2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Su İçseniz Yarıyor mu? 1 Ayda 5 Kilo Verebilirsiniz...
MAKALE #11178 © Yazan Dyt.Zeynep HASOĞLU | Yayın Temmuz 2013 | 16,425 Okuyucu
SU İÇSENİZ YARIYOR MU?

Diyet yapıyorsunuz, zaman zaman aç kalmayı tercih ediyorsunuz ve yine de kilo veremiyorsunuz. Etrafınızdaki insanlara bakıyor ve sizden daha fazla yedikleri halde nasıl zayıf kalıyorlar diye mi düşünüyorsunuz? O halde öncelikle bedeninizi tanımanız ve nerede hata yaptığınızı bulmanız gerekiyor. Belki de zayıflamanıza engel olabilecek bir hastalığınız veya doğru olduğunu sandığınız alışkanlıklarınız var. Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum, su içsem yarıyor diyenler; aşağıdaki parametreleri gözden geçirip kilo vermenize engel olan sebebi bulabilirsiniz. Diyete başlamadan önce mutlaka kan tetkiklerinizi yaptırın ve doktor kontrolünden geçin.

İnsülin Direnci: Yemek yedikten hemen sonra acıkıyor ve uykunuz geliyorsa, tatlı yiyecekler üzerine eğiliminiz daha fazlaysa ve yemeklerden sonra kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız insülin direnciniz olabilir. İnsülin direnci olan kişiler çok hızlı bir şekilde kilo alırlar ve kilo vermekte zorlanırlar. İnsülin direnci nedir peki? Pankreastan salgılanan, kan şekerini dokulara taşıyan hormon olarak bildiğimiz insülinin, kan düzeyinde yükselmesi ve görevini yapamaz hale gelmesiyle glikozun kanda yükselmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu durumda, reaktif hipoglisemi dediğimiz şeker düşüklüğü, gizli şeker ve hatta diyabet ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalarda, obezitenin nedenleri arasında en sık rastlanan neden insülin direncidir. Açlık kan şekeriniz normal çıktığı için şeker hastalığı riskini elemiş olabilirsiniz fakat insülin direncinize baktırmayı ihmal etmeyin. Gerekli olan tedavi, dahiliye uzmanı veya endokrinolog tarafından yapılmalı ve diyete o şekilde başlanmalıdır.

Tiroid (Guatr): Diyete başlamadan önce bakılması gereken en önemli tetkiklerden biri de tiroid hormonlarıdır. Tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonları T3 ve T4 metabolizmayı hızlandıran hormonlardır. Bu hormonlar az salgılandığı zaman hipotiroidi dediğimiz durum ortaya çıkar ve metabolizma yavaşlar. Hipotiroidi, tiroid hastalıkları içinde en sık rastlananıdır. Hipotiroidi olan kişilerde metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte kilo vermek güçleşir. Bu durum asla moralinizi bozmasın, endokrin uzmanı tarafından önerilen ilaç tedavinizi aksatmadan diyete devam edebilirsiniz. Sürecin sonunda kilo vermiş dahi olsanız mutlaka belirli aralıklarla doktor ve diyetisyen tarafından gözetim altında olmalısınız.

Depresyon: Depresyon kimi zaman iştah kesilmesi kimi zaman da aşırı yemek yeme ihtiyacı olarak kişilerde görülebilir. Herhangi bir nedenden (mutsuzluk, ayrılık, iş sıkıntıları, aile içi problemler, okul vs) başlayan depresyon kilo alımına neden olur. Eğer aşırı yemek yemeye başladıysanız, özellikle yalnız kaldığınız saatlerde daha fazla besin tüketiyorsanız, geceleri kendinizi sık sık mutfakta buluyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızın olumsuz yönde değiştiğini düşünüyorsanız ve bunu özellikle mutsuzluğunuza bağlıyorsanız bu durum mutlaka psikiyatrist ve psikolog takibine alınmalıdır. Depresyon tedavisi gören kişilerin aç kalarak zayıflamaya çalışmaları ve hızlı kilo vermeleri hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir. Hedefiniz sağlıksız beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek, yeterli-dengeli beslenmeyi öğrenmek olmalı ve yavaş yavaş kilo vermelisiniz. Bu şekilde verdiğiniz kilolar kalıcı olacaktır.

Polikistik Over Sendromu (PKOS): Adet düzensizlikleri, tüylenme ve kilo problemleri ile ortaya çıkan, nedeni tam olarak çözülememiş ama genel olarak çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Yumurtalıklarda kistlerin oluşması, gebeliğin oluşumunu güçleştirir hatta PKOS kısırlığa gidebilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır. Ayrıca bu hastalıkta, erkeklik hormonu androjen fazla salgılanır ve buna bağlı olarak kıllanma, akne gibi sorunlar da ortaya çıkar. Erkeklik hormonlarının fazla salgılanması insülinin de az salgılanmasına yol açar ve bu durumda insülin direnci ortaya çıkar. İnsülin direnci ve hastalığın seyrinde ortaya çıkan belirtilere bağlı depresyon kilo almak için yeterli sebeplerdir. PKOS' un tedavisinde kilo kontrolü birinci basamaktır. Kilo artışıyla birlikte hastalığın belirtileri de şiddetlenir. İlaç tedavinizin yanında mutlaka beslenmenizde olumlu değişiklikler yapın ve ideal kilonuzu korumaya dikkat edin.

Kansızlık: Kansızlık diğer hastalıklarda olduğu gibi zayıflamanızı büyük ölçüde etkilemez. Fakat dolaylı yoldan düşünecek olursak; kansızlık sizi, hareketlerinizi kısıtlayacak kadar halsiz ve bitkin düşürecek bir durumdur. Hareketsiz kaldığınızda ve spor yapamadığınızda kilo almak da kaçınılmazdır. Diyetle birlikte fiziksel aktivitenin artırılması ve spor yapılması kilo kontrolünde değişmeyen bir kural olduğunu unutmayın.

Yanlış Kullanılan İlaçlar: Kısa yoldan ve hızlıca kilo vermek isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem zayıflama haplarıdır. Piyasada; ayda 10 kilo verdiren formül,yağ yakıcı, metabolizma hızlandırıcı, karın bölgesi inceltici vs. gibi %100 doğal olarak sunulan bir sürü ürün bulunmakta. Bu ürünlerin doktor/diyetisyen tavsiyesi olmadan kullanılması sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Hiçbir zayıflama ürününün tek başına sizi zayıflatamayacağını, işin esasının düzenli beslenme ve fiziksel aktiviteden geçtiğini unutmayın.

Light Ürünler ve Zayıflama Çayları: Zayıflama diyetlerinde sıklıkla tercih edilen light bisküvi ve çikolatalar, light içecekler, light tatlılar yağ oranları düşürülerek genellikle tatlandırıcılarla hazırlanan kalorileri azaltılmış ürünlerdir. Halk arasında bu ürünlerin zayıflattığı düşüncesi maalesef çok yaygın durumda. Diyete başlayanların ilk tercih ettiği şey light bisküvileri almak ve gün içinde gelişigüzel tüketmek. Bu ürünlere diyetlerde biz de yer veriyoruz tabi ki ama dikkat edilmesi gereken nokta; kalorilerinin "sıfır" olmadığı. Sonuç olarak light ürünlerin, nasıl olsa beni şişmanlatmayacak düşüncesiyle gereğinden fazla tüketilmesi ekstra kalori alımına neden olacaktır. Zayıflama çaylarına gelince, hemen hemen hepsinde diüretik yani idrar atımını hızlandırıcı olan sinameki bitkisi bulunmaktadır. Zayıflama çayları, vücuttan su atımını hızlandır ve tartıya çıktığınızda gördüğünüz kilo kaybı maalesef yağ kaybı değil, sıvıdır. Kalıcı olarak zayıflamak ve ideal kiloya gelmenin yağ oranını azaltmak olduğunu unutmayın. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmak için günde 3 fincan yeşil çay tüketmeniz yeterli.

1 AYDA 5 KİLO VEREBİLİRSİNİZ

Başlamak İşin yarısı! Kararlı Olun. Zayıflamak, fit bir görünüme kavuşmak istiyorsunuz fakat yapabileceğiniz konusunda endişeleriniz var. Korkmayın! Bir an önce kararınızı verin ve olmak istediğiniz kiloyu ajandanıza not edin. Hatta buzdolabınızın üzerine hedeflediğiniz kiloyu büyük rakamlarla yazdığınız çizelgenizi asın. Böylece buzdolabının kapağını her açtığınızda gereksiz ve ekstra besinler tüketmekten kurtulacaksınız. Eğer ideal kilonuzdayken çektirdiğiniz bir fotoğrafınız varsa onu da buzdolabının üzerine iliştirmeyi unutmayın. Baktıkça motive olacak ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için daha çok çaba sarfedeceksiniz. Evet; artık kararınızı verdiniz. Geriye kalan, üzerinize olmayan dolabınızda sizi bekleyen eski kıyafetlerinizi ya da yeni alacaklarınızı düşünmek.

Planlı Olun! Yukarda çizelgenizden bahsetmiştik. Çizelgenizde her gün kaç bardak su içtiğiniz, o günkü ruhsal durumunuzu belirten (üzgün, mutlu, kızgın vs.), kaç dakika spor yaptığınız ve yediklerinizi tek tek yazdığınız bölümler olsun. Unutmayın! Boğazınızdan giren her bir lokmayı tek tek yazacaksınız. Zaman zaman yazdıklarınızı gözden geçirip, yaptığınız hataları gördüğünüzde kendinize şaşıracaksınız ve hataları düzeltmenin yollarını kendi kendinize bulacaksınız.

Mükemmeliyetçi Olmayın! Diyet yaparkan düşülen en büyük hata, ‘’ya hep ya hiç’’ kuralıdır. Diyet yaparken kurallarınız olmasın, sadece sağlıklı beslenmeyi hedefleyin. Bazen ufak tefek kaçamaklarınız olacaktır, bu hiçbir zaman diyetin sonu olmamalı. Kaçamak yaptığınızda ertesi gün telafi edebilirsiniz, asla pes etmeyin. Pazar günü arkadaşlarınızla yaptığınız aşırı bir kahvaltı, diyetinizin sonu olamaz. Güne kaldığınız yerden devam edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Su İçseniz Yarıyor mu? 1 Ayda 5 Kilo Verebilirsiniz..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep HASOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep HASOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep HASOĞLU Fotoğraf
Dyt.Zeynep HASOĞLU
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep HASOĞLU'nun Makaleleri
► Su İçsem Yarıyor Diyorsanız Dyt.Başak KEFELİ
► Kilo Alma Dyt.Sinan YILDIZ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Su İçseniz Yarıyor mu? 1 Ayda 5 Kilo Verebilirsiniz...' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Beslenme Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:40
Top