2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayramda Beslenme
MAKALE #11247 © Yazan Dyt.Diğdem AKÇA | Yayın Ağustos 2013 | 3,096 Okuyucu
İYİ BAYRAMLAR

Sabah erkenden annemin geleneksel “Bugün bayram erken kalkın çocuklar” şarkısını seslendirmesiyle kalkar, bayramlıklarımızı giyer ve babamın gelmesini beklerdik. Eller öpülür bayram harçlıkları alınır ve mükellef bir kahvaltı sofrasına oturulurdu. Tabiri caiz ise bir tek aslan sütünün eksik olduğu bu sofradan tıka basa kalkardık. Ve gezmeler, misafirlikler başlardı. Ziller çalar ikramlar yapılır sonra da iadeyi ziyaretler başalar ziller çalınır ikramlar yapılır... Her gidilen yerde aman ye yavrum, yiyin yiyin bir şey olmaz gibi baskı dolu sözler eşliğinde tabaktakiler biter… Her gidilen yerde tatlılar, börekler, sarmalar, çikolatalar meşrubatlar ve gün sonunda mide zafiyetleri… Özetle ramazan bayramı böyle işte. Tabi hoş sohbetler ve kahkahalar da olmazsa olmazıdır bayramların.

Peki bayram da nasıl beslenmeliyiz?

Çok da zor değil aslında. Bütün çözüm yolu “HAYIR” diyebilmekten geçiyor. Ramazan ayı boyunca 2 öğüne düşen öğün sayısını birden arttırmak ve yüksek kaloride mideyi yoracak alternatifleri tercih etmek bayramınızı mahvedebilir. Ayrıca “ramazan ayı boyunca zaten yemedim”, “ 3 gün boyunca yesem bir şeycik olmaz” ,“ne olacak ki canım, zaten dünyaya bir kez geliyoruz” düşünceleri hepinizin aklından en az bir defa geçmiştir eminim. İnsanoğlu her zaman elindekinin değerini kaybedince anlar bu tarihler öncesinden beri böyledir aslında. Aynı sağlık durumunda da olduğu gibi. Sağlıklı hal durumunu yitirince insanoğlu yemesine içmesine dikkat etmeye başlar, iyileşince hop tekrardan aynı düzene geri döner. Kulağınıza küpe olsun diye yazıyorum bunları. Asıl sorumuza gelelim. Bayramda ne yiyelim ne içelim?

•Öncelikle ramazan ayı boyunca su tüketiminin çok kısıtlı olması, su içme alışkanlığınızı kaybetmiş olmanıza sebep olmuş olabilir. Ramazan bayramı itibari ile tekrardan su içme alışkanlığınızı kazanın. Her birey için su tüketimi değişmekle birlikte ortalama günde 8-10 bardak su yeterli olacaktır.

•Bayram sabahı kahvaltınızı yapmadan güne başlamayın. Ramazan ayı boyunca kaybolan sabahın ilk saatlerinde yapılan kahvaltı alışkanlığınızı kaybetmeyin. Ancak sucuklar, pastırmalar, jambonlar, sosisler kahvaltı sofralarınızda yer işgal etmesin. Daha hafif bir kahvaltı ile güne başlamak gün içinde tüketeceğiniz diğer besinleri de düşünce daha makul bir tercih. Geleneksel peynir, yumurta, domates, salatalık, zeytin ve tam buğday ekmeği güzel bir kahvaltı iyi bir tercih olacaktır.

•Bayram ziyaretlerinde tabaklarınıza ikram edilen tatlıları, börekleri bitirmek zorunda değilsiniz. Onlar sizi bitirebilir yoksa. Öğünlerinizi planlayarak tüketin. 2 ana öğünden 3 ana ve 3 ara öğüne geçiş yapacağınız bu dönemde ara öğünleriniz yerine ½ dilim börek ve yanında ayran gayet güzel bir alternatif olabilir. Tatlı tercihlerinizi ise mümkün olduğunca sütlü tatlılardan yana kullanın. Diyeceksiniz ki bayramda kim sütlü tatlı ikram edecek? Belki bu bayramda siz eşinize, dostunuza, akrabalarınıza sizi ziyarete geldiklerinde sütlü tatlı ikram ederseniz ve bunun sağlık açsından daha iyi bir alternatif olduğunu ifade ederseniz bir sonraki bayramda da onlar tatlı ikramlarını sütlü tatlıdan yana kullanabilirler. Sütlü tatlı olarak ikram edeceğiniz dondurma serinletici bir tatlı olacaktır. Sıcak yaz aylarına denk gelen ramazan bayramı içinde oldukça güzel bir sunum… Geleneksel ikramlıklardan biride kolonya ile ikram edilen çikolata ve şekerlemeler. Bunların yerine ise ceviz, badem, fındık, kuru kayısı, kuru erik gibi daha sağlıklı alternatifleri sunabilirsiniz. Kendi farkınızı yaratarak farkındalığı sağlayabilirsiniz.

•Bayram zaten, zamanım da yok diyerek egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Hem de normalden daha fazla miktarda kalori aldığınız bu günlerde sporu hayatınızdan çıkarmayın.

•Birde bayramı evinden uzaklarda huzurlu bir sahil kenarında, ağaçların arasında geçirecek olan okuyucularımız olacak elbet onlar içinde tavsiyelerimiz olacak elbet. Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara denen “HAYIR” burada açık büfelere denmeli. En can alıcı ve bir o kadar korkutucudur açık büfeler “hayır” denemezse. Önce gözünüz değil mideniz doysun. Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar besin alın. Ve her besin grubundan besine yer verin tabağınızda. Renkli bir tabak hazırlayın kendinize. Yanında asitli içeceklerden çok ayran veya suya yer verin. Ve egzersizinizi o eşsiz oksijen dolu doğada yapın.

Ailenizle geçirebileceğiniz şeker tadında ve bol sohbetli bayramlar dilerim.

Diyetisyen Diğdem ÖZKAHYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bayramda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Diğdem AKÇA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Diğdem AKÇA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diğdem AKÇA Fotoğraf
Dyt.Diğdem AKÇA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Diğdem AKÇA'nın Makaleleri
► Kurban Bayramda Beslenme Dyt.Elif ERDİN YILDIZ
► Ramazanda ve Bayramda Beslenme Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bayramda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Kalsiyum Ocak 2014
► Balık ve Sağlık Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:11
Top