2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bütüncül Sağlık Hizmeti ve Fizyoterapi
MAKALE #11236 © Yazan Fzt.Yusuf DEMİR | Yayın Ağustos 2013 | 4,430 Okuyucu
BÜTÜNCÜL SAĞLIK HİZMETİ ve FİZYOTERAPİ
Bütüncül Sağlık Hizmeti
Sağlık hizmetleri bir bütün olarak ele alınmalı ve bu hizmetler tümelci olmalıdır. Sağlık hizmetleri yalnızca sağlık problemi yaşayan kişileri değil, sağlık problemi yaşanılmaması adına koruyucu olarak sağlıklı kişileri de kapsama alanına alır. Sağlık hizmetlerinin birbirinden ayrılmaz dört öğesi vardır, bunlar; Koruma, geliştirme, sağaltma ve esenlendirme çalışmalarıdır.
• Koruma: Koruyucu sağlık hizmetleri bir topluluktaki bireylerin tamamının sağlıklı olduğu durumlarda o bireylere sunulur. Aşılamalar, metabolizma bozukluklarını engellemek adına düzenli beslenme ve spor yapma gibi uygulamalarla toplum sağlığını koruma çalışmaları koruyucu sağlık hizmetlerini oluşturur.
• Geliştirme: Risk grubunda bulunan bireylerin sağlık durumlarını geliştirme adına olası hastalık durumları ortaya çıkmadan önlemler alınır. Gebelik takibi, şişmanlık erken tanısı, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi hastalıklarda gerekli diyet programı, riskleri önlemek adına gereken tüm egzersiz programları ve egzersiz eğitimi gibi uygulamalarla sağlık geliştirme çalışmaları yapılır.
• Sağaltma: Hastalık oluştuktan sonra hastalığın sağaltımı için gerekli çalışmalar ve tedavi programları uygulanır. Alınması gereken ilaçların verilmesi ve nasıl kullanılacağı, gerekli durumlarda cerrahi uygulamaları, iyileşmenin hızlanması için egzersiz eğitimi gibi uygulamalarla hastalığın sağaltımı yapılır.
• Esenlendirme: Sakatlık ve gereksinim durumlarında esenlendirme çalışmaları yapılır. Protez takma ve bunun doğru kullanılması için gerekli eğitim, insülin kullanımı ve diyet , yapay kalp kapak ameliyatı sonrası antikoagülan kullanımı gibi uygulamalarla hayatın geri kalan kısmında olunabilecek en iyi sağlık düzeyine ulaşabilmek için esenlendirme programı bireylere uygulanır.
Bütüncül Sağlık Hizmetinde Fizyoterapistin Yeri ve Görevleri
• Koruyucu sağlık hizmeti olarak fizyoterapistler özellikle insan vücudunun biomekaniğini korumak ve hayatta daha az enerji harcamak adına gerekli olan eğitim ve kardiovasküler endurans için gerekli egzersiz programını yaparlar. Fiyoterapistler Her türlü mesleki gruba yönelik uygun hareket modifikasyonları geliştirirler. Fabrikalar, spor kulüpleri, tatil köyleri, okullar, kreşler, oteller vb. gibi topluluk barındıran tüm yerlerde doğru ve koruyucu pozisyonları öğreten fizyoterapistler bulunmalıdır. Örneğin haftada bir gittiğimiz sinemada film başlamadan önce bir fizyoterapistin uygun oturuş pozisyonu hakkında kısa bir fragmanı gösterilebilir.
• Geliştirme sağlık hizmeti olarak fizyoterapistler egzersiz programlarını kişiye özgü modifiye ile sağlık hizmeti olarak bireylere sunarlar. Genetik veya herhangi bir faktöre bağlı olarak risk grubunda olduğu düşünülen toplulukların veya bireylerin olduğu her yerde mutlaka fizyoterapistler bulunmalıdır.
• Sağaltma sağlık hizmeti olarak fizyoterapistler tanısı koyulmuş hastaların fizik tedavi programını çizer ve uygularlar. Sağlık ocakları, hastaneler, spor klüpleri, yaşlı bakım evleri, özel olarak evlerde vb. gibi tanısı koyulmuş hastaların bulunabileceği her yerde sağaltma sağlık hizmetinin fizyoterapi basamağını uygularlar.
• Esenlendirme sağlık hizmeti olarak fizyoterapistler yaşamın geri kalan kısmında bir hastalıkla birlikte yaşayabilmenin öğretilmesi adına gerekli fizyoterapi uygulamaları, uygun hareket modifikasyonları, uygun yardımcı cihaz kullanımı ve doğru protez seçimi ile protezin doğru kullanımı vb. gibi uygulamaları yaparlar. Bu kapsamda hastalıklara özel olarak kurulmuş derneklerde (M.S derneği, Alzheimer derneği vb.) bilgilendirme, eğitim ve tedavi amaçlı fizyoterapistler bulunurlar. Fakat bu gibi derneklerden habersiz olan birçok kişiye de fizyoterapistler ulaşmalıdırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bütüncül Sağlık Hizmeti ve Fizyoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Yusuf DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Yusuf DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yusuf DEMİR Fotoğraf
Fzt.Yusuf DEMİR
Tokat
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Yusuf DEMİR'in Makaleleri
► Fibromiyalji ve Fizyoterapi Fzt.Ahmet DOĞAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Problemlerinde Fizyoterapi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
► Doğum Sonrası Fizyoterapi Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bütüncül Sağlık Hizmeti ve Fizyoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tip Iı Diyabette Egzersiz Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:57
Top