha da yakınlaşıyorlar. Yeğenim dün bana 25 gün kaldığını söyledi. Söylerken göz teması kurmamaya özen gösterirken dikkati başka bir yerdeymiş gibi davranıyordu. Sesindeki çaresizliği, korkuyu ve kaygıyı hissetmemek mümkün değil.

Ona sınavı kazanıp kazanmamasının çok önemli olmadığını, bu süreçteki çabasını fark ettiğimi ve kendisi ile gurur duyduğumu ifade ettim. Yetişkinler ile ergen, çocuklardaki temel farklardan biri yetişkinlerin sonuç, ergen ve çocukların ise süreç odaklı olmalarıdır. Yetişkinler zamanla çabalarına takdir değil çabaları sonrası ürettikleri şeyler için takdir alıyorlar. Bu durum yetişkinlerin artık kör olmalarına çabayı görememelerine neden oluyor. Onlarda artık çevresindeki kişileri ortaya çıkardıkları ürün-sonuç için takdir ediyor. Genelde kendi çocuklarını notları ve sınav sonuçları ile değerlendirmeye başlıyorlar.

Bu durum sınavları çocuklarının hayatında önemli bir yere yerleştiriyor. Sınavları hayatın merkezine koyuyor. Buraya kadar yazdıklarım “sınavları önemsememek gerekir” gibi anlaşılmasın lütfen. Unutulmamalıdır ki sınavlara önem vermek ve makul düzeyde bir kaygı yaşamak başarıyı getirecek, kaygısız yaklaştığımızda da başarıda düşme olacaktır.

Kaygı tamamen kötü ya da tamamen iyidir demek doğru değildir, nedeni ise kaygının 0 ile 100 arasında bir çizelgede olmasıdır. Yani değişkendir…

“0” kaygısı olan biri sınavlara çalışmayacaktır. Sınav sonucundan da hiçbir beklentisi yoktur. Böylece sınav hepimizin tahmin edeceği gibi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

O zaman “0” kaygı kötüdür.

“100” kaygısı olan biri ise müthiş bir stres yaşıyor, elleri ayakları titriyordur. Nefes alışverişinde düzensizlik vardır ve sürekli öfke tepkileri veriyordur. Sınava girdiğinde ise ya bildiklerinin hepsini unutacak ya tuvaleti geldiği için çıkacak, ya ishal olacak ya da vb. vb. vb. Böylece sınav hepimizin bildiği gibi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

O zaman “100” kaygı da kötüdür.

Kaygıyı uygun seviyelerde tutmak bize başarıyı getirecektir. Örneğin 40-60 arası…

Peki bu nasıl yapılacak?

2 alanda çalışmak gerek, birinci alan kaygıyı yaratan güncel olayların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Kaygıyı yaratan yüksek beklenti içinde olan ve yukarıda belirttiğimiz sonuç odaklı anne babalar olabilir, dershane öğretmeni olabilir, okul öğretmenlerinden biri olabilir, arkadaşları olabilir ya da amca, dayı… Ergenin çevresinde kaygı nesnesi olan kişilerin dillerini değiştirmek önemlidir.

İkinci alan ise belki en etkili ve kısa sürede çözüme ulaşacağımız bir süreç, ergenin kaygı nesnelerinin etkisinde daha az kalmasını sağlayacak ve kendi içerisinde kaygı yaratan anıları ortaya çıkararak ve yok edecek olan EMDR tekniği.

EMDR temel olarak kaygı yaratan durumları ortaya çıkararak bu kaygı nesneleri ile çalışmayı kolaylaştıran hızlı ve güçlü teknik. Ergen yaşadığı kaygı düzeyini arttıran bir takım anılar yaşamış olabilir. Bu anılar onun kaygı düzeyini sürekli artmasına neden oluyor olabilir. Bu anıları ortaya çıkararak ergenin o anılara tepkisini en aza indirdiğinizde onun kaygı düzeyi de kabul edilebilir şekle dönüşecektir.

Özellikle ergenlerde ve çocuklarda yaşadıkları travmatik problemlerin yani kaygıya neden olan istenmeyen olayların yetişkinlere göre daha az olduğu düşünülürse daha kısa sürede amaca ulaşması sağlanıyor. Ortalama 5 seans gibi kısa bir zaman diliminde ergenlerin kaygı problemlerinin uygun çerçevelere düşmesini sağlayabiliyor.

Kabul edilebilir düzeydeki kaygı doğal olarak başarının ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Kaygıyı Silmek…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cem KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cem KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     35 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Kaygıyı Silmek…' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:12
Top