2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Sonlandırılması (Kürtaj)
MAKALE #1104 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Mayıs 2008 | 14,325 Okuyucu
Kürtaj-Gebelik sonlandırılması

İstenmeyen hamileliği tıbbı yöntemlerle sonlandırılmasına kürtaj (Tıbbı terim:Küretaj) denir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, kürtaj işlemi yapılacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş, gebelik haftası ise 10 haftadan küçük olmalıdır. Kişi evli ise eşinin onayı gerekir. Evli olmayanlarda kişinin kendi rızası yeterlidir.


Kürtaj yalnız Kadın Hastalıkları-Doğum uzmanı tarafından sağlık kuruluşunda veya muayenehanede yapılır. Kürtaj işlem’inde mahremiyet ve hasta-hekim arasındaki özel paylaşım konusuna özen gösterilmelidir.


Kürtajin riskleri gebelik haftası ilerledikçe artar.10 haftalık yasal sınır,kişinin sağlığı gözönünde bulundurarak bu şekilde tesbit edilmiştir. Dolayısıyla kürtaj kararı mutlaka 10 haftadan önce verilmelidir.


Bebeğin sakat olduğu tetkiklerle kesinleştiği ,hamileliğin devam etmesi anne’nın sağlığını tehdit ettiği durumlarda,gebelik 10 haftadan büyüksede,kurul kararı ve anne-baba’nın rızası ile gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj işlemi vakum tekniği ile (Enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde yapılır.


Gebeliğin ilaçla sonlandırılması: Bu amaçla kullanılan ilaç henüz ülkemizde mevcut değildir. (preparat adı:RU-486),öte yandan ülkemizde hatalı olarak söktürücü adı altında etken maddesi progesteron olan ilaçlar halk tarafından düşük oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilinmesi gerekirki bu grup ilçalar hamileliği sonlandırmakta etkisiz olduğu gibi,tam tersi hamileliği destekleyici özelliği mevcut.


Kürtaj(Gebelik sonlandırılması) işlemi nasıl yapılır?

1-İşlem yapılmadan önce hasta ultrasonla muayene edilir.Ultrasonda gebelik kesesi mutlaka tesbit edilmelidir.Gebelik kesesi görülmeden yapılan müdahale hastaya zarar verebilir.(Hasta hamile olmayabilir,dış gebelik olabilir veya hamileliğin çok erken safhası olabilir)


2-İşlem anestezi altında yapılır. Muayenehanede yapılan anestezi,ofis şartlarında güvenle uygulanabilecek anestezidir.Aslında anesteziden ziyade birnevi sedasyon uygulamasıdır. Sedasyon Anestezi Uzmanı tarafından verilen uygun ilaçlarla uygulanır ve herhangi bir risk ve yan etki söz konusu değildir. Hasta işlem sırasında herhangi bir şey histemez.Daha sonra işlem hakkında herhangi bir şey hatırlamaz. Daha önce normal doğum yapan bayanlarda lokal anestezi uygulanabilir.Fakat yinede işlemin psikolojik travmasıda düşünülürse genel anestezi daha çok tercih edilir.


3-Hasta işlem yapılmadan önce 6-8 saat süreyle hiçbir şey yiyip içmemeli.

4-Hasta jinekoloji masasında hazırlandıktan sonra anestezi uzmanı tarafından gerekli ilaçlar verilerek uyutulur.

5-Vajen’e spekulum yerleştirilir.Vajen ve rahim ağzı ilaçla temizlendikten sonra,rahim ağzı özel aletlerle genişletilir. Rahim içi plastik kanül ve ona bağlı olan vakum aleti ile boşaltılır.Kanama kontrolu takiben işleme son verilir.

6-Hasta dinlenme odasında yarım saat dinlendirilir.

7-İşlemden sonra(Dinlenme süresi bitince),hasta istediğini yiyip içebilir.O gün için dikkat isteyen işlerden (ör:araba kullanmak) ve alkollu içeceklerde uzak durmalı

8-İşlem sırasında herhengi bir enfeksiyon tesbit edilmezsa antibiyotik tedavisine gerek yoktur.Ağrı kesici reçetesi verilir.

9-İşlemden sonra birkaç güne kadar günde 1-2 pedlik kanama olabilir(küçük parçalar şeklindede olabilir).Kanama olduğu günler denize havuza girilmemeli,banyo yapılacaksa ayakta duş şeklinde yapılmalıdır.

10-İşlemden sonraki günlerde şiddetli ağrı ateş yükselmesi veya fazla miktarda kanamaolursa mutlaka hekime başvurulmalı

11-İşlemden sonra iki hafta süreyle cinsel ilişkide bulunulmamalı(ağrı ve enfeksiyon tetiklenebilir)

12-Kürtajdan sonraki ilk adet düzensiz olabilir.20 ile 40 gün arası herhangi bir dönemde olabilir.

Nadiren gebelik kesesi çok küçük olup(5 haftadan küçük gebelikler) kürtaj yapılmasına rağmen gebelik devam edebilir.Bu sakıncalı durumla karşılaşmamak için en doğrusu gebelik kesesi ultrasonla görülüp,hekimin önerdiği zamanda kürtaj işleminin yapılmasıdır.


Halk arasında ilk kürtaj sakıncalıdır ve bir daha hamilelik oluşmaz inanışları mevcut.Kürtaj İşlemi uygun koşullarda ve uzman tarafından yapıldığı sürece komplikasyonu yok denecek kadar azdır.Yinede unutmamalıki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.Mümkün oduğu sürece eşler korunmaya dikkat etmeli ve istedikleri zaman çocuk sahibi olmalılar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Sonlandırılması (Kürtaj)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Kürtaj Op.Dr.Güzin BAŞCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik Sonlandırılması (Kürtaj)' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Aile Planlaması Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:18
Top