2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otoriter Ebeveyn ve Asi Çocuk
MAKALE #11159 © Yazan Psk.Sevda SERİN | Yayın Temmuz 2013 | 4,315 Okuyucu
Otoriter tutum sergileyen ebeveynler, kendi doğrularını, değer yargılarını, isteklerini çocuk üzerinde zorla denetim sağlayarak gerçekleştirmeye çalışırlar. Çocuğun davranışları üzerinde sıkı bir kontrol kurma çabaları vardır. Çocuğun kişisel haklarını, bireyselliğini, özgürlüğünü , özgünlüğünü ve isteklerini görmezden gelir, çocuğun varoluşuna yeteri kadar saygı duymazlar. Çocuğu; istedikleri şekli verebilecekleri oyun hamuru gibi görme eğilimdedirler. Kendisinin istediği gibi davranmasını, kendisinin istediği gibi giyinmesini, kendisinin istediği saatte uyumasını ve kalkmasını, kendisinin istediği kişilerle arkadaşlık kurmasını, kendisinin istediği yerlere gitmesini beklerler. Bunları sağlamak için çocuk üzerinde baskı uygular, kurallar koyar; bu kurallara uyulmadığı zaman öfkelenir ve çocuğa bağırma, fiziksel güç kullanma ya da ceza ile karşılık veririler. Cezalar suçla orantısızdır. Çocuk ne pahasına olursa olsun söylenilenden çıkmamalı, yola getirilmelidir.

Benliği hiçe sayılırcasına üzerinde kontrol kurulmaya çalışan çocuk, ebeveynlerinin korkusundan dolayı daha pasif, uysal ve sessiz olabileceği gibi tam tersi asi de olabilmektedir. Bireyselliği, hakları, benliği yok sayıldığı için içten içe öfke duymaktadır ebeveynlerine. Varoluşunun yok sayılması neticesinde fırsatını bulduğunda öfkesini dışa vurur. Ebeveynlerine “ben varım, benim bireyselliğimi, benliğimi, haklarımı hiçe sayamazsınız, beni görmek zorundasınız” demek adına asi; ebeveynler tarafından kabul edilemez davranışlar sergileyebilmektedir. Ebeveynler çocukları üzerinde aşırı kontrol kurmak isterken aslında bunu kendilerince çocukları zarar görmesin, kötü alışkanlıklar edinmesin motivasyonu ile yapmaktadırlar. Ama asıl içsel motivasyonları kendi güç alanlarını korumaktır. Çocuk üzerinde kontrol sağlayarak saygınlıklarını artırmak isterler. Oysa çocuk saygıdan çok korku duymaktadır. Ancak bu korku öfkeye dönüşebilmekte ve neticede çocuk kendi varoluşunu korumak için asi davranışlar sergileyebilmektedir. Bu çok anlaşılır, insancıl bir olgudur. Çocuğu dünyaya getirmenin, onun temel ihtiyaçlarını karşılamanın, onun için çalışıp uğraşmanın çocuk üzerinde her hakka sahip oldukları yanılgısına sahip olan ebeveynlere çocuk tarafından verilen bir cevaptır asilik. Yok sayılmak, görmezden gelinmek insanın doğasına uygun değildir. Yok sayılmak insanda öfkeye sebep olur ve yok sayılan birey varlığını göstermek, ben varım demek için bir yolunu bulur.

Otoriter tutumun sağlayamadığı saygınlığı ve sevgiyi kazanmanın yolu çok basittir aslında. Demokratik tutum olarak adlandırılan tutumda ebeveynler; çocuklarına güven verir, onun bireyselliğini, kişilik haklarını, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur. Çocuklarını destekler ama bununla birlikte sınırları koymayı ihmal etmezler. Çocuğun söz hakkı vardır, duygu ve düşüncelerine saygı duyulur. Ebeveyn ve çocuk arasında iletişim kanalları açıktır. Ebeveyn çocuğunu dinler, çocuk da ebeveynlerinin sınır ve kontrolüne uyma eğilimindedir. Çünkü aralarında güven, saygı, sevgi ve güçlü bir bağlılık inşa olmuştur.

Ebeveynlerin çocukları üzerinde otorite sağlamaya yönelik kurduğu kontrol; çocuk ve ebeveyn arasında çatışma yaratır, çocukları ebeveynlerinden uzaklaştırır, öyle ki bu tutumu benimseyen ebeveynler çocuklarını kaybedebilirler. Üzerinde kontrol sayladıkları nesneleri gittiğinde yanılsamalı güçlükleri yerini depresyon ve zayıflığa bırakır. Bu sebeple çocuğun anne babanın uzantısından çok; ayrı bir birey olduğunu kabul etmek, onun kişiliğine, haklarına ve isteklerine saygı duymak çocuk ile anlaşmazlığın giderilmesinde, ebeveynlerin çocuğunu ve saygınlığını kaybetmemesinde son derece önemli ve göz ardı edilmemesi gereken bir olgudur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otoriter Ebeveyn ve Asi Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sevda SERİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sevda SERİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevda SERİN Fotoğraf
Psk.Sevda SERİN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sevda SERİN'in Makaleleri
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ecem DOĞANAY PIÇAK
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ebrar GÜNEL
► Ebeveyn Çocuk İlişkileri Psk.Dnş.Altuğ EFEOĞLU
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
► Ebeveyn Tutumları ve Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Otoriter Ebeveyn ve Asi Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:38
Top