2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ya Hiç Hata Yapmamalı ya da Yapılan Bir Hatadan Dolayı Asla Pişmanlık Duymamalı Mı
MAKALE #11118 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Temmuz 2013 | 19,569 Okuyucu
Sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere son dönemde hemen her yerde, "Yaşadığım hiçbir şeyden pişman olmam, yaptıysan pişman olma, pişman olacağın şeyi yapma ya da yaptıysan pişmanlık duyma" türü sözlerle, öneri ve telkinlerle karşılaşıyoruz.
Kavramlar zihin inşa eder. Bu türden "sinsi" telkinler belli eller tarafından, belli bir yerden toplum zihnine enjekte ediliyor, sonra da bir salgın gibi tüm zihinleri kuşatarak temel felsefemiz haline geliyor. Böylece tavır, tutum, yaklaşım ve davranışlarımızı belirleyici bir işlev kazanmaya başlıyor.

Dikkat edin: İyi şeyler yapınca pişmanlık duymazsınız genelde! Yanlış, hata ya da doğru olmayan bir şeyler yaptığınızda hissedersiniz bu ihtiyacı! Bunun bir mantığı vardır, bu bir tesadüf değildir!

Pişmanlık hatalı kararlar ve yaşantılar sonrasında ruhumuzun verdiği, "Bana uymuyor, kabul etmiyorum, daha dikkatli iş yap" tepkisidir. "Bu adımın bana uygun düşmüyor, lütfen bundan sonra daha dikkatli ol, daha iyi düşünerek adım et, yoksa seni böyle sıkar - boğarım" mesajıdır.

Bu duygu sayesinde daha titiz, daha dikkatli ve özenli oluruz. Bu duygu nedeniyle yapılan hatalardan ders çıkarır, yeni hatalardan kendimizi koruruz.

Sadece kirlenmek değil, pişman olmak da güzeldir. Allah katında makbul olan (nasuh) duanın bile ön koşuludur; pişmanlık duymak! Hatta bazı kaynaklarda bir hata sonrası yaşanan pişmanlığın Allah için çok sevimli bir hareket olarak görüldüğü anlatılır. "Hatasından ötürü ağlayan göz..." tabiri kullanılır!

Önce, "Bir kereden bir şey olmaz" vs. diyerek surda ilk deliği açtıran, böylece doğaya - fıtrata aykırı davranışlara sevk eden global şeytani statüko şimdi de, "Hatalarından asla pişmanlık duyma" diyerek öğrenme, ders alma ve vazgeçme yolunu da tıkamaya çalışıyor.

Önce bol bol yanlış yapılmasının önünü açıyor, sonra da bu hatalardan ders çıkarma kapısını ilelebet kapatıyor. Bu statüko için mühim olan fıtratları bozmaktır. Yani insanoğlunun fabrika ayarlarını bozmaktır. Bozmak da yetmez, bu bozulmanın kalıcı hale gelmesi, yapısal bir hal almasını da istemektedir.

"Ya yanlış yapmayın..." bu şeytani işin maskesi, sureti haktan gösterme tarafıdır sadece. Söz konusu insanoğlu olduğundan hata yapmamak mümkün müdür, elbette ki değildir. Öyleyse bu telkinin fazlaca bir önemi yoktur; üstüne sinsi niyeti süsleyip sakladığı için onlar için faydalıdır bile. E geride ne kalıyor, madem hata yaptın pişmanlık duyma önerisi... Asıl önemli olan da burasıdır zaten. "Ya hata yapma..." sözü, "...Madem yaptın bari pişman olma" zehrini maskelemek için kullanılır sadece.

Gelinen noktada pişman olmak bir kişilik zaafı olarak algılanır hale gelmiş durumdadır. Sanki pişman olmak yapılan hatadan daha büyük bir kusurdur. Sanki pişman olmamak hata yapıp yapmamaktan daha büyük bir marifetmiş gibi kabul görür durumdadır. Oysa bu hem suçlu hem de güçlü olmaktır, hatadan daha büyük bir kabahattir.

SONUÇ

"Hatasız kul olmaz" gerçeği, "Öyleyse rahatlıkla hata yapabilirsiniz" demek değildir. Öncelikle hata yapmamak için samimi bir kalple ve gayretle direnmek gerekmektedir. Ancak ve ancak bu samimi niyet ve çaba sonunda yapılan şey hata olur; öbürü planlı ve arzu edilerek yapılmış bir kabahattir.

Sonra ise hataya karşı ruhunuzun verdiği tepki olan pişmanlık sesine kulak verin. Ondan asla utanmayın, kaçınmayın, o duygudan kurtulma yani fabrika ayarlarınızı bozma hatasına düşmeyin.

Hata ile pişmanlık arasında doğal - psikolojik bir neden sonuç bağı vardır. Neden varsa o nedenin sonucu da olmalıdır. Sistem böyle işlerse doğasına uygun çalışmış olur. Bizlere neden olsun ama sonucu olmasın mesajı vererek sistemimizi bozuyorlar. (Bu sistemi bozan diğer bir ajan da psikiyatri ilaçlarıdır. "Başınıza ayrılma, boşanma türü pek çok olumsuz olay gelebilir ama siz etkilenmemelisiniz, içmeli ve uyuşmalısınız" mesajı vererek bu psikolojik bağı koparıyor).

Bir hatadan daha önemlisi bu hata sonrası en ufak bir rahatsızlık ve pişmanlık duymamaktır. Her hata affedilebilir ancak akabindeki bu duygudan kurtulmak daha bir sürü benzer hatanın önündeki bariyeri yıkar, daha büyük, daha uzun süreli hataların kapısını açar. Velev ki ufak tefek bile olsa tekrar edilen hatalar zamanla hata olmakla kalmaz, gün be gün büyür, daha ağır kusur olan suç vasfı kazanır!

Hata sonrasındaki sıkıntılar ve pişmanlıklar kötü birisi olduğunuzun değil; bilakis temizliğin, fıtratınızın - doğanızın henüz bozulmadığının, sadece hata yaptığınızın, içinize konulmuş ve görevi sizi ikaz edip uyarmak olan dost sesin hala çalıştığının işaretidir. Bir yandan yaptığınız hataya üzülürken diğer taraftan bunu böyle düşünüp sevinmelisiniz!

Bu iç sesi, bu dost sesi kaybettiğiniz zaman yaptığınız en büyük hatadan bile daha fazla üzülün! Çünkü siz artık hata bile yapsa pişman olmayacak derecede dejenere olmuş birisinizdir. Ve daha da kötüsü ömrünüz boyunca böylesi çürümüş bir ruhla yaşamaya mahkumsunuz demektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ya Hiç Hata Yapmamalı ya da Yapılan Bir Hatadan Dolayı Asla Pişmanlık Duymamalı Mı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     45 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İlişkilerde Yapılan 10 Hata Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Hata Yapmaktan Korkmak Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Hata Yapma Korkusu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ya Hiç Hata Yapmamalı ya da Yapılan Bir Hatadan Dolayı Asla Pişmanlık Duymamalı Mı' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:03
Top