2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Planlaması
MAKALE #1098 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Mayıs 2008 | 13,841 Okuyucu
Aile Planlaması
Aile planlamasına daha geniş açıdan bakıldığında; bu yüzyılda insan nüfusundaki hızlı artış insanın varlığını tehdit etmektedir.Bugünkü hızıyla dünya nüfusu 47 yıl içinde iki Katına çıkacaktır.Ergenlikten perimenopoza kadar kadınlar çocuk sahibi olma veya ondan kaçınmayla karşıkarşıyalardır.Sonuçta her kadının istediği zamanda istediği sayıda çocuk sahibi olma en doğal hakkıdır.
Oluşabilecek gebeliği kalıcı olarak önlenmesine, tıp dilinde” Sterilizasyon”,bu amaçla kullanılan yöntemlere “Sterilite”,geçici olarak önlenmesine “Kontrasepsiyon”,bu amaçla kullanılan yöntemlere ise “Kontraseptif” yöntemler denir.
Aile planlamasında birincil hedef,anne ve doğacak bebeklerin sağlığını korumaktır. Sık aralıklarla oluşan gebeliklerde anne vücut sağlığı riske girmekte aynı zamanda doğacak bebeklerde düşük doğum ağırlığı,anomali bebek,bebek ölümü gibi olaylarla daha sık karşılaşlmaktadır.
Kontrasepsiyon Yöntemleri:
Doğal kontrasepsiyon yöntemleri:
Yüzyıllardan beri insanların kullandığı yöntemlerdir. Halk tarafından yaygın olarak kullanılmasına karşın güvenirliği düşük olup risk oranı %30gibi küçümsenmeyecek düzeylerdedir.
Tıbbı kontrasepsiyon yöntemleri:Modern ve etkin korunma yöntemleri olup güvenirliği%99’a kadar varabilmektedir.
Erkek’te doğal kontrasepsiyon yöntemleri-Coitus İnterruptus:Halk dilinde geri çekilme veya dışarı boşalma olarak bilinen bu yöntemde gebe kalma riski yüksektir.Ayrıca uzun süre bu yöntemle korunan çiftlerde erkek’te psikolojik sıkıntılara yol açabilmektedir.
Erkek’te modern ve tıbbı kontrasepsiyon yöntemleri
1-Prezervatif kullanımı:Diğer adıyla kondom kullanımı ,dışarıya boşalmayla kıyasla daha güvenilir olup,cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma avantajina sahiptir.Kaliteli materyal olmaması durumunda,doğru kullanılmadığında(Sadece boşalma anında kullanılırsa) güvenirliği azalır.Kadında allerji yapma dezavantajina sahiptir.
2-Hormonal kontrasepsiyon:Bu amaçla kullanılan preparatların ülkemizde bulunmamasıve erkeklerde cinsel isteksizlik ve cinsel disfonksiyon yaratabilmesi nedeniyle pek önerilmez.
Erkek’te tıbbı sterilizasyon yöntemi
-Vazektomi:Cerrahi müdahele ile erkeğin sperm kanallarının bağlanmsıdır.Operasyon riski çok azdır.Erkek cinsel fonksiyonlarında herhengi bir değişiklik olmaz.Tek dezavantaji bu işlemin geri dönüşümü olmamasıdır.Bu operasyon yapılmadan önce çiftler bir daha asla çocuk istemiyeceklerinin kararını kesin vermeleri gerekir.
Kadında doğal kontrasepsiyon yöntemleri
- Vajen yıkanması:İlişki sonrası vajina(Hazne)’nın yıkanması,korunmak açısından tam-amen etkisiz olmasının yanısıra,vajen Ph’sını bozmakta bunun sonucunda vajinal enfeksiyon riski artmaktadır.
-Takvim yöntemi:Doğuganlık ve yumurtlama belirtilerine dayalı bir yöntemdir.Belirtiler izlenerek hangi günler hamile kalma olasılığı fazla olduğu tesbit edilir.Çocuk isteniyorsa bugünlerde korunmasız ilişkide bulunulur.Çocuk istenmiyorsa bu günlerde korunmaya dikkat edilir.Düzenli mensturel siklus’a(düzenli adet gören) sahip olan kadında adet’in başladığı günden 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşir.Vücut ısısında artış,göğuslerde gerginlik ve hassas-iyet,kasık ağrısı,yumurta akı kıvamında beyaz sünen akıntı yumurtlamanın kadın tarafından fark edilebilen belirtileridir.Yumurtlamadan sonra akıntının niteliği değişir.Daha koyu kıvam-da ve yapışkan olur.Takvim yönteminde adet’in 11.-18.günleri(Adet’in başladığı gün 1. gün kabul edilir.) hamile kalma olasılığı en fazla olan günlerdir.Kadında adet düzensizliği ve belirtileri fark edememe durumlarında bu yöntemin geçerliliği azalıp risk oranı yükselir.
-Laktasyon Amenoresi:Halk arasında süt koruması diye bilinir.Emziren annelerde adetdüzeni birkaç şekilde olabilir.Emzirdiği halde normal her ay düzenli adet görebilir.Emzirdiğisürece hiç adet görmeyebilir veya aralıklı düzensiz adet görebilir.Unutmamalıki emziren annenin adet düzeni ne şekilde olursa olsun hamilelik’ten koruyucu özelliği yok.Özellikle emzirmenin 6. ayından sonra çiftler,emzirmeye engel olmayan etkin korunma yöntemlerinden birini seçmeliler.
Kadında modern ve tıbbı kontrasepsiyon yöntemleri
1 -Vajinal bariyerler:Diyafram,fitil,spermisid kremler;
- Diyafram:Rahim ağzına takılır.Vajende bulunan spermlerin rahim içine girmesini engeller.
-Spermisid kremler:Spermlerin döllenme kabiliyetini yokeder.
-Vajinal fitiller:İlişkiden 10-15 dk önce vajene yerleştirilir,ilişkiden 6 saat sonrasınakadar vajen herhengi bir şekilde yıkanmaz.Her ilişkiden önce yeni bir fitil kullanılır.Bu yöntemler combine edilerek bir arada da kullanılabilir.Böylece etkinlikleri artar.Emzirmeye herhangi yan etkileri bulunmadığından emzirenlerde bu yöntemler önerilebilir.
2-Rahim İçi Araç(RİA):spiral diye bilinir.Gebelikte korunma mekanizması:yumurtanın rahime ulaşmasını ,spermlerin yumurtaya ulaşmasını engeller.Buna rağmen yum-urta döllense bile,spiral rahim içi ortamı bozarak döllenmiş yumurtanın yuvalanmasını önler.Spiral kullanım süresi maksimum 5 yıldır.5 yıldan sonra RİA+ gebelik,spiralın ipinin kopmasıSpiral+Dış gebelik olasılıkları arttığından mutlaka değiştirilmelidir.Spiraller materyal bakımından bakırlı olanlar,hormonlu olan tipleri mevcutHormonlu spirallerancak hastaya özel durumlarda ve mutlaka jinekoğun uygun gördüğü zaman takılabilir.Spiral takılmadan önce jinekolog tarafndan hastanın detaylı muayenesi yapılmalı ve spiraltakılmasına engel bir durum olmadığı tesbit edilmelidir.Vajinal enfeksiyon,Serviakl erozyon(Rahim ağzı’ında yara) varsa hastanın tedavisi yapıldıktan sonra spiral takılır.
Spiral’ın önerilmediği durumlar:Hiç doğum yapmamış kadınlar Geçirilmiş Pelvik enfeksiyon öyküsü(Kadın genital organ İltihapları)Hipermenore(Adet’in bol ve uzun sürmesi)Tanısı konulmamış vajinal kanamalarDaha önce Dış Gebelik geçiren kadınlarDismenore(Ağrılı adet görme)Myoma Uteri(Rahim’de iyi huylu ur)Allergen bünyesi olanlar
Spiral ne zaman takılır?
Spiral takılması için en uygun zaman hastanın adetli olduğu günlerdir.Bu günlerde kadın’ın hamile olma olasılığı yoktur.Rahim ağzı açık olduğundan işlem dahaKolay ve ağrısız geçer.Spiral takıldıktan birkaç gün sonrasına kadar kramp tarzında kasık ağrısı olabilir.İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı,her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir.Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir.Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.Veya başka bir deyişle spiral’ini çıkartıp çoçuk isteyen kadınlarda 6 ay süreyle gebelik oluşmazsa herhangi bir tetkik yaptırmaya gerek yoktur.Spiral kullanan kadınlarda %2-3 oranında spiral+ gebelik olabilir.Bu nedenle spiral ile Korunan kadınlar yinede adet günlerini takip etmeliler.Spiral ile gebelik olursa,spiral mutlaka çıkarılmalı.Hamile kaldığında spiral çıkarılmazsaanne hayatı için tehlikeli olacak düzeyde enfeksiyon olabilir.Su kesesi erken yırtılıp erkendoğum kaçınılmaz olur.Hamileyken spiral çıkarıldığında gebelik %50 oranında normal birşekilde devam edebilir.%50 oranında düşük olabilir.Eğer spiral’in ipi yoksa,operasyonlaspiral mutlaka çıkarılmalı,gebelik kürtaj ile sonlandırılmalıdır.
3-Hormonal kontrasepsiyon(Doğum kontrol hapları,iğneler)
Etki mekanizması:Yumurtlamayı durdurma,yumurtalıkları baskılama esasına dayanır.Ayrıcarahim ağzı tıkacı koyulaştırarak spermlerin rahime geçmesini engeller.Rahim içi zarı inceltir.Doğum kontrol hapların içeriği Östrojen+Progesteron dır.Bu hormonlar normalde kadında varolan kadınlık hormonlarıdir.İğnelerde ise aylık iğneler heriki hormonu depo halinde içerir.3 aylık iğneler ise sadece Progesteron içerir.Doğum kontrol tabletler ve aylık iğneler adet düzensizliği ve hormonal bozukluk yapmaz.Tam tersi adet düzenleyici etkisi var.3 aylık iğneler ise sadece Progesteron içerdiğinden adet düzensizliği yapabilir.Ancak özel durumlarda,örneğin emziren annelere önerilir.Doğum kontrol hapları ve iğneler düzenli kullanıldığında %100’e yakın koruyuculuğu var.Doğum kontrol tabletlerin kullanım şekli:İlk kutu adet’in 1.günü başlanır.Kutu bittikten sonra bir hafta ara verilir.Bir hafta sonra yeni kutuya başlanır.(Adet günü sayılmaksızın)Her akşam yatmadan bir tablet alınır.Bir akşam unutulursa ertesi akşam çift tablet alınmalıBir kutuda bu şekilde iki kereden fazla unutkanlık Olursa kutunun koruyucu özelliği kalmaz. İki akşam üst üste unutulursa kanama başlar. Görüldüğü gibi Doğum kontrol tabletleri kullanılırken en önemli koşul düzenli kullanmaktır.
Doğum Kontrol tabletlerin Avantajları:Koruyuculuğu çok yüksektir.Adetlerin düzenli ve sancısız olmasını sağlar.Adet miktarını azaltarak kansızlığı önler.Rahim ve yumurtalık kanserlerinden koruyucu özelliği Var.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:5 yıldan daha uzun kullanılmamalı.Emziren annelerde sütün mikatarını azaltıp kalitesini Bozduğundan önerilmez.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.Tabletler bırakıldığında 9 aya kadar hamilelik olmayabilir.Tabletler kullanılırken sigara içmemeli.Aylık ve 3 aylık iğneler kas içine yapılır.Etki ve yan etkileri tabletlere benzer.
Hormonal korunmanın önerilmediği durumlar:35 yaş ve üzeri kadınlarda ailede meme kanseri öyküsü varsa. Tanı konulmamış vajinal kanamalar Myom’u olan kadınlarda Migren,Depresyon,Varis,Karaciğer hastalığı Tiroid hastalığı olanlar
Kadında sterilizasyon yöntemi Tüp Ligasyonu:Rahim kanallarının cerrahi yollar bağlanmasına denir.Laparoskopik(Kapalı) veya Laparotomik(Açık) yöntemle rahim kanalları bağlanır,böylece yumurta ile sperm’in karşılaşması önlenir.Geri döünüşümü olmayan bu yöntem, çiftler kesin kararlı oldukalarında önerilir.Önemli bir yan etkisi yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Planlaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► Aile Planlaması Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Aile Planlaması Yöntemleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Ülkemizde Aile Planlaması ve Kürtaj Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Aile İçi Şiddet Dr.Müberra YENİŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Aile Planlaması' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top