2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenme
MAKALE #11322 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Ağustos 2013 | 4,053 Okuyucu
Ramazanda beslenme

11 ayın sultanı ramazan ile birlikte oruç hayatımıza girecek ve sofralarımızda bazı değişikliklere neden olacaktır. Oruç tutmak ve oruçla zayıf kalmak için ramazan ayı boyunca beslenme düzenimize ve öğün alımlarımıza dikkat etmek yeterli olacaktır.

Oruç düzgün uygulandığında vücudun mide ve bağırsak sistemini düzenleyen, asit ve baz dengesinde olumlu etkiler yaratan ve vücudumuzun bir nevi detoks yaparak dinlenmesini sağlayan bir durumdur. Ancak ana ve ara öğün düzenleri yanlış alındığında beslenme düzeni değiştiğinden kilo almamıza da neden olabilir.
Orucun ilk zamanlarında ortaya çıkan üşüme, halsizlik ve hissizlik tablolarını bol c vitamini tüketerek kapatabiliriz. İftar ve sahur arasında bol bol su içmek, özellikle sahura kalktığımız erken saatlerde 1 litreye yakın su tüketmek yaz aylarında ve sıcaklarda oruç tutarken bize faydalı olacaktır.
Sofralarımızı baştan aşağı donatırken bazı püf noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir.
Ramazan ayı ile birlikte günlük öğün düzenimiz değişecek, uzun süre aç bıraktığımız vücudumuzda günlük tükettiğimiz ekmeklerin ve meyvelerin yerini pideler ve hurmalar alacaktır.
Fazla yağlı yiyecekler, kaymaklar ve kremadan yapılmış tatlılar, kızartmalar ve kavurmalar yerine sofralarda hafif ve tok tutucu besinler tüketilmelidir. İftardan sonra vücudun tatlı ihtiyacını taze meyveler ile kapatmak en doğru tercih olacaktır.
Bütün gün aç kalan bünyemize bir anda ve fazla kalorili yiyecekler tüketmek doping etkisi yaratacaktır. Bu da kan şekerimizde ani düşüşlere ya da oynamalara yol açacak iftar sonrası daha çok acıkacak ve yağlı yiyecekler nedeni ile kilo almamıza sebep olacaktır. Aynı zamanda iftar sonrası bastıran uyku halinin de nedeni bu durum sayılabilir.
Orucumuzu su ya da hurma ile açtıktan sonra vücut sıvı miktarının dengelenmesi ve bütün gün boş kalan midemizin hafiflemesi için 1 kepçe çorba ile başlayacağımız iftar yemeği bizim için en doğru tercih olacaktır. Çorbadan sonra 1 dilim ekmek + 1 dilim peynir ile ya da bir dilim pide ve bir dilim peynir ile yapılacak olan bir başlangıç bizim için yeterlidir. Hemen ardından et ya da sebze yemeği alarak ana öğünümüze geçebiliriz.
Özellikle tok tutucu özelliği de bulunan süt ve süt grubunun iftar sofralarında yerini alması önemlidir. Şerbetli ve hamur tatlılarının yerini süt ve sütle yapılmış tatlıların alması kilomuzu korumamıza ve kilo alınmamasına yardımcı olacaktır. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi güllaçtan iftardan bir ya da bir buçuk saat sonra faydalanabiliriz ancak güllaç dilimlerinin de fazla tüketilmesi hem yemek sonrası rahatsız hissetmemize hem de kilo almamıza neden olabilir. Bir küçük dilim güllaç yememiz bize yeterli olacaktır.
İftar açıldıktan sonra hemen besin tüketimine başlamak yerine aile ya da arkadaşlar ile yapılacak ufak bir sohbetin ardından yemeğe başlamak vücudun dengesini sağlayacağından faydalı olacaktır.
Su iftarda sofralarda yerini alması gereken en önemli besin öğesidir, sistemimizi rahatlatır ve insan fizyolojisi için olmazsa olmazdır, yaz aylarında terleme ile de fazla su kaybettiğimiz günlerde iftar ve sahur arasında kaybedilen suyu yerine koymak sıvı ve elektrolit dengemiz için oldukça önemlidir.
İftar sonrası tüketebileceğimiz 1 fincan yeşil çay ya da soda hazım ve sindirim problemleri oluşmadan akşamımızın daha rahat geçmesine yardımcı olabilir. Ancak kalp ve tansiyon rahatsızlığı bulunan bireylerin bu tüketimi yaparken taşikardi ya da elektrolit bozukluklarına neden olmaması için mutlaka uzmanlarına danışmaları gerekir.
Ramazan ayının olmazsa olmazları arasında sayabileceğimiz bir ikinci önemli öğün sahurdur. Sahur yapmadan oruç tutmaya çalışmak metabolizmamızda bazı sorunlara yol açabilir. Bu şekilde oruç tutmak mide ve bağırsak sistemimizi olumsuz etkiler iftar sonrası kabızlık ya da gaz şikâyetlerine yol açabilir. Sahurda tüketimine dikkat edeceğimiz en önemli gıdalar protein ve lif içeriği yüksek gıdalar olmalıdır. Taze bir meyve tok tutucu hissi vermesi nedeniyle sahurda mutlaka tercih edilmelidir. Tercihimizi özellikle ekşi bir yeşil elmadan yana kullanmak etkili olacaktır. Sahurda kahvaltı tarzı beslenmek en doğru tercihtir. Vücudu fazla yormadan peynir ve yumurta ile yaptığımız bir omlet ya da menemenin yanında tüketeceğimiz ekmek ya da pide yanında yiyeceğimiz 1 kâse komposto gün içerisinde tok kalmamızı sağlayacak en önemli besinlerdir. Süt ve süt ürünlerinden sahurda da yararlanmak kalsiyum ve potasyum ihtiyacını dengeler ve tokluk hissinin oluşmasını sağlar. 1 su bardağı süte karıştıracağımız 1 çay kaşığı toz tarçında şeker ihtiyacımızı baskılayacaktır.
Kronik hastalığı olan bireylerin alması gereken ilaçları mutlaka tüketmeleri gerektiği doktorlar tarafından da onaylanır bu nedenle bu bireylerin oruç tutmaları vücutlarında daha büyük kötülüklere neden olabilir.
İftar ve sahur arasında yapacağımız iki ara öğün bu ara öğünlerde tüketeceğimiz kuruyemiş ve meyveler hem bizi mutlu edecek hem de iftar sonrası rahatsız olmamamızı sağlayacaktır. İftar sonrası kendimize ayırabileceğimiz 45 dakikalık bir yürüyüş fizyolojimizin rahatlamasını sağlar ve ramazanı daha rahat daha sağlıklı geçirmemize yardımcı olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Fatma DEMİROK
► Ramazanda Beslenme PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Ramazanda Beslenme Dyt.Merve TIĞLI
► Ramazanda Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Ramazanda Beslenme Dyt.İlkay AKBABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:39
Top