2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hıçkırık
MAKALE #11375 © Yazan Prof.Dr.Selçuk ONART | Yayın Eylül 2013 | 6,330 Okuyucu
Genellikle, Diyafram adı verilen, karın ve göğüs organlarını bir birinden ayıran, yayvan ve büyük kasın istemsiz uyarılması sonucu ortaya çıkan nahoş ve rahatsız edici bir yakınmadır.
Hıçkırık genellikle kendiliğinden geçebildiği gibi, uzun süre devam ederek gerek hasta ve gerekse hasta çevresinde tedirginliğe de sebep olmaktadır.

Diyafram kasının istem dışı kasılması, ses tellerinin kapanması, ve ardından şiddetli bir iç çekme ile ses tellerinnin ses çıkararak tekrar açılması sonucu kendini belli eder.
Uzun süren ve israr ederek devam eden hıçkırıklar ciddi rahatsızlıkları işareti olabilir.

Hıçkırık bazen günlerce-haftalarca kesilmeyip, hastayı ciddi şekilde rahatsız edebilir. Uzun süreli hıçkırıklar hastanın yemek yemesini, uykusunu, konuşmasını etkiler. Cerrahi girişim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan hıçkırıklar da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Hıçkırığın merkez sinir sistemi hastalıklarından mide hastalıklarına kadar çok farklı nedenleri olabilir.

Hıçkırık yalnız diafragma irritasyonuna bağlı olmayıp, bazı rahatsızlıklardan da meydana gelmektedir. Hıçkırık çoğu zaman kısa süreli ve zararsızdır ve sağlıklı kişilerde geçici bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Basit hıçkırık ataklarının çoğu genellikle kendiliğinden sonlanır.

Hıçkırık nedenlerini, sırası ile gözden geçirecek olursak;
1- Çok hızlı ve acele yemek yeme, hava yutma, aşırı gülme, gıdıklanma ( özellikle küçük bebeklerde),
2-fazla sigara ve alkol kullanılması,
3- Gastro Özefagal Reflu hastalarında, mide asidinin mide, özefagus ve gırtlak bölümünde yapmış olduğu irritasyon sonucu.
4-Karın boşluğu içinde bulunan ve Diyafragmaya komşuluğu olan, Mide, Karaciğer ve yakın organların irritasyonları,
Örneğin
-Diyagrafma kasına yakın komşuluğu olan organlara uygulanan cerrahiler
sonrasında da
hıçkırık
ortaya çıkabilir.
-Diyafragma kasının fıtıkları,
-karaciğer tümör ve apseleri,
-mide kanseri,
-dalak enfarktüsü,
-bağırsak tıkanıklığı,
-Pankreas bezinin rahatsızlıkları gibi hastalıklarda.

5-Göğüs boşluğu içinde ve Mediastenadını verdiğimiz kompartımanda bulunan -Akciğer, Kalb gibi hayati organların, -Büyük Damarların anevrizmaları ( Aort Anevrizması), sinirlerin, irritasyonu, enfeksiyonu,
-iltihabı, (Pnömoni, Perikardit,v.), -Tüberkülozu, -Selim ve habis tümörlerinde
6- Beyin ve Kalp gibi hayati organların irritasyonu. ,
7- Merkez Sinir Sistemi hastalıkları
-menenjit, -beyin içi kanama, -histeri -beyin tümörlerinde, hıçkırığı görmekteyiz .
8- Histeri, gibi organik bir hastalığa bağlı olmayan durumlarda da geçici hıçkırık ortaya çıkabilir.

Hıçkırık olduğunda evde basit olarak şöyle bir TEDAVİ uygulayabiliriz.
-Mümkün olduğu kadar soluğun tutulması. Veya bir kesekağıdı veya naylon torbaya nefes alıp vererek Karbondioksit solunumunun arttırılması. -Her iki el havaya kaldırılıp, baş üstünde birleştirilerek, arkadaşın uzattığı bir bardak suyu yudum yudum, nefes almadan içmek. -Sirke ,Limon suyu karanfil, kesme şeker, kahve ,tuz yemek ( Maksat nefes tutulması) -Yemek yerken acele edilmemeli ve konuşulmamalıdır. -Aç karnına sigara kullanılmamalıdır. -Sıvı içecekler mutlaka bardaktan içilmelidir(Hava yutmamak için).
-Hıçkırık uzun süre geçmezse doktora baş vurulmalı .
-Bu yöntemlerle giderilemeyen hıçkırık için sakinleştiriciler, kas gevşeticiler gibi çeşitli ilaçlar etkili olabilir.
-Boyundaki karotis damarına hekim tarafından masaj yapılabilir.
- Durdurulamayan hıçkırık için son çare frenik sinirin bir anestezik ilaçla veya cerrahi olarak blokajıdır.
Hatta Psikoterapi ve Akapunktur da uygulanmaktadır.

Prof.Dr.Selçuk ONART
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hıçkırık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Selçuk ONART'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Selçuk ONART'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selçuk ONART Fotoğraf
Prof.Dr.Selçuk ONART
Bursa
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Selçuk ONART'ın Makaleleri
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Dr.Sevin KARALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hıçkırık' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Buırun Fonksiyonları Mart 2019
► Deri ( Cilt ) Tümörleri Eylül 2013
► Lenfatik Sistem Eylül 2013
► Denge ve Araç Tutması Eylül 2013
► Otoskleroz Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:58
Top