2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipoaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir?
MAKALE #10953 © Yazan Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI | Yayın Mayıs 2013 | 59,074 Okuyucu
Hipoaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite son zamanlarda sıkça duyulan ve yakından tanınan bir kavram olmasına karşılık, hipoaktivite daha geri planda kalan, çoğu zaman bilinmeyen bir kavramdır. Hareketli, kıpır kıpır, yerinde duramayan, neredeyse düz duvara tırmanan çocukların yanı sıra geri planda hem dikkat eksikliği olan, hem de sakin, uslu uslu oynayan, çok ağır hareket eden çocuklar vardır. Ki bu çocuklar saatlerce bir oyunun başından kalkmadan kendi hallerinde oynayabilir, sessizce oturabilirler. Genellikle çocuklarında bir problem olduğu ailelerin dikkatini çekmez.

Peki nedir hipoaktivite?

Hipoaktivite, hiperaktivitenin tersi şeklinde, aşırı ağır hareket etme ve uyuşuklukla kendini belli eden bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Hipoaktivite dikkat eksikliği ile birlikte de görülür.

Hipoaktif çocuklar:
• Belirgin şekilde miskinlik vardır.
• Ağır hareket ederler, yavaştırlar.
• Tembel ve duyarsız olarak algılanırlar.
• Çoğu zaman gidecekleri yerlere geç kalırlar.
• Hırslı değillerdir, kimi zaman da başarısız olacaklarını düşündükleri için harekete geçmezler.
• Eşyalarını, kendilerine söylenenleri çoğu zaman unuturlar.
• Sürekli olarak dalgın ve hayal âleminde gibi görünürler.
• Dağınıklardır.
• Aşırı bir isteksizlik vardır.
• Spora, hareket gerektirecek işlere karşı ilgisizlerdir.
• Başladıkları bir işi çoğu zaman bitiremezler.
• Sürekli olarak televizyon izler, bilgisayar oynar, hareket gerektirmeyen işler yaparlar.
• Sessiz, sakin görünürler.
• Sürekli ertelerler.
• Çabuk sıkılırlar.
• Zamanı iyi kullanamazlar, geç kalırlar.
• Kendilerine yapılması gerekenler söylendiğinde “Tamam” derler fakat yapmayı ertelerler.
• Ödevlerini çok uzun sürede yaparlar.
• Unutkandırlar.
• Hassas duygusal ve alıngandırlar. Çabuk ağlarlar.

Hipoaktivite ve dikkat eksikliği görülen çocuklar çoğu zaman aileleri tarafından tembel ve sorumsuz olarak algılanırlar. Söylenenleri yapmadıkları veya yapmayı unuttukları için sıkça azar işitir ve suçlanırlar. Aileler bu durumun bir rahatsızlık olduğunu bilmediği takdirde anne-baba-çocuk arasında çatışmaların çıkması olasıdır. Çocuklar genellikle aşağılanır, sıkça ceza alırlar. Bu tutumlar ise çocukta iyileşme sağlamak yerine var olan durumu daha kötüye götürür ve farklı sorunlar yaşanmaya başlanır. Hipoaktivite ergenlikte kişiye eklenen yeni sorumluluklarla birlikte farklı boyutlara ulaşabilir, aile içi çatışmalar bu dönemde daha da artabilir. Hipoaktivite tanısında erken teşhis oldukça önem arz eder. Var olan rahatsızlık erkenden teşhis edildiği takdirde, önlem alınır ve iyileşme sağlanabilir.

Hipoaktivite tanısında bir diğer sorun dikkat eksikliği bozukluğudur. Hipoaktif çocuklar dikkatlerini yoğunlaştırmada güçlük çekerler, unutkandırlar. Plan ve programlara uymakta zorlanırlar, yaptıkları iş çoğu zaman uzun sürdüğü için çevreleriyle sorun yaşarlar. Okul döneminde ödevlerini çok uzun sürede yaparlar. Evden çıkarken, giyinmeleri, çantalarını hazırlamaları oldukça vakit aldığından çoğu zaman okula da geç kalırlar.

Hipoaktif çocuklara sürekli yapılması gerekenlerin hatırlatılması gerekir. Günlük hayatta en basit sorumlulukları dahi unutabilirler. Kıyafetlerini asmayı, tuvalette sifonu çekmeyi, öğretmeninin kendisine verilen notu anne-babalarına vermeyi unuturlar. Sürekli bir hayal âleminde gibi görünürler. Hiperaktif çocuklardan farklı olarak uyum içerisindedirler. Davranış sorunları göstermezler, dürtüselliklerinde bir problem yoktur. Sürekli bir kıpırtı içinde olmalarına rağmen bunu dışarı yansıtmazlar. Kendilerine bir soru sorulduğunda doğru yanıtı anında vermekte güçlük çekerler. Kendilerini savunmakta, sözel olarak ifade etmekte güçlük çekebilirler. Alınır ve bulundukları ortamdan uzaklaşırlar.

Hipoaktif çocukların motor becerileri zayıf olduğundan dolayı, yazı yazarken güçlük çekerler. Yazarken kalemi kağıda çok fazla bastırırlar, düz çizgi üzerinde yazamazlar, sayıları ve harfleri köşeli, yazıları ise düzensizdir. Düz yazıları, el yazısına göre daha okunaklıdır. Kolay yorulabilen çalışma hafızaları vardır. Bu sebepten dolayı yeni bilgileri dinlemelerine rağmen, hafızalarına yerleştirmekte güçlük çeker, çabuk unuturlar. Hayal dünyaları çok geniştir. Yaratıcı düşünürler, karmaşık olaylara kolaylıkla çözüm üretebilirler.

Hipoaktif çocukların sanki enerjileri tükenmiş gibidir. Akademik alanda ve sosyal hayatta zorluklar yaşarlar.

Hipoaktivitenin erkeklere göre kızlarda daha çok görüldüğü bilinmektedir.

Hipoaktif Çocuklar ve Aileleri:
Hipoaktivite kavramına yabancı olan aileler, bu belirtiler karşısında çocuklarını ‘tembel’, ‘zor çocuk’ olarak adlandırırlar. Sürekli olarak azarlama eğilimindedirler ve bu uyarılarla düzeleceğini düşünürler. Oysa ki hipoaktivite beynin dikkat merkezinin iyi çalışmamasından kaynaklanan yapısal bir problemdir. Ailelerin bu konuda bilinçli olması oldukça önemlidir.

Hipoaktif bir çocuğunuz varsa…
• Hipoaktivite belirtilerini gözlemlediğiniz bir çocuğunuz varsa, doğru teşhis ve tanı için bir uzmana başvurun.
• Hipoaktif çocuklar, hipoaktivite ve dikkat eksikliği konusunda bilinçlenin, araştırın ve çocuğunuzu tanımaya çalışın.
• Çocuğunuzu yavaşlığı, unutkanlığı sebebiyle suçlamayın. Unutmayın ki hipoaktivite yapısal bir bozukluktur.
• Okuldaki başarısının artması için ona destek olun. Ödevlerini yaparken ihtiyacı olan zamanı tanıyın. Öğretmenini bu konu hakkında bilgilendirin.
• Sürekli geç kaldığı, dalgın olduğu için onu eleştirmeyin.
• Ona karşı sabırlı ve anlayışlı olun.
• Çocuğunuzu yaşıtları ile kıyaslama eğilimine girmeyin. Onu kendi içinde değerlendirin.
• Dikkatinin daha da artması, zamanı doğru kullanabilmesi için birlikte çalışmalar yapın.
• “Çok yavaşsın”, “kaplumbağa”, gibi söylemlerden uzak durun.
• Sorumluluklarını uygun bir dille hatırlatın.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite/Hipoaktivite Tanısı İçin Hangi Testler Uygulanır?:
• Zeka testi. IQ nun en az 75 olması gerekir (Bunun için yapılması gereken testler: HAWIK III, CFT-Cattell Zeka testi, K-ABC, Raven. Bunlardan; Hamburg-Wechsler-Intelligenztest für Kinder III (HAWIK III), CFT-Cattell Zeka Testi, Progressif Matrisler Testleri
• Davranış tespit testi (ebeveyn, öğretmen ve yaşına göre çocuk tarafından doldurulan Gözlem ve davranış değerlendirme formları, CBCL-Achenbach ve SDQ testi)
• Dürtüsellik tespit testi
• Konsentrasyon testi (d2, DL-KE veya DL-KG bu testlerin tamamı
• Algılama, yetenek ve kavrama testleri (HAWIK III, Frostik Gelişimsel Görsel Algı testi, Figure Complex Anlamsız bir şekli kopye etme testi; Mottier akustik algılama testi
• Zürih Psikonöromotorik Gelişim testi
Hipoaktivite ve Terapi
Hipoaktif çocukların aileleri, çocuklarını genellikle tembel, sorumsuz olarak nitelendirdikleri için, çocuklarının hipoaktif olduğunu fark etmezler. Bu konuda bilgi sahibi olmak, erken teşhis ve tedavi için oldukça önem taşımaktadır. Hipoaktivite ve dikkat eksikliği tedavisi, hiperaktivite de olduğu gibi iki türlüdür:

Hipoaktivite ve Psikoterapi:
Psikoterapi ile çocuklarda var olan dikkati arttırma, daha hızlı hareket etme, hafızayı güçlendirme çalışmaları yapılır. Aileler dikkat eksikliği ve hipoaktivite hakkında bilgilendirilerek, çocuklarına karşı yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği konusunda bilinçlendirilir.

Hipoaktivite tedavisinde ailelerin uzmanla iş birliği içinde olmaları önemlidir. Yapılacak çalışmalara aile ve çocuğun birlikte katılım göstermesi gerekmektedir. Psikolojik danışman tarafından önerilen çalışmaların aile içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipoaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     33 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nevin BAKIRCI Fotoğraf
Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI'nın Makaleleri
► Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hipoaktivite Nedir? Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asosyallik ve Antisosyallik Nedir? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
► Çocuk ve Disiplin Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top