2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı 7 Besin
MAKALE #10993 © Yazan Dyt.Büşra TOTAN | Yayın Mayıs 2013 | 4,454 Okuyucu
TANSİYONU DÜŞÜRMEYE YARDIMCI 7 BESİN

Hipertansiyon; yüksek kan basıncı demektir. Damarlarınızdaki kan, dolaşım sırasında bir basınç oluşturur. Bu basınç alınan gıda, yapılan iş ve harcanan güçle bağlantılı olarak gün içinde küçük değişiklikler gösterebilir. Tansiyon milimetre civa (mmHg) olarak ifade edilir. Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg’nın üzerinde olması hipertansiyondur.

Tansiyonu yüksek bireyler mutlaka tuzu sınırlandırmalıdırlar. Bir diğer faktör ise; obezitedir. Beden kütle indeksi 27 kg/cm2 nin üzerinde olması hipertansiyon için risk oluşturur. Meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, doymuş yağ alımı ise azaltılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz de tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Hipertansiyonu olan bireyler; salamura besin, turşu, soslar, maden suları, tuzlu zeytin ve peynir, sakatatlar, kızartmalar, yağlı besinler ve yüksek şekerli gıdaları da tüketmemelidirler.

Eğer tansiyonu düşürmek istiyorsak bu 7 yiyeceği tercih edebilirsiniz.


Yağsız Süt


Yağsız ya da %1 yağ içeren süt içmek size daha fazlan kalsiyum sağlar, kalsiyum ise tansiyonunuzu %3-10 arasında azaltabilir. Daha da önemlisi kalp damar rahatsızlığı riskini %15’e kadar azaltabilir.

Ispanak


Ispanak kalori bakımından az, lif bakımından yoğun ve potasyum, folat ve magnezyum gibi tansiyonu düşürmede ve idame ettirmede ana rolü üstlenen kalp dostu minerallerden de zengindir. Taze ıspanak yapraklarını salatalarınıza ya sandviçlerinize ekleyerek daha fazla ıspanak tüketebilirsiniz.

Fasulye


Faydalı ve çok çeşitli fasulye;çözünebilir lif, magnezyum ve potasyum başta olmak üzere tansiyon düşürmede ve kalp hastalıklarını iyileştirmekte etkin tüm besin ögeleri ile doludur.

Sarımsak


200 den fazla kimyasal bileşik içermekte olup bunların en önemlilerinden bazıları kükürt ihtiva eden bileşiklerden (alicin, alliin ve ajoene) oluşan uçucu yağlar ve enzimler (alinaz, peroksidaz ve mirasinaz), karbonhidratlar (sakaroz, glikoz), mineraller, aminoasitler, A, B1, B2, Niasin ve C vitaminidir. Sarımsak Çin ve Japonya’da geleneksel olarak hipertansiyonun tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışmada sarımsakta bulunan bir peptit olan gamma-glutamyl-S-allyl cysteine’in tansiyonu yükselten bazı hormonların üretiminde rol alan bir enzimi inhibe ettiği ileri sürülmüştür. Bu özelliği ile sarımsak kan basıncı regülasyonunu sağlar.

Fırınlanmış patates


Patates kalp sağlığı için hayati önemi olan hem magnezyum hem de potasyum açısından zengindir. Potasyum az olduğunda, vücut fazladan sodyumu muhafaza eder ( ve fazla miktarda sodyum tansiyonu artırır). Beslenme potasyum açısından zengin ise, vücut aşırı sodyumu atmakta daha etkili hale gelir. Potasyum gibi magnezyum da sağlıklı kan akışını desteklemede önemli bir rol oynar. Bu yüzden, her iki minerali sağlıklı bir dengede almak yüksek tansiyondan kaçınmaya yardımcı olur.

Muz


Muz potasyum kaynağıdır. Kahvaltınıza ya da ara öğününüze muz ekleyebilirsiniz.

Sütsüz çikolata


Günde yaklaşık 30 kalori sütsüz çikolata yemek (bir küçük parça)Amerikan Sağlık Derneği Dergisi’nin yayınladığı bir çalışmaya göre; kilo almadan ve diğer yan etkilere yakalanmadan 18 hafta sonra tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu söylenmiştir. En az % 70 kakao tozu içeren sütsüz çikolatayı tercih edebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı 7 Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra TOTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra TOTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra TOTAN'ın Makaleleri
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı 7 Besin' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:22
Top