2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?
MAKALE #11078 © Yazan Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI | Yayın Haziran 2013 | 22,506 Okuyucu
İş hayatında mutlu olmanın temelinde kişilik, yetenek ve ilgilerimize uygun bir meslek seçmek yatmaktadır. Bunun için kişinin hem kendisini hem de meslekler dünyasını tanıması gerekir.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde üniversite mezunlarının üçte birinin işsiz olduğu ve kendi mesleklerini yapamadığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu acı gerçek, meslek seçiminin ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha bizlere hatırlatıyor. Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:

I. KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ:

Meslek seçiminde kişilik özelliklerinin (cana yakın/mesafeli, yeniliklere açık/gelenekçi, rahat/gergin,özgüveni yüksek/düşük, işbirliğine inanan/rekabetçi, sistemli/plansız,titiz/düzensiz vs.) çok büyük bir önemi vardır. Kişilik özelliklerine zıt bir mesleği seçimi bireylerin iş hayatında mutsuz olmalarına neden olmaktadır. Örneğin; yeniliklere açık olmayan bir şirket yöneticisi sektörde ilerleme yaşayamayacaktır ve iflas etmek zorunda kalacaktır.

II. YETENEKLER:

Yetenek, meslekteki başarıyı etkileyen etkenlerden biridir ve en temel gerekliliktir. Seçtiği mesleğin gerektirdiği azami yetenek düzeyine sahip olmayan bireyin o meslekte başarılı olması mümkün değildir.

Bireyin Fen, Matematik, Türkçe, Sosyal, Yabancı Dil, Resim, Beden Eğitimi ve Müzikderslerindeki başarısı dikkate alınarak akademik yeteneğinin belirlenmesi gerekir. Örneğin; sayısal düşünme gücüne sahip olmayan (fen, matematik gibi sayısal derslerde başarılı olamayan) bir bireyin tıp fakültesi, diş hekimliği, mühendislikler gibi yükseköğretim programlarında başarılı olması beklenemez.

III. İLGİLER:

Meslek seçiminde ilgiler, kişilik özellikleri ve yeteneklerin yanında bir o kadar önem arzetmektedir.
İlgialanınız; hoşlandığınız, yaparken mutlu olacağınız, özel bir çaba sarf etmeden zevkle yapacağınız, tatmin olacağınız işlerdir.
Bir mesleğe yeteneğiniz varken ilginiz olmayabilir. İlginizin olmadığı bir mesleği seçmeniz ilerde mutsuz olmanıza neden olabilir.

IV- MESLEKHAKKINDA TOPLANAN BİLGİLER:

Herhangi bir mesleğini seçmeden önce o meslek hakkında muhakkak bilgi toplanmalıdır. Bu bilgiyi; rehber öğretmenizden, meslekleri tanıtan internet sitelerinden (http://mbs.meb.gov.tr/), çevrenizde o meslekte çalışan kişilerden alabilirsiniz.
Ancak meslekleri anlatırken bazıları o mesleği sevmediği için yalnızca kötü yönlerini anlatıyor olabilir. Bazıları da ulaşamadığı için o mesleği abartarak anlatabilir. Bu konuda temkinli olmalısınız.

Mesleklerhakkında bilgi toplarken dikkat etmeniz gereken hususlar:
1. Mesleğin niteliği
2. Mesleğin gerektirdiği fiziksel ve kişiliközellikleri, yetenekler
3. Mesleğin çalışma ortamı
4. Mesleğin geleceği
5. Meslekte işe alma koşulları
6. Mesleğinavantaj ve dezavantajları
7. Mesleğin getirdiği kazanç
8. Meslekte kariyer imkânı
9. Mesleğin emeklilik koşulları

Sevgili gençler, meslek seçimi öncesinde kişilik özelliklerinizi, yeteneklerinizi ve ilgilerinizi saptamak amacıyla geliştirilmiş test, ölçek ve envanterleri doldurmanız; meslekler hakkında detaylı bilgi edinmeniz ve bu doğrultuda karar vermeniz sizin faydanıza olacaktır. Mutlu bir gelecek, doğru bir meslek tercihiyle mümkündür. Bu süreçteki herkese başarılar diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     16 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Güngör YAZICI Fotoğraf
Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi35 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI'nın Makaleleri
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:24
Top