2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kekemeliğin İçten Bir Anlatımı: Zoraki Kral
MAKALE #10967 © Yazan Psk.Hayriye ÖZCAN | Yayın Mayıs 2013 | 7,344 Okuyucu
Kekemelik yaşantısı; yaşamayan, dışarıdan bakan pek çok insanın kolay kolay anlayamayacağı bir deneyimdir. Zaman zaman, "Bir takılıyorsun, bir takılmıyorsun, neden böyle anlamıyorum" diyenler hatta sizi suçlayanlar, numara yaptığınızı iddia edenler bile olabilir. Zaten aklı konuşmasıyla meşgul olan, bunun sıkıntısını yaşayan biri için bir de anlaşılamamak oldukça can sıkıcıdır. Keşke bütün bu problemleri herkese anlatabilmenin, konuşma bozukluğu olan herkesin sesini duyurabilmesinin bir yolu olsa. Sinema, bu yönüyle oldukça güçlü ve önemli bir görev görmektedir ama kekemeliği konu edinen filmlerin sayısı maalesef oldukça azdır. Bazen de kimi dizilerde ve filmlerde kekemeliğin yalnızca bir gülme unsuru olarak kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Şimdi, özellikle de izlememiş olanlar için Türkçe'ye çevrilmiş adıyla Zoraki Kral filminden biraz bahsetmek istiyorum ve izlemenizi öneriyorum. Umarım beğenirsiniz:

Zoraki Kral (orijinal adıyla: The King’s Speech), Tom Hooper trafından yönetilen ve David Seidler tarafından senaryosu yazılan 2010 tarihsel bir dramadır. Film, 2010 Toronto Uluslararası Film Festivali, People’s Choice Ödülü kazandı ve on dört BAFTA (yedisini kazandı), on iki Akademi (dördünü kazandı) ve yedi Altın Küre ödülüne aday gösterildi.
Rolüyle Altın Küre kazanan Colin Firth’in canlandırdığı VI. George, kekemeliğinin üstesinden gelmek için alışılmışın dışında bir konuşma terapisti Lionel Logue’a (canlandıran: Geoffrey Rush) gider. Birlikte çalışma sürecinde iki adam, arkadaş olurlar ve kardeşinin tahttan çekilmesinden sonra Kral, II. Dünya Savaşı’nın başında radyo yayını yapması konusunda Logue’a bel bağlar.

David Seidler, gençliği boyunca kendi kekemeliğinin üstesinden gelmesinden sonra VI. George’u okumaya ve bilgili hayal gücünü kullanmaya başladı, erkekleklerin ilişkisi hakkında yazdı. Filmin çekilmesinden dokuz hafta önce Logue’un not defteri keşfedildi ve buradaki alıntılar senaryoya dahil edildi. Ana çekimler, Aralık 2009 ile Ocak 2010′un başında Londra ile Birleşik Krallık’taki diğer mekânlarda gerçekleşti. Film, Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 Aralık 2010 tarihinde ve Birleşik Krallık’ta 7 Ocak 2011 tarihinde gösterildi. Ağır dili nedeniyle başlarda Birleşik Krallık’ta “15″ reyting ile sınıflandırıldı fakat eleştirilerden sonra bu reyting düşürüldü.

Zoraki Kral, Birleşik Krallık gişesinde üst üste üç haftada en yüksek kazanan film oldu ve günümüze kadar 100 milyon İngiliz sterlininden fazla kazanç elde etti. Film, yaygın olarak görsel stil, sanat yönetmenliği ve oyunculuk alanında film eleştirmenlerinden beğeni topladı. Diğer yorumcular, filmin anlattığı tarihsel olayların temsil edilişini tartıştı.

Konuşma bozukluklarını konu alan filmlerin sayısı oldukça azdır. Zoraki Kral filmi, kekemelik konusunu işleyerek, pek çok insanın yaşadığı bir sorunu gündeme getirmeyi ve oldukça fazla insana ulaşmayı başarmıştır. Filmin hem senaryosu hem de oyunculuk performansı oldukça beğeni kazanmıştır. Film, kekemelik sorununun çözümünde eski yöntemlerin ne kadar yetersiz olduğunu ve her şeyden önemli olan noktanın, kişinin kendi isteği ve inancı olduğunu göstermesi açısından önem taşımaktadır. Filmde izlediğimiz başarı; çalışma ve inanç ile elde edilen, gerçekçi bir başarıdır. Kekemeliğin asla bitmeyecek bir dert olduğu kocaman bir yalandır. Bu yalan nasıl içimize işlediyse, içimizde kendine bir yer bulduysa aynı şekilde yerinden de edilebilir. Filmde kralın başarısı tam da buradan gelmektedir. Siz de kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz, sadece deneyin ve inanın.

Kaynak: http://www.lotuskekemelik.com/psikoloji-sinema/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kekemeliğin İçten Bir Anlatımı: Zoraki Kral" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir? Sümeyra ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kekemeliğin İçten Bir Anlatımı: Zoraki Kral' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Testi Nedir? Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:20
Top