2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hodgkin Hastalığı (Hodgkin Lenfoma)
MAKALE #11254 © Yazan Prof.Dr.Tezer KUTLUK | Yayın Ağustos 2013 | 4,222 Okuyucu
Hodgkin hastalığı, lenf nodlarının ağrısız ilerleyici büyümesi ile seyreden onkolojik bir hastalıktır. Lenf bezelerinin tutulumu en çok boyun bölgesinde olursa da vücudurn her tarafında olabilir. Ayrıca akciğer, dalak, karaciğer, kemik tutulumları olabilir. Kemoterapi ile yüksek oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. İleri ve tekrarlayan hastalıklarda radyoterapi kullanılır. Onkolojik hastalıklar içinde tedavi başarısı en yüksek hastalıklardan birisi olarak bilinir. Bu açıdan doğru zamanda doğru tedavinin uygulanması ileri derecede önemlidir.

Tüm çocuk kanserlerinin %5’ini oluşturur. Beş yaşından küçüklerde seyrek görülür. Sonra 11 yaşına kadar artar. 15-35 yaşları arasında ve 50 yaşından sonra olmak üzere iki dönemde sık görülür. TK

EBV infeksiyonları ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Lupus eritomatozus, romatizmal hastalıklar, ataksi telanjiektazi, agammaglobulinemi hastalıkları olanlarda daha sık görülür. Kardeşinde Hodgkin olanlarda 7 kat sık görülmektedir.


Hodgkin hastalığının farklı histopatolojik alt tipleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıda özetlenmiştir

• Lenfositten zengin% 11.5
• Nodüler skleroz % 54.5
• Karışık hücreli % 32.0
• Lenfositten fakir % 2.0

Hodgkin hastalığının başlıca berlirti ve bulguları nelerdir. TK

Ağrısız lenf bezesi (nodu) şişlikleri, en sık boynun servikal ve supraklavikular bölgelerinde görülürler. Lenf bezeleri sert ve ağrısızdır. Genellikle bir lenf nodundan diğerine yayılırlar. Belirti ve bulgularda bu beze ve organların tutulumu ile ilişkilidir.

Lenf bezesi tutulumlarının sıklığı
Servikal %75
Supraklavikular %25
Aksiller % 9
Diyafragma altı % 6

Lenf nodu dışı (ekstranodal) tutulum sıklığı
Akciğer % 6
Kemik % 5
Karaciğer % 2

Hodgkin hastalığında B semptomları ne demektir?
Hastalığın seyri sırasında görülen bazı belirtilere B semptomları yani B belirtileri adı verilir. B semptomların varlığı, olmayanlara gore daha olumsuz bir seyir düşündürtür. Hastaların %20-30’unda vardır. Bunlar şunlardır:

Hodgkin hastalığında B semptomları
• Tanıdan önceki 6 ayda vücut ağırlığında %10 ya da daha fazla kilo kaybı
• Üç ardışık gün süren, 38 C dereceden daha yüksek açıklanamayan ateş
• Gece terlemeleri
• Bazen kaşıntı (Beraberinde kusma olabilir)


Laboratuvar incelemelerde ne gibi bulgular saptanır?

Kan sayımında, diğer kan analizlerinde değişiklikler görülebilir. Kan tetkiklerinden başka radyolojik incelemeler yapılarak hastalığın yerleşimi, yaygınlığı, başka organlara yayılım yapıp yapmadığı gibi özellikler araştırılır.

Hodgkin hastalığının tanısı nasıl konulur?

Muayene ve tetkikler sonrasında eğer diğer hastalıklardan uzaklaşılmış ve
Hodgkin hastalığı tanısı olasılığı güçlenmiş ise biyopsi yapılır.

Tedavi

Tedavide kemoterapi kullanılır. İleri evrelerde ve cevap vermeyen hastalarda radyoterapi de kullanılır. Erken evrelerde %80-90 (evre I, II, IIIA), ileri evrelerde %60-70 olaysız yaşam bildirilir. Genel yaşam hızları çocuklardaki Hodgkin hastalarında erken evrelerde %95, ileri hastalıkta ise %85 olarak bildirilmektedir.

Hastalık tekrarlar mı?
Tedavi başarısı oldukça yüksek bir hastalık olmasına karşın ilk 3 yıl içinde nüksler görülebilir. Fakat tekrarladığında bile %80’lere kadar çıkan bir başarı düzeyi vardır. Tedaviye cevap vermeyen vakalarda yüksek doz KT ve kök hücre nakli önerilir. Bazı durumlarda yaşamın ileri dönemlerinde ikinci kanserler görülebilmektedir.


Kaynaklar
J Clin Oncol 31:1562-1568, 2013
J Clin Oncol 30:3174-3180,2012
P Imbach Pediatric Oncology 2006
www.tezerkutluk.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hodgkin Hastalığı (Hodgkin Lenfoma)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Tezer KUTLUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Tezer KUTLUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tezer KUTLUK Fotoğraf
Prof.Dr.Tezer KUTLUK
Ankara
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Tezer KUTLUK'un Makaleleri
► Gut Hastalığı Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Göz Tansiyonu Hastalığı Prof.Op.Dr. Yüksel TOTAN
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Polikistik Over Hastalığı Dr.Şule AYDIN
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Yetişkin Still Hastalığı Dr.Nail BAMBUL
► Meniere Hastalığı Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hodgkin Hastalığı (Hodgkin Lenfoma)' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Lenfadenopati Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:03
Top