2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Bıraktıran 10 Meşhur Bahane
MAKALE #11446 © Yazan Dyt.Zeynep HASOĞLU | Yayın Eylül 2013 | 4,767 Okuyucu
1. Çok yoğunum, yemek yemeye vakit bulamıyorum : Uzun mesailer, toplantılar arasında çoğu zaman öğünlerinizi atladığınız dönemler olabilir. Ama iş yoğunluğu diyetinizi bırakmak için geçerli bir sebep değil. İş hayatınıza uygun olarak hazırlanmış bir beslenme programı ile neyi ne zaman yiyeceğinizi önceden diyetisyeninizle birlikte planlarsanız öğün saatlerinizi de belli bir düzene oturtabilirsiniz. Örneğin; sabah kahvaltınızı evden çıkmadan yaparsanız, ofise geldiğinizde ne yiyeceğim diye düşünmezsiniz. Ara öğünler için çekmecenizde fındık, badem, ceviz veya kuru meyveler bulundurun!


2. Haftasonu diyetime uyamıyorum:
Bütün bir hafta erken kalkmaktan şikayet ediyor ve haftasonu da yataktan daha geç saatlerde kalkmak istiyorsunuz. Fakat sabah geç kalktığınızda kahvaltınız öğle saatlerine kalıyor ve 2 gün boyunca tüm düzeniniz bozuluyor mu? Kahvaltı ve öğle yemeğinizi birleştirerek güzel bir brunch yapabilir ve diyetinizi bozmadan haftasonunu geçirebilirsiniz. Haftaiçi sağladığınız düzeni, haftasonunda yerle bir edip pazartesi tekrar diyete başlayacağım derseniz kilo vermeniz sizin için çok zor olacaktır.

3. Sık sık seyahate,tatile çıkıyorum:
İş nedeniyle veya tatil amaçlı bir seyahate çıktığınız zaman diyetinize ara vermek yerine açık büfeleri sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak kullanmayı öğrenmelisiniz. Açık büfeler, sayısız besinin bir arada bulunduğu öncelikle göz zevkimize hitap eden fakat hepsini hiçbir zaman tabağınıza alamayacağınız bir sistemdir. Ana yemekten ızgara köfte/tavuk, zeytinyağlılardan birer kaşık alarak kendinize bir tabak oluşturun. Bol yeşillikli salatanız mutlaka olmalı ve tatlı büfesinden yalnızca bir seçim yapmalısınız.

4. Misafirim geldi, hazırladığım ikramlara karşı koyamıyorum:
Diyete başladığınızda kendinizi sosyal hayattan uzaklaştırmanıza gerek yok! Elbette davetlere katılacak ve misafir kabul edeceksiniz. Bu sefer de, misafirlerinize sağlıklı ve hafif besinler hazırlamayı deneyin. Çeşit çeşit salatalar yaparak hem kendi kilonuzu hem de misafirlerinizin kilosunu koruyun.

5. Metabolizmam yavaş çalışıyor:
En sık karşılaşılan diyet bırakma veya başlayamama bahanelerinden biri de metabolizmanızın yavaş olduğunu düşünmenizdir. Kan bulgularınız, beslenme hikayeniz ve kronik hastalıklarınızı diyetisyeninizle paylaşarak metabolizmanızın neden yavaş olduğunu öğrenebilirsiniz. Ufak bir ipucu olarak; günde 2 lt su tüketmek, 2-3 fincan yeşil çay içmek, ananas-greyfurt gibi meyveleri tüketmek metabolizmanızı hızlandırır.

6. Trafikte öğün saatlerimi kaçırıyorum:
Uzun süre trafikte kaldığınız zaman ara öğünlerinizi atlıyor, sonra da diyetinize nerden devam edeceğinizi bilemiyor musunuz? Arabanızda, çantanızda mutlaka light bisküvi bulundurun ve böylelikle ara öğün saatinizi atlamamış olursunuz. Yine uzun süre trafikte kalacağınız zamanlar için yanınıza su almayı unutmayın.

7. Pazartesi diyete başlayacağım:
Zayıflama diyetten de öte aslında beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeyi hayatınızın geneline yaydığınız zaman diyete başlamanın günü olmayacağını unutmayın. Aksi takdirde her hafta sonu diyetinizi bozar, pazartesi diyet yapmaya kalkışırsanız bunun sonunun gelmeyeceğini unutmayın. Öncelikle kendinize bir hedef koyun ve inceldiğinizi, istediğiniz kıyafetin içine sığabileceğinizi hayal edin ve pazartesiyi beklemeyin.

8. Ailem de kilolu, genlerimizde problem var:
Genetik olarak kiloya yatkınlığınız olabilir ama anne ve babanızın kilolu olması sizin de kilo veremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kalıtımsal olarak metabolizmanız yavaş olabilir veya daha önceden yaptığınız sağlıksız diyetler metabolizmanızı yavaşlatmış olabilir. Uzmanınız tarafından araştırılıp, incelenerek neden kilo veremediğiniz kolayca çözülecektir. Sonuç olarak kendinize karşı önyargılı olmayın ve olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın.

9. Yemek yemeyi seviyorum:
Diyet yaparken aç kalacağınızı, sevdiğiniz yemekleri tüketemeyeceğinizi düşünmeyin. Nasıl ilacın fazlası zehir ise, yemeğin de fazlası sizin için kilo aldırıcıdır. Diyet yaparken miktarına dikkat ederek her şeyden tüketebileceğinizi unutmayın. Akşam yemeğinde arkadaşlarınızla pizza yemek diyetin sonu değildir. Yeter ki neyi ne kadar tüketeceğinizi bilin.

10. Diyetler bana uygun değil:
Sizin iş hayatınıza, sevdiğiniz gıdalara göre hazırlanmış bir beslenme programı hem zayıflamanızı sağlayacak hem de sizi mutsuz etmeden diyetinizi uygulamanıza imkan tanıyacaktır. Diyete başlayacağınız zaman bilinçaltınıza yerleştirdiğiniz uzun süre aç kalıcam, hiçbir zaman çikolata yiyemeyeceğim gibi düşünceleri aklınızdan çıkarın. Çok sevdiğiniz çikolatadan vazgeçmeden de kilo verebilirsiniz.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE YEDİKLERİNİZE DİKKAT !


Sonbaharın gelmesiyle birlikte bitkinlik, halsizlik, uykusuzluk, depresyon gibi sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bu şikayetlerin artması ile sağlıklı beslenmenin ve düzenli egzersizin önemi daha da artıyor. Mevsim değişiklikleri vücudun fiziki ve ruhsal yapısını tamamen değiştirmekle birlikte, hastalıklarında ortaya çıkması yadsınamaz bir gerçek. Özellikle kadınlar, erkeklere oranla psikolojik ve hormanal olarak daha hassas olduğundan bu gibi durumlarda daha çok etkileniyorlar.


Sonbahar aylarında bağışık sistemini kuvvetlendirmek, kendimizi daha iyi hissetmek ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. A, C ve E vitaminleri antioksidan özelliklerinden dolayı bağışıklığı güçlendirip, vücutta savunma mekanizmasında rol alırlar. Meyve ve sebzeleri taze olarak bolca tüketmek bu vitaminleri almamıza yardımcı olur. Gripten korunmak için özellikle C vitamini almaya özen gösterin. C vitamini önemli bir antioksidandır ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Savunma sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Portakal, limon, yeşil biber, ıspanak, karnabahar, greyfurt ve maydonoz en iyi C vitamini kaynaklarındandır. Kışın ve sonbaharda İyi bir C vitamini kaynağı olan kuşburnu çayı mutlaka tüketilmelidir. Bir diğer antioksidan da E vitaminidir. E vitamini fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar da bulunur. Ayrıca kurubaklagillerde iyi bir kaynaktır. Haftada en az iki kez kurufasülye, nohur, barbunya gibi kurubaklagiller tüketilmelidir. A vitamini, en çok karaciğer, süt ve yumurta sarısında bulunur. Yeşil yapraklı sebzeler, kayısı ve havuç da A vitamini kaynaklarındandır.Minerallerden ise magnezyum ve çinko içeren besinlere ağırlık verilmeli, badem, muz, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, süt ve yumurta belirli ölçülerde diyette tüketilmelidir.
• Her gün 3-4 porsiyon taze meyve, 1-2 porsiyon sebze yemeği tüketin. Mutlaka sofranızda çiğ sebzelere yer verin.
• Salatalarınızda özellikle zeytinyağı kullanın. Zeytinyağında bulunan omega-9 yağ asitleri bağışıklık sistemini olumlu etkiler.
• Balık, keten tohumu ve ceviz güçlü bir antioksidan olan omega-3 yağ asitleri içerir. Haftada en az bir kez mutlaka balık tüketin.
• Mutlaka sofranızda ekmek bulundurun, tam tahıllı ekmekler B vitamini kaynağıdır ve B vitamini sonbaharda artan depresyona iyi gelir.
• Ve mutlaka bol su tüketin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Bıraktıran 10 Meşhur Bahane" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep HASOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep HASOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep HASOĞLU Fotoğraf
Dyt.Zeynep HASOĞLU
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep HASOĞLU'nun Makaleleri
► Ofiste Diyet Bıraktıran Bahaneler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet Bıraktıran 10 Meşhur Bahane' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Beslenme Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:28
Top