2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutfağınızdaki Zararlıları Kaldırarak Zayıflayın
MAKALE #11089 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Haziran 2013 | 3,648 Okuyucu
Mutfağınız ve beslenme alışkanlıklarınız hem vücut yapınızı hem de yaşam tarzınızı belirler. Çağımızın sorunu obezitenin arttığı bu dönemde sadece doktor ve diyetisyen değil birey olarak hepimize görev düşmektedir. Mutfağınızda yapacağınız küçük değişiklerle bile bu soruna ufak da olsa çözüm bulabiliriz.
Mutfağınızdaki herşeyi 5 dakikalık gözden geçirerek ilk ufak değişikliğimize başlayabiliriz.
Kızartma tenceresinden saksı yapın:
Kabak, patlıcan, biber gibi sebzeleri kızartıp üzerine sos dökerek hazırlanan karışık kızartma, yaz günlerinin en sevilen yemeğidir kimileri için ?
Sağlığınız için kızartmadan uzak durmanız gerekir. Çünkü kızartılan yiyeceğin kalori değeri çektiği yağdan dolayı artıyor ve vücudumuza almamız gerekenden fazla trans yağ giriyor. Bu nedenle kilo problemi, kalp - damar hastalığı, yüksek tansiyonu, şeker hastalığı olanlar için oldukça tehlikeli. Kızartılan besinin protein, vitamin, mineral içeriğinde de kayıplar oluyor. Ayrıca kızartma yağının defalarca kullanılmasının kanser yapıcı etkisinin olduğunu da sık sık dile getiriyoruz. Kızartma yapmak yerine fırında, buharda, ızgarada, teflon tavada yağsız olarak pişirmek alternatif yöntemler olarak kullanılabilir. Daha az kalori almış olarak.
Şeker kavanozunuzu süs eşyasına dönüştürebilir, renkli boncuklarla doldurabilirsiniz. Unutmayın Şekerli besinler kan şekerinin kısa sürede artmasına ya da düşmesine neden olur. Bu nedenle tatlı yedikten sonra tekrar tatlı yeme ihtiyacı duyarız. Ayrıca şekerin fazlası da vücutta yağ olarak depolanacaktır.
Yaş pasta kabınızı meyve kabı olarak değerlendirin.
Bu sayede posa ve C vitamini yönünden zengin meyve tüketiminiz artmış olacaktır.

Çok delikli tuzluk ile tek delikli karabiberliğin yerlerini değiştirin.
Yemeğin tadına bakmadan tuz atanlar için ya da tuzluğu mutfak masasından kaldıramayanlar için daha az kullanma konusunda farkındalık yaratacaktır. Dünya Sağlık Örgütü; günde 5-6 gram yani yaklaşık bir tatlı kaşığı tuz tüketilmesini öneriyor. Tuz tüketimindeki hafif bir düşüş bile; tansiyon, kalp krizi, inme ve kalp yetmezliği riskini azaltmaktadır.
Bira bardağını su bardağı yapın.
Genelde büyük olan kola, meyve suyu ya da bira bardağınızı su bardağı olarak değiştirin. Su bardaklarınızı alkol bardağı, alkol bardağınızı su bardağınız yapabilirsiniz. Günlük su tüketimizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
Kek kalıbınızı kek yapmak için değil sağlıklı ekmek yapmak için kullanın.
Bir dilim cevizli kek (40 g) yaklaşık olarak beş dilim ( 5*25 g) ekmek kalorisine eş değerdir. Çay saatinizde kek yerine üzümlü cevizli ya da sebzeli olarak yaptığınız tam buğday ekmeğiniz daha doyurucu ve daha sağlıklı olacaktır.
Büyük tencerelerinizi çatıya kaldırın.
Yemeklerinizi büyük tencere yerine küçük tencerede yapın. Daha fazla yemenizi önleyip, her gün farklı bir besin grubundan yiyecek tüketmiş olacaksınız. tabağınızdakiler bittiğinde tenceredekiler bitsin baskılarından kurtulmuş olursunuz.
Abur cubur dolabına dikkat edin !!!
Abur cubur dolabınızdaki besinleri daha sağlıklı besinlere dönüştürün. Kepekli galeta, leblebi, kurutulmuş meyve ve çeşitli diyet bisküviler gibi sağlıklı yiyecek dolabı yaparak kendinizi formda ve sağlıklı hissedin.Bu şekilde kilo almanıza neden olan, sağlığınıza zarar veren son derece yağlı ve yoğun enerji içerikli yiyeceklerden sakınabilirsiniz.

Tezgahın üzerini boşaltın
Her an elinizin altında olacak ve atıştırmaya hazır; cips, kuru yemiş, bisküvi, kek, kurabiye gibi yiyecekler bulundurmayın. Meyve kasesi sizi oyalayacak güzel bir alternatiftir.

Buzdolabınızı temizleyin,
Buzdolabındaki aşırı kalorili yiyeceklerden kurtulun ve evinize tekrar almayın, abur cuburları görmediğinizde yeme isteğinizde azalacaktır. Dolabınızın kapağını açtığınızda iştah açıcı yiyeceklerle karşılaşmayacak şekilde yerleştirin.

Mutfak alışverişi yapmadan önce alınacaklar listesi yapın ve asla aç gitmeyin.
Açken daha çok alma ve yeme eğilimi oluşacağından alışverişlerinizde aç olmamaya özen gösterin. Alışverişlerinizi aylık değil haftalık olarak yapın. Daha az un, daha az yağ daha az pirinç, daha az beyaz…

SAĞLIKLI OLMANIN KEYFİNİ ÇIKARIN..
DİYETİSYEN EBRU AYTEKİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutfağınızdaki Zararlıları Kaldırarak Zayıflayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru AYTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru AYTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Yazıları
► Yiyerek Zayıflayın! Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Duygusal Açlığı Farkedin ve Zayıflayın ! Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mutfağınızdaki Zararlıları Kaldırarak Zayıflayın' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top