2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Boşanma Süreci
MAKALE #11135 © Yazan Psk.Gözde BATMACI | Yayın Temmuz 2013 | 4,069 Okuyucu
Evlilik mutlulukla, heyecanla, isteklerle ve yeni bir hayat oluşturma hayalleriyle başlayan bir süreçtir. İki farklı ailenin yetiştirdiği iki farklı kişiliğin bir arada uyumlu bir şekilde yaşamasını gerektirir fakat genelde her iki taraf da kendi yaşam biçimine veya istediği yaşam biçimine eşini uydurmayı ister. Evliliğe hazırlık aşamasında ailelerin birbirinden gizil beklentileri oluşmaya başlar ve hele bir evlilik gerçekleşsin benim dediklerim olur der ki bazen evlenmeden önce dahi kendi isteklerini yaptırmaya çalışan bireyler olur.
Aile üyeleri arasında kendi evlilik sürecinde veya kendi ailesinde var olan problemler varsa bu süreç sancılı geçmeye başlar. İnsanlar ben çektim gelinim de çekecek, gül gibi kızımı verdim tabi damadım bizim her istediğimizi yapacak gibi düşüncelerle iletişim ve ilişkiye geçtiği için bu ilişki doğallıktan çıkmış olup bir “öç alma” sürecine dönüşebilir. Bazı aileler bu süreci atlatabilir bazıları önemsemeyebilir, bazen çatışmalar oluşabilir bazen de taraflar olayları yutar ve yıllar sonra temeli sağlam olmayan bu yapıda sallantılar başlar. Sebep her ne olursa olsun, süreç nasıl gelişmiş olursa olsun evlilikler sürerken her iki eşin de beklentileri karşılanmayabilir, evlenmeden önce eşinden ve hatta eşinin ailesinden beklediği amaçlara ulaşmayabilir, eşler birbirini ve hayatı sorgulamaya başlayabilir en kötüsü de yıllarca bir arada yaşayıp birlikte yaşamayı tatmamış ve yıllar sonra aynı evde yaşayan iki yabancı haline dönüşebilirler.
Bu sürecin sonunda kişilerin karar vermesi gerekebilir fakat evlilik her ne kadar zor görünse de boşanma hem çok sancılı hem de çok yorucu bir süreçtir, bu karar çiftin birlikte aldığı bir karar değilse eşler birbirinin “canını acıtmak” isteyebilir bazen birlikte verilen kararlara bile uyulmayabilir. Çocukları olan ebeveynler kendi hayatlarından vazgeçip çocukları için çabalayabilir, çocuklarının kendilerine bir hayat kurduğunu görünce de her şey için geç kalınmış olabilir.

Bazen de aile bireyleri boşanmaya engel olmak isteyebilir, çiftin anne ve babası çocuklarına boşanıp da ne yapacaksın, bir evin içinde nasıl geçinilmez anlamam ki, sanki bak biz babanla çok mu iyi anlaşıyoruz evlilik birbirini idare etmekten geçer çok uyumsuzsun biraz alttan al, eşinde bir sorun olduğunu düşünmüyorum buldun bunun gibisini daha ne istiyorsun der. Bazen de çocuklar anne babalarının ayrılmasından sonra yaşanacak süreci bilmedikleri için korkarlar, istenmeyeceklerini düşünürler, nerede yaşayacaklarını bilemezler, bazen boşanmanın kendi kabahatleri olduğunu düşünüp anne babalarının her isteklerini yapıp ebeveynlerini mutlu etmeye ve barıştırmaya çalışırlar.

Her iki durumda da boşanmak eşlere zor gelebilir, hiç kimse istemiyor sanırım boşanmak bencillik diye düşünebilir çiftler. Oysaki boşanmak da evlenmek gibi bir olaydır. Bu süreçte çift çocuğum üzülmesin, annem babam kırılmasın diye evliliği sürdürmeye çalışırsa hem mutsuz olurlar hem de boşa bir hayat sürerler.
Boşanma sürecinde çiftler birbirinden nefret etmemeli birlikte hareket etmelilerdir. Fakat çoğu zaman çiftler son noktaya kadar sabredip dayanamadıkları anda birbirlerini terk ettikleri için hem kendileri hem de aileleri açısından hoş olmayan olaylar ve travmalar yaşanabilir. Dolayısı ile boşanırken de evlenirken olduğu gibi insanca konuşulmalı ve birlikte adım atılmalıdır. Boşanmak demek artık kanlı bıçaklı olunacağı anlamına gelmez ve arada çocuklar varsa boşanma sonrası ebeveynlerin geliştireceği olumlu ilişkiler çocuğun bu süreci kolay atlatmasına katkıda bulunacaktır.

Dolayısı ile evlilik ve boşanma sürecinin altında görünen ve tahmin edilenden çok fazla faktör bulunmaktadır ve bu iki karar kişinin sonraki yaşamını yönlendiren yapıdadır. Bu kararı verirken eşlerin birlikte hareket etmesi, bu süreci nasıl yönetecekleri, çocukları ve kendi ebeveynleriyle nasıl konuşacaklarını öğrenmesi ve bir psikologdan yardım alması sonradan “keşke” demeyi önler.

Uzman Psikolog
Gözde Batmacı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Boşanma Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gözde BATMACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gözde BATMACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gözde BATMACI'nın Makaleleri
► Boşanma Süreci Psk.Duygu YÜKSEL
► Boşanma Süreci Psk.Zeliha ŞAHİN
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Boşanma Süreci ve Çocuklar Psk.Bahar ERDEN
► Boşanma Süreci ve Çocuk Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Boşanma Süreci ve Çocuk Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Evlilik Süreci Psk.Zeliha ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Boşanma Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:45
Top