2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kekemelik Nedir, Ne Yapmak Gerekir?
MAKALE #10947 © Yazan Psk.Hayriye ÖZCAN | Yayın Mayıs 2013 | 7,807 Okuyucu
Kekemelik, konuşmanın akıcılığını bozan bir iletişim bozukluğudur. Bu durum; duraklama, bazı ses ya da sözcükleri yineleme ya da bir heceyi uzatarak söyleme şeklinde olabilir.Kişi konuşurken belirgin bir şekilde takılmaya başladığında artık kişinin ne konuştuğundan çok nasıl konuştuğu dikkat çekmeye başlar. Konuşan kişi de bu durumu fark ettiğinde, konuşma güçlüğüne korku ve endişe de eşlik eder. Bazı durumlarda belirgin yüz ve vücut hareketleri konuşma çabası ile birlikte görülebilir.

Kekemelik Türleri:

Normal sayılamayacak şekilde seslerin, hecelerin, sözcüklerin ve cümlelerin tekrar edilmesi; sa-sa-sanki, ha-hayır… gibi. Sözcüklerin bitirilmeden bırakılması.Düzensiz solunum ve kararsız konuşmaya bağlı olarak sözcüklerde alışılmadık vurgulamaların ortaya çıkması: Patlamalar gibi. Seslerin olağan dışı uzamaları şşşşşimdi gibi.Konuşmada güçlük yaşandığı anda bazen fazladan sözcük ve sesler eklenir: Aman!, ya!, yani!, şey! gibi.Söylemekte güçlük çekilen sesin önüne başka bir ses eklenerek söylenebilir: uzak yerine buzak, ışık yerine kışık gibi.
Kişi kelimeler arasında normalden uzun süre durup bekleyebilir.
Kekemelik sorunu yaşayan kişi, kullanacağı kelimeyi daha kolay söyleyebileceği başka bir kelimeyle değiştirebilir ya da kimi zaman da sözel iletişime girmeyip sessiz kalmayı tercih eder.

Kekemeliğin Nedenleri:

Kekemeliğin nedenleri konusunda ileri sürülen görüşler değişiklik göstermektedir
Kimi uzmanlar, kekemeliği yapısal bir bozukluk olarak ele alırken, kimi öğrenilmiş bir davranış olarak tanımlamakta, bir başkası da çevresel nedenlerin kekemelikte önemli bir rol oynadığı görüşünü savunmaktadır. Son zamanlarda genler üzerinde yapılan çalışmalar önem kazanmakta ve umut verici çalışmalar devam etmektedir. Ancak, yaygın olarak kekemeliğin tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığı görüşü hâkimdir.
Yeni bir kardeşin aileye katılımı, anne babanın boşanması, baskıcı aile tutumu, sünnet korkusu, çocuğun ailesinden ayrı yaşaması gibi durumlar kekemeliğe neden olabilmektedir.

Kekemelik Sürekli midir?

Kekemelik sorunu yaşayan kişilerin; kaygı duymadıkları ortamlarda, kendilerini çok rahat hissettikleri kişilerle konuşurken, çocukların oyun oynarken kendi kendilerine konuştukları zamanlarda ya da şarkı söyledikleri dönemlerde takılmadan konuşabildikleri bilinmektedir.

Kekemelik Genellikle Hangi Yaşta Ortaya Çıkar?

Kekemelik, genellikle dil gelişiminin erken dönemlerinde ortaya çıkar (2-6 yaş).
Bazı durumlarda, okul çağında, nadiren yetişkinlikte de ortaya çıktığı görülebilir.
Yine 2 ile 3 yaşları arasında çocuklarda normal olarak kabul edilen geçici kekemelik durumları görülebilir. Bu durum 2-3 aylık zaman sonunda hala devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır

Kekemelik Cinsiyete Göre Farklılık Gösterir mi?

Kekemelik erkek çocuklarda, kız çocuklarda görüldüğünden daha yaygın olarak görülür, yaklaşık olarak 3-4 kat daha fazladır. Şiddeti ve sürekliliği de kız çocuklara oranla daha fazladır.

Neler Yapılmalıdır ?

Kişi, konuşurken takıldığında, onu sabırla dinlemek ve cümlesini tamamlamamak gerekir.
Konuşurken kişiyi kaygılandıracak, acele etmesine neden olacak söz, bakış ve davranışlardan kaçınmak gerekir.
Konuşma sorununu yaşayan bir çocuksa, sorumluluklarını azaltmak yerine, yapabileceği sorumluluklar vermek gerekir ve doğru yaptığı her şey ödüllendirilerek özgüvenin artması sağlanmalıdır.
Okul ve öğretmen ile bu konuda görüşülmeli ve bilgi alış verişi sağlanmalıdır.
Kişi ile, yaşanan konuşma bozukluğu hakkında konuşulmalı ve duygu paylaşımında bulunulmalıdır.
Mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır

Tedavide Neler Yapılır
Bireysel ve grup çalışmaları ile yaklaşık 1,5 ay süren eğitimler sonunda 1 ay kadar da haftada bir görüşmelerle devam eden bir kontrol süreci olmaktadır. Eğitimler sırasında nefes egzersizleri ile birlikte doğru nefes alma, öğrenilen teknikle birlikte harflerin doğru ve rahat söylenilmesi ve takılma hissini yenmeye yönelik olarak bilişsel çalışmalar yapılmaktadır.

Konuşurken takılan çoğu insan; ‘harf çıkmıyor’, ‘nefesim bitti, yetmiyor’ ya da ‘nefesim sıkıştı’ gibi cümlelerle durumu ifade etmektedir. İşte tam da bu noktada nefesi doğru alıp vermenin önemi ortaya çıkmaktadır. Öncelikle nefes eğitimi büyük önem taşır ve buna yönelik çalışmalar yapılır.

Kekemelik asla çözümsüz bir sorun değildir ve tedavisi de şimdiye kadar edinilen yanlış konuşma alışkanlığının ortadan kaldırılarak doğrusunun kazandırılmasına dayanmaktadır. En önemlisi ise kişinin, başaracağına olan inancıdır. Yöntemin doğru olarak uygulanması ve başarıya olan inanç mutlaka istenilen sonucu getirecektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kekemelik Nedir, Ne Yapmak Gerekir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kekemelik Nedir? Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Kekemelik Nedir? Psk.Mehmet UYAR
► Kekemelik Nedir? Neden Oluşur? ÇOK OKUNUYOR Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kekemelik Nedir, Ne Yapmak Gerekir?' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Testi Nedir? Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top