2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karın ve Göbek Yağları
MAKALE #11248 © Yazan Op.Dr.Hakan DEMİR | Yayın Ağustos 2013 | 4,972 Okuyucu
Göbek Etrafı Yağlanma
İnsan vücudu fazla alınan besinleri, diğer canlılarda olduğu gibi depolama yeteneğine sahiptir. Bu yetenek yaşamın sürdürülmesinde önemli bir özellik olmasına rağmen günümüzde insan yaşamını tehdit eder hale dönüşmüştür. Vücudumuz aldığımız tüm besin türlerini,ister protein olsun ister karbonhidrat isterse yağ, hepsini yağ olarak, yağ hücrelerinde depolar. Depo yağı ise günlük aç kalmayla erimez. Çünkü bu depolar vücudun gerçekten” aç kalabileceği günler “sonrasında erimeye kodlanmıştır.
Erkek ve kadında yağlanma farklıdır. Bunun nedeni ise başta hormonların farklılığıdır. Daha sonra genetik faktörler devreye girer. Doğumla beraber insan vücüdunda ki yağ hücre sayısı bellidir ve genelde bu yaşam boyu sabit kalır. Şişmanlık veya obesitede ise bu yağ hücrelerinin genişlemesi sözkonusudur. Öyle ki bir yağ hücresi orjinal boyutunun 100 katına kadar çıkabileceğini gösteren araştırmalar ve yayınlar mevcuttur.
Hayatının belli bir döneminde aşırı kilo alan bir kimse depo yağ hücrelerin davranış karekterini değiştirir. Bu hücreler sürekli olarak yağ depolama isteğini beyine iletirler ve kişide yeme isteği doğururlar.Diyet ise bu süreçte gerçekten kişi için bir ızdırap ve sonunda büyük hayal kırıklıklarına yol açabilir. Diyet sonrası eski kilosundan daha fazla kilo alan kişi sayısı az değildir. Diyet döneminde depo yağ hücreleri içlerindeki yağı sonradan geri almak şartıyla bir tür “borç” olarak verirler.
Vücudumuzdaki yağlanma sağlık sorunlarına yol açtığı kadar estetik görünüşü de ciddi şekilde bozar. Bazı kişiler aşırı kilolu olmamasına rağmen düzensiz depolanan yağ dokuları nedeniyle vücut şekilleri düzensiz olur.Bu karşımıza daha çok kadınlarda üst uyluk dış taraflarında kendini belli eder ve giyim seçiminde ciddi sorunlar yaratır.
Günümüz tıbbi teknolojisiyle istenmeyen vücut yağlarının büyük bir bölümünden kalıcı olarak kurtulmak mümkündür.
Liposuction (liposakşın) vücutta istenmeyen yağ hücrelerinin alınarak kalıcı olarak bunlardan kurtulmanızı sağlayan bir estetik cerrahi işlemdir. Liposakşın bir kilo verme yöntemi olmayıp sizi yemeye zorlayan yağ hücrelerinizden kurtarır. Vücudunuz şekillendirilebilir (liposculpture) ve estetik bir görünüme kavuşabilirsiniz.
Liposakşın yağ çekme yada başka bir deyişle Liposuction yağ alma uygulaması fazla kilolardan arınıp daha estetik bir görünüme sahip olmak. Yağ alma işlemi ile gerçekleştirilebilir. Yağ alma işlemi ayrıntıları.
Fazla yağlardan kurtulmak amacıyla mezoterapi, LPG masajları, akupunktur,oksijen tedavileri, karbondioksit tedavileri, su tedavileri, bitkisel tedaviler, sarma tedavileri, ısıtma tedavileri benzeri daha burada sayamayacağız kadar çok tıbbi olduğu iddia edilen yöntem piyasada denenmekte ve satılmaktadir ki, bunların hemen hemen tamamı etkisiz, vakit ve nakit harcamaktan ve anılan işlerle uğraşanları para sahibi yapmaktan başka bir şeye yaramayan uygulamalardır.
Zayıflamak ve fazla yağlardan kurtulmanın sadece bir tek yolu vardır o da düzenli bir spor ve sağlıklı beslenmedir. Bunun dışında bütün çabalar boşuna olacaktır. Altın kural bunu bir yaşam biçimi haline getirmek ve uygulamaktır. Aksi taktirde verilen kiloların tamamı er yada geç geri alınacak ve harcanan bütün emekler, çekilen bütün sıkıntılar ve para boşa gidecektir. İşte liposuction burada devreye girerek kalan fazlalıkları alma işlemidir.
Bu yolda en sık başvurulan bir yöntem de yağları aldırmak yani liposuction (liposakşın) ameliyatıdır. Ancak liposuction (liposakşın) halk arasında bilindiğinden farklı olarak bir zayıflama yöntemi değil, bir vücut biçimlendirme yöntemidir. Liposuction ameliyatları (yağ alma ameliyatları) vücudun belli bölgelerinde birikmiş yağları alarak vücut konturlarını daha düzgün duruma getirmek için yapılan bir ameliyattır. Burada yapılan, kişi verebildiği kadar diet ve sporla yağlardan kurtulmalı sabit bir kiloya ulaşmalı daha sonra kalanları bu yöntemle alarak düzgün ve biçimli bir vücuda kavuşmak amaçlanmalıdır.
Liposuction fazla olan yağların sıvı ile eritildikten sonra çok ince kanüllerle vakum uygulanarak emilmesi işlemidir. Liposuction‘ın kelime anlamı Lipo = yağ, Suction = emmek, yani yağ emmek, çekmek olarak Türkçe’ye çevrilebilir.
Liposakşın yöntemiyle alınabilecek yağ miktarı bellidir. Belli bir limitin üzerine çıkamazsınız, aksi taktirde hastanın hayatını riske sokarsınız. Bu limitte maksimum 3-5 kiloyu geçemez. 80-100 kiloluk bir hastanın 15-20 kilo vermesi gerekirken bunun bir anlamı olmayacaktır ki bu hasta birkaç haftalık dietle bu 3-5 kiloyu rahatlıkla verebilir. Bu yüzden bu kişiler ilk önce ideal kilolarına inmelidir.

Estetik plastik cerrahinin gelişmesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamalarıhızla artmış ve lokal anestezi ile de yapılabilen günlük cerrahi bir işlem haline gelmiştir.
Liposuction tekniğinde fazla yağ olan bel basen kalça göbek gibi bölgelere bol miktarda serum fizyolojik, lokal anestezik ve epinefrin denilen kanamayı azaltıcı bazı ilaçların karışımı verilir. Yağ hücrelerinin aralarına giren su sayesinde hücreler daha kolay dışarı çekilebilir. Böylece şişirilen bölge daha kolay biçimlenmekte ve herhangi bir kanamayı önlemektedir. Bu sayede eskiden kuru teknikte olduğu gibi hastalara kan vs… vermeye gerek kalmadan basit ve hastayı tehlikeye atmadan daha fazla yağ alınabilir.
Liposuction (Yağ alma)öncesinde hastaların plastik cerrahlara en çok sordukları soru “liposuction olduktan sonra yağlar yine aynı bölgedeler de birikecek mi?” Vücudun belli bölgelerinde yerleşen yağ dokuları diyet ve spor ile erimeyecek kadar inatçıdır. Ama bu dokular liposuction ameliyatından sonra aynı yerde yeniden yağ hücreleri üretmez. Başka bir deyişle “liposuction” ameliyatlarında elde edilen sonuç kalıcıdır. Ameliyattan sonra tekrar şişmanlarsanız , vücudunuz bütün olarak genişler ama eski çıkıntılar oluşmaz.
Ancak liposakşın ameliyatının (yağ alma ameliyatı) başarılı olabilmesi bazı koşullara bağlıdır. Örneğin, yağlar alındıktan sonra derinin büzülerek düzgün bir yüzey alması için elastikiyetini kaybetmemiş olması gerekir. Tıpkı hamilelik sonrası karın derisinin karnın kendini yeniden toparlama aşamasında olduğu gibi. Deri elastikiyetini kaybetmiş ise “liposuction” başka ameliyatlar da desteklenir. Yani yağlar alındıktan sonra gevşeyen ve sarkan deri kesilerek çıkarılır. Derinin ince ve kalın olması da sonucu etkiler.

Liposuction ergenlik yaşını geçmiş sistemik bir hastalığı olmayan kadın veya erkeklere rahatlıkla uygulanabilir. Hastanın tercihine bağlı olarak lokal veya genel anestezi ile başka estetik ameliyatlarla birlikte de (Ör; meme büyütme, karın germe gibi) uygulanabilir.
Islak teknik denilen günümüzün liposutcion tekniğinde fazla yağ olan bölgelere bol miktarda serum fizyolojik, lokal anestezik ve epinefrin denilen kanamayı azaltıcı bazı ilaçların karışımı verilir. Yağ hücrelerinin aralarına giren su sayesinde hücreler daha kolay dışarı çekilebilir. Böylece şişirilen bölge daha kolay biçimlenmekte ve her hangi bir kanamayı önlemektedir. Bu sayede eskiden kuru teknikte olduğu gibi hastalara kan vs… vermeye gerek kalmadan basit ve hastayı tehlikeye atmadan daha fazla yağ alınabilir.
Riskler; Sanıldığının aksine emboli riski diğer bütün ameliyatlarda olduğu kadardır ve oldukça nadirdir. Hastalarda bazen uygulama alanlarında geçici uyuşukluk olur. Bu teknikte en önemli risk ameliyat sonrası ciltte oluşabilecek dalgalanma ve düzensizliklerdir. Burada cerrahın yeteneği ve becerisi kadar hastanın da ameliyattan sonra kendisine bakması kilosunu koruması gerekir.
İdeal hasta; spor, diyet, vs ile inceltilemeyen bölgelerde fazla yağları olan hastalardır. Liposuction vücudun her yerinde uygulanabilir. Kadınlarda sıklıkla karın, bel, kalça, basen, sırt, boyun, bacak ve diz içlerinde, erkeklerde memelerde (jinekomasti) karın ve bel bölgeleri gibi.
Liposuction ( Liposakşın – Yağ alma ) Ameliyatı sonrası
Liposuction ameliyatı ( yağ alma ameliyatı – liposakşın ameliyatı ), iyileşme ve normal günlük aktiviteye dönüş şaşırtıcı derecede çabuk olur. Hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün normal yaşamlarına döner. Hastane veya klinikte kalmayı gerektirmez. Sıkı bir çorap veya korseyi yaklaşık 3 hafta süre ile giyerler ki bu işlem sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için gereklidir. Morluklar ıslak teknikte kuru tekniğe oranla oldukça azdır ve 1 haftada tamamen kaybolur. Ağrı yok denecek kadar azdır ( kuru teknikte çok fazla ) ve hastalar ancak liposuction yapılan yerlerine bastıklarında ezik, çürük ağrısı duyarlar.
Bu bölgelerdeki fazla yağların alınmasıyla hastanın vücut hatları düzelir ve hasta daha estetik ve zayıflamış görünür. Aslında bir zayıflama metodu değildir, vücut hatları düzeldiği için hasta zayıf görünür. Örneğin, basen ve belden alınan yağlarla buralarda incelme sağlanır, böylece hastanın kalça boyutları küçülür, bu da onu zayıflamış gösterir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karın ve Göbek Yağları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Hakan DEMİR
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan DEMİR'in Makaleleri
► Göbek Eriten Diyet Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Göbek Kordonunun Kesilme Zamanı Op.Dr.Gülnihal BÜLBÜL
► Göbek Gizli Şeker Habercisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Yağları Ameliyatsız Eritme Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Kan Yağları ve Diyetteki Yağlar Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Karın Germe Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karın ve Göbek Yağları' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:25
Top