2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi ve Emdr Nedir, Ne Değildir?
MAKALE #10939 © Yazan Uzm.Psk.Tuğçe PEKER | Yayın Mayıs 2013 | 4,857 Okuyucu
Psikoterapi

Psikoterapi, bir profesyonel eşliğinde yaşam deneyimlerimizi anlamlandırma ve yeniden çerçeveleme sürecidir. Gizlilik ilkesi dahilinde gerçekleşir ve kişiye özel bir süreçtir. Kişinin yargılanmadan kendini ifade edebileceği bir ortamda gerçek potansiyelini ortaya çıkarabilmek için desteklenmesidir.

Görüşmeler haftada bir 50 dakikalık seanslar şeklinde gerçekleşir , kişinin bu süreye sadık kalması, sağlıklı ilerleyebilmek açısından büyük önem taşır. Pek çok psikoterapötik yaklaşım vardır. Psikoterapist kendi yönelimine ve danışanın ihtiyacına göre yaklaşımını belirler.

Psikoterapi, profesyonel kişinin size iyilik olarak verdiği karşılıksız bir dinleme süreci veya tıbbi bir müdahale değildir. Psikoterapist danışanı ihtiyaç duyduğunda başka bir profesyonele yönlendirebileceği gibi, danışan da psikoterapistin yaklaşımını kendine uygun bulmadığında başka bir profesyonele yönlendirilmeyi talep edebilir.
*Her psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışman veya “uzman”, yetkin birer psikoterapist değildir. Lütfen kişilerin psikoterapi deneyimini, bilgi ve yeterliliğini güvenilir kaynaklardan araştırmadan, sadece unvanlara ve söylemlere itimat ederek destek almayın.

EMDR Hakkında (EMDR Enstitüsü’nün tanımladığı hali ile, www.emdr.com, California)

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

EMDR, 1987 yılında Francine Shapiro, PhD., California,USA tarafından geliştirilmiştir. 52 farklı ülkede yaklaşık 22,000 EMDR terapisti bulunmaktadır. Teorik olarak en basit haliyle EMDR, sol ve sağ beyin, limbik sistem ve serebral korteksi eşzamanlı harekete geçirerek, zihin ve beden bütünlüğünü sağlar. Zihni ve bedeni, travmatik olayların artık son bulduğuna ikna eder. Geçmişi ve beraberinde yaşattığı duygu, düşünce ve bedensel duyumları sürekli yaşamak yerine, ait olduğu yerde, geçmişte bırakmayı sağlar.
EMDR, kapsamlı ve bütünsel bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bir çok etkin psikoterapi yönteminin işlevsel öğelerini yapılandırılmış bir protokol içinde barındırır. Bunlar, psikodinamik, bilişsel davranışçı, deneyimsel ve beden terapisi odaklı yönelimlerdir.
EMDR’ın en önemli yönü, beynin ya da zihnin psikolojik sorunlarını, bunun fiziksel sonuçları ile işlemesine ve iyileştirmesine izin vermesidir Zihni ve bedeni aynı oranda iyileşmesinde etkin olan EMDR, terapide süreci arka planda bırakır.

EMDR, hipnoz değildir, mucize kür değildir, son çare değildir, geçici, basit bir rahatlama yöntemi değildir,bir teknik değildir, zihin kontrolü değildir, ve herkesin öğrenip uygulayabileceği bir yöntem de değildir.

EMDR, bir bilgi işleme terapisidir ve sekiz aşamalı bir prosedür kullanılarak uygulanır. Bu süre içinde danışan genellikle, içgörü, anılarında ve hafızasında değişiklikler ve yeni bağlantılar, çağrışımlar deneyimler. EMDR terapisti, setlerden önce danışana uygun ve doğru şekilde odaklanmak konusunda destek verir ve yol gösterir.

EMDR humanist bir yaklaşımdır ve danışan güvenliği çok kritiktir.Yüzleştirme (exposure) yaptığı için danışanı gerçekler ile kısa zamanda tanıştırır. Bu durum, bazı kişilere sarsıcı gelebilir. Bu durumda, kaçmak yerine düzenli destek ve devamlılık önemlidir.Eğer devam etmemeye ve hazır olmadığınıza karar verirseniz lütfen terapistinize danışmadan bırakmayın. Yüzeye çıkan anılar müdahale edilmeden sizi bir süreliğine daha çok rahatsız edebilir. Devam edemeseniz de en azından sağlıklı bir kapanışı kendinizden esirgemeyin. Unutmayın, olumsuz anıları işlemek kolay bir süreç değildir, ama sonuçları hayatınızı tamamen değiştirecek düzeydedir.

EMDR, her müdahalede olduğu gibi yetkin kişiler tarafından uygulanmalıdır. Ülkemizde ve dünyada maalesef bir çok kişi EMDR’ın ne olduğunu ve nasıl işlediğini tam olarak bilmemekte, kulaktan dolma bilgiler ile zarar görmektedir.EMDR eğitimini uluslararası düzeyde tamamlayıp, düzenli süpervizyon alan kişiler tarafından uygulanmalıdır. EMDR terapistliği unvanı, 40 saatlik eğitim, 50 saat süpervizyon ve tekrar 40 saatlik eğitim sonucu alınır.

Uluslararası literatüre vakıf olacak derecede vizyon, eğitim ve yabancı dil seviyesine sahip olan kişiler, EMDR’ın etkinliği ile ilgili binlerce akademik araştırma, makale, kitap ve daha birçok kaynağa ulaşabilirler. (http://www.emdr.com)

Lütfen eğitimini EMDR Enstitüsü’nde tamamlamamış ya da sadece ilk seviyeyi tamamlamış, süpervizyon almamış ya da almayan, yeterli klinik deneyim, beceri ve birikime sahip olmayan, EMDR derneğine üye olmayan (www.emdr-tr.org) kişilerden EMDR ile yardım almayın. Bu kişiler, tıpkı hiç ameliyata girmemiş bir doktor gibi size yanlış, yetersiz bilgi ve müdahale ile faydadan çok zarar getirir.

Tuğçe Peker Darcan, Psikoterapist, MSc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi ve Emdr Nedir, Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğçe PEKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğçe PEKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe PEKER Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğçe PEKER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğçe PEKER'in Makaleleri
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.İlke TARHAN
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi ve Emdr Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr: Travma Dedektörü Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top