2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antisosyal Kişilerde Duygusal Yapılanmanın Kişiler Arası İlişkilere Etkisi
MAKALE #11399 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2013 | 5,598 Okuyucu
ANTİ SOSYAL KİŞİLERDE DUYGUSAL YAPILANMANIN KİŞİLERARASI İLİŞKİLERE ETKİSİ

Antisosyal kişilik özelliğine sahip kişi, etrafındaki insanları kendi ihtiyaçlarına göre yönlendiren, yaşamda yalnızca kendilerine yol açan, bunu yaparken acımasızca davranmaktan, arkasında incinmiş, kırılmış, maddi zarara uğramış insanlar bırakmaktan çekinmeyen kişidir. Bir insanı kendisine kolayca âşık eder, ilişki süresince onu hem duygusal hem de maddi açıdan zor durumda bırakır ve gider. Bunları yaptığı için hiç üzülmediği ve vicdan azabı çekmediği gibi terk ettiği kişiye de kendini suçlu hissettirir.
Bu kişi iletişim kurduğu kişilere sevimli görünebilir. Çünkü çok espri yapar ve konuşkandır. Onunla sohbet etmek çok büyük keyif verebilir. İkna gücü çok yüksektir ve karşısındaki kişiyi/kişileri iyi bir insan olduğuna inandırır. Kendisine sorulan soruları kendisi hakkında bilgi vermeden başka yöne çekmeyi de çok iyi becerir. Fakat duygularının farkında olmadıkları için, duygu yaşamadıkları için ya da duygularını reddettikleri için ilişkilerinde içten ve samimi değillerdir tam tersine yüzeysel bir tavır sergilerler. Daha önce antisosyal birisiyle birlikte olmuş kişi onu kolayca tanır.
Antisosyal özellik gösteren kişi, duygunlarını derin bir şekilde yaşamayı engellediği için duygu yoksunluğu yaşar. Genellikle duygusuz ve soğuk görünür, fakat ender de olsa karşısındaki kişiyi etkilemek için duygularını kısa süreliğine açığa çıkarabilir. Duygu yaşadığını hatta duygularını çok güçlü yaşadığını iddia eder, fakat yaşadıklarının duygu olup olmadığının farkında değildir. Cinsel uyarılmayı aşk ile, beklentilerinin gerçekleşmemesini yani hayal kırıklığını üzüntü ile, saldırgan tepkileri öfke ile karıştırırlar.
Antisosyal özellik gösteren kişi benmerkezlidir ve kendisini çok üstün, ulaşılmaz görür. Her şeyi hak ettiğine inanır. En fazla hak ettiği şey de kendi kuralları ile yaşamasıdır. Kendi yasaları dışındaki her türlü yasayı çiğneme eğilimi gösterirler. Genellikle küstah, alay eden, utanmaz, dik kafalı, kibirli, karizmatik, heyecan verici ve aşırı özgüvenli bir izlenim bırakmaktan çekinmez, hatta bundan hoşlanır. Yeteneklerine çok güvendiği için kendisine ulaşamayacağı hedefler koyar. Bu hedeflere ulaşamayacağını bilir fakat karşısındaki kişiye bu hedeflere kolaylıkla ulaşabileceği izlenimi verir. Hedefine ulaşamadığı zaman da mutlaka kendisini haklı gösteren sebepleri vardır.
Bazı eylemleri diğer insanlar üzerinde yıkıcı etkiler yaratır fakat antisosyal kişi bu durumdan hiç rahatsız olmadığı gibi bu durumu hiç umursamaz. Çünkü bunu yapmakta haklı olduğuna inanır ve üzüntü, kaygı, suçluluk duymaya gerek yoktur. Nadiren pişmanlık duygusu yaşayabilir. Daha doğrusu karşısındaki kişi onun pişmanlık duygusu yaşadığını zanneder fakat sonunda öyle bir söz eder ki yaşadığının pişmanlık değil, kendisini haklı çıkarmak için inkâr ve savunma olduğu anlaşılır.
Hayal gücü çok kuvvetlidir ve sürekli işler haldedir. Bu da onun sürekli hayal kurmasına ve yalan söylemesine sebep olur. Yalan söylediği ortaya çıktığında ya da yalan söylediği yüzüne vurulduğunda bundan hiç utanmaz, şaşırmış gibi yapar ve yalanını konuyu değiştirerek sürdürür veya yalanla tutarlı görünecek başka bir hikaye anlatmaya başlar. Bunu karşısındaki kişinin kafasını karıştırmak için yapar. Bunu da başarır. Karşısındaki kişinin kafası karışır ve konuyu takip edemez hale gelir. Yalan söylemesiyle gurur duyar. Yalan söylemekte bu kadar başarılı olması onun iyi bir dolandırıcı olmasını da sağlar.
Antisosyal kişilik özelliğine sahip kişinin duygularını yaşamama, pişmanlık ve suçluluk duymama, benmerkezli olma ve üstünlük duygusu yaşamasının sebebi empatiden yoksun olmasıyla bağlantılıdır. Etrafındaki kişilerin yaşadığı duyguyu anlamaya çalışmaz, en yakınlarının bile duyguları onu hiç ilgilendirmez. Bütün insanlar onun zevk aracıdır. Kandırır zevk alır, maddi açıdan kullanır zevk alır, onur ve gurur kırar zevk alır, fiziksel saldırı ile can yakar zevk alır, işkence eder zevk alır, kendini sevimli göstermekte usta bir oyuncudur. Çok zor da aile ile bağlarını koruyan antisosyal kişiler vardır. Aslında bunu aile üyelerini malı gibi gördüğü için yapar.
Bu özelliğe sahip kişilerle günlük yaşantıda karşılanmak kaçınılmazdır. Bu kişilerin antisosyal özelliğe sahip olduklarını ve o kişi tarafından kullanıldığını anlaması bir birey için uzun zaman alır. Anlaşıldıktan sonra da bu insandan kopmak çok zor bir süreci gerektirir. Bu tip insanlardan fark eder etmez uzaklaşmakta fayda vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antisosyal Kişilerde Duygusal Yapılanmanın Kişiler Arası İlişkilere Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Antisosyal Kişilerde Duygusal Yapılanmanın Kişiler Arası İlişkilere Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:28
Top