2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Fobisi
MAKALE #11362 © Yazan Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN | Yayın Eylül 2013 | 3,383 Okuyucu
OKUL FOBİSİ

Okul Fobisi, somatik yakınmaların eşlik ettiği, çocukların yoğun korku nedeni ile okula gitmek istememe durumu olarak tanımlarnır. Okul fobisi bir çok faktörlü olup temelde anneden ayrılma kaygısıdır. Ayrlma kaygısı olarak ifade edilen bu durum çocuğun anneden ya da bağlandığı kişilerden ayrılırken aşırı kaygı duyma durumudur.

Okul fobisinde çeşitli belirtiler görülür, en sık görülen belirti karın ağrısıdır onun dışında mide bulantısı, baş ağrısı, kusma ve uyku bozuklukları gibi belirtilerdir. Bu bedensel yakınmalar karakteristik olarak sabah okula gitmeden başlar ya da pazar akşamları görülür. Çocuğun evde kalmasına izin verilirse bedensel yakınmalar hemen geçer. Çocuk tatil günlerinde gayet sağlıklı olur hiçbir bedensel yakınma göstermez.

Okul Fobisini tetikleyen bir çok risk faktörü vardır:

1-Ailedeki ayrılıklar

2-Anne-babanın yineleyici hastane yatışları

3-Çocuğun bakılma nedeni ile evden uzaklaştırılması

4-Boşanma

5-Evlilik çatışmaları. Okul fobisi olan çocukların ailelerine bakıldığında genelde aile işlevlerinin yetersiz olduğu, ailede iletişim bozukuluğu olduğu, ve disiplin sorunları olduğu, ailede rollerin net olmadığı görülmektedir.

6-Ölüm

7-Aile de bir kişinin sahip olduğu psikopatoloji. Yapılan bazı araştırmalar anne-babadaki psikopatolojinin evlilik çatışmalarını artırdığını, bunun da okul fobisini tetiklediği ifade edilmektdir.

8-Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi

9-Okulda arkadaş ilişkilerinin bozulması

10-Okul-öğretmen değişikliği,okul ortamı ve öğretmenin örseleyici tutumu

11-Çocuğun performans kaygısı, genel de bu çocuklar mükemmelliyetçi bir yapıya sahip olup başarıya töleransları oldukça azdır.

12-Cinsel veya fiziksel taciz.

13- Annenin aşırı koruyucu, çocuğun özerleşmesine izin vermeyen yaklaşımı.

14- Çocuğun doğuştan getirdiği 'kaygı zemini'nin olması.

Kısacası okul fobisini bir çok faktör tetikleyebilir. Bu nedenle , çocuğun ve ailenin birçok faktör açısıdan detaylı olarak incelenmesi gerekir.

Genel olarak okul fobisi yaşayan çocukların kişilik özellikleri nelerdir?

Genellikle bu çocuklar ,endişeli, hassas, duygusal, çabuk etkilelen, karşı tarafın duygularını fazla önemseyen çocuklardır.


Okul Fobisi tedavisinde aileye düşen görevler:

1- Çocuk mutlaka bir saatliğine de olsa okula götürülmeli, bu konuda taviz verilmemelidir. Çocuğunun kafasına okula gitme zorunluluğu olduğu yerleşmelidir. Bununla birlikte aile çocuğa yanında olduğunu, huzursuzluğunun nedenini anladığını hissettirmelidir.

Çocuk okula dereceli bir şekilde alıştırılmalıdır. Çocuğun güvenini kazanarak çocuk okul ortamına yalnız bırakılmalıdır. Örneğin, anne ilk gün sınıfta beklediyse ikinci gün kapının önünde bekler ve çocuk onu istediği zaman orada bulur. Sonraki günler okul kapısında bekler gibi dereceli bir şekilde uzaklaşma sağlanır.

2- Aile olayı gündem maddesi haline getirmemelidir. Çocuğa ' yarın okula gidecek misin ? 'gibi sorular sorulmamaldır. Aileler kaygılarını çocuğa yansıtmamalıdır.

3- Çocuğun okula gitmesi durumunda pozitif pekiçtireçler verilebilir ancak bu abartılmamalıdır.

4- Anne- babanın çocukla sağlıklı iletişim kurması çok önemlidir. Sağlıklı iletişim kurmadan çocuğun duygularını, istek ve hitiyaçlarını anlamak mümkün değildir.

5- Okula gitmek istemediğinden dolayı çocuk suçlanmamalıdır.

Okul Fobisinintedavisinde öğretmene düşen görevler:

Öğretmenin yakın ilgisi çok önemlidir. Mesela öğretmenin tenefüslerde çocuğun yanına gidip konuşması,onunla oturması, çocuğu rahatlatır. Öğretmenin ' arkadaşınız sınıfta bugün yanlız kalmayı başardı, tebrik ediyorum gibi' sözler söylemesi çocuğu cesaretlendirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Neşe ŞAHİN'in Makaleleri
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okul Fobisi Psk.Burcu BÜGE
► Okul Fobisi Psk.Merve KIRNA
► Okul Fobisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Okul Fobisi Psk.Zehra ORGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyunun Sihiri Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:13
Top