2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Nasıl Beslenmeliyim?
MAKALE #11144 © Yazan Dyt.Diğdem AKÇA | Yayın Temmuz 2013 | 2,951 Okuyucu
Ramazan ayının gelmesiyle beraber “Ramazanda nasıl beslenmeliyim?” sorusu herkesin aklında bir soru olarak yer etmeye başlamıştır. Merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu makalemiz de bulabilirsiniz.

Sıcak yaz aylarında denk gelen ramazanda günde ortalama 15 saat açlık metabolizmamızı oldukça zorlayacaktır. Ramazanda uzun süren açlık ile beraber metabolizma, besin alımı ve sıvı tüketiminin olmamasına bağlı olarak yavaşlar. Bunun yanı sıra aktivite düzeyinin düşmesi ile de metabolizma hızı yavaşlamaktadır.

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma hızını arttırmak ve kilo artışını engellemek için iftar ile sahur arasında aktivite düzeyini arttıracak egzersizler yapabilirsiniz. Tempolu yürüyüş, bisiklete binmek veya tempolu koşmak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olurken kilo artışını da engelleyecektir. Bunun yanı sıra iftar ile sahur arasında ara öğün sayınızı arttırarak metabolizmanızı canlandırmanız mümkün olabilir. Ara öğün tercihi olarak ramazanın ayının vazgeçilmezi olan güllaç iyi bir alternatif olacaktır. Ara öğünlerinizi, arasında en az birer saat ara olacak şekilde tüketmelisiniz.

Ramazan ayında sahur oldukça önemlidir. Sahura yapmadan tutulan oruç açlık süresini daha da uzatarak metabolizmanın daha da yavaşlamasına sebep olacaktır. Bunun yanı sıra biyolojik olarak da vücudunuzun dengesinin bozulmasına ve istenmeyen reaksiyonlar göstermesine sebep olabilir. Uzun süren açlık boyunca; kan şekerinde düşüş, kan basıncında artma veya azalma görülebilir, halsizlik, uyku hali ve çabuk yorulma gibi durumlar gözlemlenebilir.

Sahurda yağ, şeker ve tuz içeriği düşük olan besinleri tercih etmelisiniz. Böylelikle oruç boyunca susuzluk hissiniz daha az olacaktır. Yağ ve şeker içeriği düşük bir sahur gereksiz enerji alımını önlemiş ve midenizi daha az yormuş olacaktır. Sahurda yumurta, peynir, süt gibi protein içeriği yüksek besinleri tercih etmeniz tokluk hissinizi daha uzun sürmesini sağlayacaktır. Ancak sucuk, sosis, pastırma gibi baharat ve yağ oranı yüksek besinler tercih edilmemelidir.

Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sıvı (ayran, taze
sıkılmış meyve suları, sebze suları vb.) alımına özen gösterilmelidir.

Ramazan ayında sıvı tüketiminin az olması ve beraberinde hareketin daha sınırlı olması sebebiyle konstipasyon (kabızlık) sık karşılaşılan durumlardandır. Bunun için iftardan sahura kadar olan zaman diliminde bol sıvı tüketmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra posa içeriği yüksek olan meyveleri ara öğünlerinizde bulundurmanız faydalı olacaktır. Tercihinizi kuru meyvelerden yana kullanabilirsiniz. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan hurma da konstipasyon oluşumunu önleyecek iyi bir tercihtir.

Unutulmamalıdır ki Ramazan kilo vermek için iyi bir dönem değildir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde ve mevcut kiloyu koruyarak tamamlamak kilo vermekten daha önemli bir süreçtir. Mevcut kilonuzu korumak için iftarınızı iki seferde yapmanız daha doğru bir tercih olacaktır.

İftarınızı hurma ile açtıktan sonra, çorbanızı ve yoğurdunuzu tüketin ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ana yemeğinizi, salatanızı ve ekmeğinizi tüketin. Böylelikle bir seferde midenize birden yüklenmemiş ve tokluk hissinizin oluşması için beyninize zaman tanımış olacaksınız.

Tüm bunların dışında besin alımı günün sadece belli bir saat diliminde olur. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Günlük enerji gereksiniminin altında besin tüketsen bile kilo artışı ile karşı karşıya kalabilirsin. Ramazan ayı boyunca kimileri kilo kontrolünü sağlayabilirken kimileri sağlayamaz. Bunun sebebi iftar ile başlayıp güneş vaktine kadar olan süreçteki besin alımının dengesizliğidir. Unutulmamalıdır ki beyinde tokluk hissi ilk besin alındıktan ancak 20 dakika sonra oluşur. Uzun süren açlık sonrası hızlı ve yüksek porsiyonda tüketilen yemekler tokluk hissi oluşmadan normalde alacağın besinden çok daha fazlasını tüketmene sebep olabilir.

Diyetisyen Diğdem Özkahya
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Nasıl Beslenmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Diğdem AKÇA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Diğdem AKÇA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diğdem AKÇA Fotoğraf
Dyt.Diğdem AKÇA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Diğdem AKÇA'nın Makaleleri
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Ramazanda Diyet Nasıl Yapılır ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Nasıl Beslenmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Kalsiyum Ocak 2014
► Balık ve Sağlık Ocak 2014
► Bayramda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:10
Top