2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Faiz Lobisi Out, Sağlık Lobisi In
MAKALE #11181 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Temmuz 2013 | 3,898 Okuyucu
FAİZ LOBİSİ OUT, SAĞLIK LOBİSİ IN

Yöneticilerin tek görevi halkı memnun etmek olmamalıdır. Bilakis hakkı memnun etmek de öncelikleri arasında bulunmalıdır.

Çünkü bu dünyada her 5 yılda bir halka, ancak vefat ettiklerinde sonsuz bir yaşam boyunca hakka hesap vereceklerdir.

Bu dünyadaki hesabın bedeli en fazla makam ve yetki kaybetmek, oradaki hesabın bedeli ise sonsuz bir yaşamı bedbaht etmektir.

Halk sağlık hizmetlerinden memnun görünüyor! Anketler bunu gösteriyor. Doğrudur, halk hakikaten de memnundur.

Halk yıllardır somurtkan ve tepeden bakışlara maruz kaldıkları yöneticilerinden aldıkları samimi bir güler yüze bile memnun olur; bu ne derece sağlıklı bir ölçüdür, orası ayrı bir konu!

Bu memnuniyetin bedelinin 5 lirayı aşan akaryakıt gideri olarak vs. kendisine döndüğü bağlantısını kurmayan kitleler gittikleri hastanelerde kırmızı koltukta ağırlanmaktan, on - yirmi dakika önce de klinikten ayrılıp evlerinin yoluna düşmekten elbette ki memnun olurlar.

Sağlık giderleri bu oranda arttı peki aynı süreçte hasta sayısı azaldı mı?

Sağlık harcamaları arttı peki bu fahiş artış sürecinde hastalıklar "anlamlı düzeyde", "yapılanlara değdi" denilecek düzeyde azaldı mı?

Bu ikisindeki oranı, maliyetle ters orantılı bir düzeyde azaltamayan bir sistem gerçekte ne derece başarılı olmuş sayılmalıdır?

Oysa bu soruların cevabını arayan ve bulan, bulamayınca hesap soran sistem başarılıdır sadece!

SADECE LOBİLER DEĞİŞİR AMA GERÇEKLER HİÇ DEĞİŞMEZ BU ÜLKEDE

Faiz lobisinin elinden alınan hortum eğer sağlık lobisine akmaya başlamışsa, bu tasarruf aynı oranda halkın cebine girmemişse, üstüne halk akaryakıta vs. dünyanın en yüksek bedelini ödemeye halen devam ediyorsa buradaki halk memnuniyeti ne derece gerçekçidir!

Sağlıkta memnun edersin, akaryakıtta üzersin; ne fark eder!

Bu soruları sormadığımız, bu paradigmalar üzerinde çok yönlü olarak düşünmediğimiz takdirde, "Halk memnun" der, geçer gideriz...

Hem son 8 - 10 yılda sağlık giderlerini üç - beş kat artırarak halkı memnun etmek, memnuniyeti bu kadar pahalıya getirmek başarı değildir.

Bu fahiş artışla halkı memnun etmek dünyadaki en kolay, hemen herkesin yapabileceği türden bir şeydir. Mühim olan makul ve dengeli, adil bir artışla halkı memnun etmek; bunu yaparken de hakkı ve adaleti gözeterek küstürmemektir.

Bir tarafı yaparken öbür tarafı göçürmemektir esas başarı!

En önemlisi de bu fahiş artışın hesabını sormak, "Bu kadar kaynak ayırdık size, nerede bunun karşılığı? Hani hasta sayınız mı düştü? Getirin poliklinik defterlerinizi, bakalım hastalıkları azalttınız mı, verin bunun hesabını" demektir.

Başarı bunu diyebilecek bir sistemi kurabilmektir en fazla!

Sadece bu boyuttan mı bakmak lazım... Elbette ki değil!

Aile hekimliği de ekstra bir kambur olarak yüklenmiştir bu halkın omuzlarına...

Bir kısmı yıllarca hastanelerde idareci olarak çalışmış, haliyle lökositin ne olduğunu bile unutmuş (ben yaşadım bunu) nice kişiler bir - iki haftada aile hekimi yapıldı bu ülkede. Aynı sistem yıllarca hastanede çalışan başka meslek erbaplarını ise bizzat her gün yaptıkları işin uzmanı bile saymıyorken yaptı bunu!

Adil olmayan bir sistem nasıl başarılı olabilir!

Artık her yanı özel hastaneler sarmışken, yani her şehirde bunca uzman bolluğu varken çoğu pratisyen olan aile hekimliği gerçekçi değildir, dahası israftır.

Kimse uzman dururken pratisyene gitmek istemez. Bu son derece mantıklı ve makul bir tercihtir. Aksi ancak getirilen mecburiyetlerle mümkün olabilir. Ki bu da diğer bir memnuniyetsizlik nedenidir en fazla!

Herkesin sağlık hizmetini en nitelikli koşullarda alabilme hakkı vardır. Kimse kimseyi uzman dururken pratisyene git diyerek zorlayamaz, zorlayamamalıdır.

Bu zorlama kalktığı gün aile hekimleri ancak ilaç yazma ve aşı yapma işlevi dışına çıkamayan, yani fonksiyonları son derece sınırlı olan yerlere dönüşecektir.

Bu iki, üç, dört, bilemediniz beş... iş için bunca aile hekimi görevlendirmek de olsa olsa israftır. Kaldı ki ben aile hekimliği uygulamasını elzem bir ihtiyacın ürünü olarak değil; yeni mezun hekimlere iş alanı açma kaygısının bir tezahürü olarak değerlendiriyorum.

Sormak ne kadar önemli, görüyorsunuz! "Sorgulama kabiliyetini yitirmiş bir beyin dünyadaki en önemli israftır" der, ünlü bir düşünür!

Bu durumda tekrar sormak lazım: Resim, coğrafya, iktisat, sekreterlik vb. bölüm mezunlarına da aynı cömertlikte yer ve istihdam alanı açıyor musunuz diye!

Bildiğim kadarıyla bunlar için, "Her şeyi devletten beklemeyin" deniliyor yıllardır!

Buralarda aşı yapılıyormuş vs.

Eskiden o aşılar yine yapılıyordu. Bunun için her 3 - 4 bin kişiye bir hekim ayırmak gerekmeden hem de!

Velev ki bugünkü kadar düzenli yapılmıyorduysa bile (şayet öyle denilirse) bunun ihmal vs. başka idari nedenleri olmuştur en fazla. Yoksa her devirde aşı vs. yapacak sayıda ve nitelikte sağlık personeli bulunmuştur sağlık ocaklarında veya benzeri yerlerde.

SONUÇ

Özel muayenehaneler,

Dal Merkezleri,

Özel hastaneler

Aile hekimlikleri,

Semt poliklinikleri,

Belediye klinikleri,

Gezici sağlık üniteleri,

Devlet Hastaneleri,

İhtisas Hastaneleri,

Araştırma Hastaneleri

Her hastanede tek bir branşta bile bir yığın doktor, bir sürü poliklinik hizmetleri vs...

Böylesi "devasa" yapılanmaya ve "dev" maliyetlere rağmen hala hasta ve hastalık sayısı düşmüyor, bilakis artıyorsa orada başarı değil; tarihi bir başarısızlık vardır ancak!

İşin daha da garibi kimse bu dramatik hüsranın ne hesabını soruyor ne de veriyor!

Bu da tarihi bir zihniyet, algı ve yaklaşım hüsranıdır!

İşin çok, çok daha garibi ve düşündürücü olanı ise şu:

Böylesine devasa bir yapılanmanın ve maliyetin mucitleri kendilerini en başarılı sektör olarak görmeye ve göstermeye gözlerimizin içine baka baka devam edip gidiyor!

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Faiz Lobisi Out, Sağlık Lobisi In" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Sağlık Kaygısı Psk.Özlem YILMAZ
► Ruhunuza Sağlık Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Cinsellik Kavramı ve Cinsel Sağlık Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Faiz Lobisi Out, Sağlık Lobisi In' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:01
Top