2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Göz Muayenesi ve Şaşılık
MAKALE #11456 © Yazan Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI | Yayın Eylül 2013 | 4,716 Okuyucu
Çocuklarda Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tüm çocukların doğumdan sonra ilk 6 ay içinde herhangi bir sorun olmasa da mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmiş olması gerekmektedir. Böylece şaşılık başta olmak üzere, her türlü kırma kusurları, doğumsal katarakt ve kornea bozuklukları, retina ve göz siniri hastalıkları erken tespit edilebilir.
Şaşılık nedir?
Şaşılık, gözlerin aynı yöne bakamaması yani paralelliğini kaybetmesi durumudur. Halk arasında “şehla göz” veya “gözde kayma” bazen de “gözde akma” olarak da ifade edilmektedir. Çocuklarda en çok görülen göz bozuklukları, düzeltilmemiş hipermetropi, miyopi ve astigmat gibi kırma kusurları ve şaşılıktır.
Ne sıklıkla görülür?
Şaşılık toplumda % 2-5 oranında görülür . Bunların da çoğu doğuştan veya erken çocukluk çağında başlayanlardır. Şaşılıklar iç, dış, dik ve çapraz olarak sınıflandırılabilmektedir. Cinsiyet ayrımı göstermez ve ailesel yönü de mevcuttur.
Klinikleri gelen hastaların %30-40’ında görülen durum ise “Yalancı Şaşılık” dediğimiz, burun kökünün basıklığından kaynaklanan göz yanılmasıdır. Bu hastalarda yüz ve burun yapısı geliştikçe, bu yalancı şaşılık durumu da düzelmektedir.
Şaşılığın sebepleri nelerdir?
Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Hamileliğin nasıl geçtiği, doğumun problemli olup olmadığı, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşturabilir. Şaşılık için genetik yatkınlık söz konusudur yani ailede gözünde kayma olan varsa ortaya çıkma şansı daha fazladır.
Çocukluk döneminde yani 2 yaşından sonra görülen şaşılıklarda genellikle neden kırma kusurudur. Yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kayma ateşli bir hastalık veya bir travma (düşme, ameliyatlar, kazalar) sonrası başlayabilir.
Göz kaslarımızın hareketini yöneten merkezler beyindedir, bu nedenle sinirlerde oluşan felçler de gözde kaymalara neden olur. Geçirilen beyin tümörü, kafaiçi basınç artışı yapan hastalıklar, kafa travması, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda göze gelen sinirlerde felçler oluşabilir. Göz hareketlerinden 3 adet kafaiçi siniri sorumludur ve herbirinin beyinde bulunduğu yerler bellidir. Kaslardaki hareket bozuklukları, dolayısı ile beyindeki hasarın nerede olduğunu da bize gösterebilmektedir.
Şaşılık çeşitleri nelerdir?
İçe kayma, bebeklerde en sık görülen şaşılık tipidir. Eğer yakını bulanık görme dediğimiz yüksek hipermetrop da eşlik ediyorsa, bu bebeklerde özellikle yakına bakarken belirgin içe kayma izlenir. Hipermetropinin de gizli ve gerçek olarak iki çeşidi vardır. Mutlak değer ile pratik değerin birbirinden çok iyi ayıredilmesi, şaşılık ve astenopiye sebep olanın iyi belirlenmesi gerekir. Burada da göz kaslarını tamamen gevşeterek, uygun ilaç ve süre uygulayarak göz bebeklerini büyüterek yapılan muayene son derece önemlidir.
Dışa kaymalar daha nadirdir ve daha az tehlikelidir. Bu tip şaşılıkta göz tembelliği diğerine göre daha nadirdir. Özellikle uzağa bakarken veya çocuk dalgın, yorgun olduğunda ortaya çıkar. Bu çocuklar, dört yaşına kadar takip edilirler. Kaymada artma olur ise, cerrahi tedaviden fayda görürler.
Çapraz kaymalar özellikle tek gözde olursa hastalarda belirgin baş pozisyonu da eşlik edebileceği için, erken tedavi hem boyun kaslarını hem de hastanın yüz yapısında ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek asimetriyi engellemesi açısından önemlidir. Bu hastalarda özellikle beyin sapı hasarları irdelenmelidir.
İleri yaşlarda ortaya çıkan şaşılıklarda ise diplopi denilen “çift görme” eşlik etmekte ve kişilerin yaşam standartlarını ciddi şekilde bozmaktadır.
Göz Tembelliği veya diğer adıyla Ambliyopi nedir?
Hayatın ilk aylarında, gözlerin paralel olmaması veya bir gözdeki görüntünün herhangi bir sebepten dolayı bulanık olması neticesinde görme merkezindeki ilgili hücrelerde de uyarım eksikliği ortaya çıkar. Olay basit bir kayma ve bu kayma da eşitlik gösteren bir şekilde ise, görme her iki gözde iyi derecede korunabilir fakat yine de 3 boyutlu görme gelişemez. Tek gözde kayma sebat ediyor veya retinal görüntü net değil ise, bu gözde görme diğerinde göre düşük kalır ve bu duruma ambliyopi adı verilir.
Ambliyopi, çocukluk çağı görme bozukluklarının önemli bir nedenidir. Yunanca donuk göz anlamına gelir. Kaba bir tabirle her iki göz arasında %20 ve daha fazla görme farkı olmasıdır. Görme gelişiminin tamamlandığı 7-8 yaşına dek, ambliyopi riski devam eder . Aynı şekilde ambliyopi tedavisi alıp da tedavi sonucu görmeleri eşitlenen çocuklarda, kontroller bu yaşların sonuna dek ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde, görme yeniden hızla düşebilmektedir!


Şaşılık Tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle küçük yaşta saptanan şaşılığın tedavisi acildir. Örneğin, gözleri içe kayan bir bebekte tedavinin 6 aydan önce uygulanamaması sonucu ileriki yaşlarda 3 boyutlu görme beklenemez. Buna karşın, şaşılık her yaşta da tedavi edilebilir.
Sebepleri farklı olduğu için, tedavi seçenekleri de çok farklıdır. Gözünde kırma kusuru olanlarda gözlük muhakkak başlanmalıdır. Yakına bakarken içe kayması daha da artan hastalarda, uzak numarasına yakın numarası da eklenerek multifokal gözlük kullanılması buna bir örnektir.
Bu arada göz tembelliği de tabloya eşlik ediyor ise, az gören gözün diğer göz kapatılarak veya diğer yöntemlerle görmesinin artırılması önemlidir. Bunlarla beraber veya tek başına cerrahi de önemli bir seçenektir. Şaşılığın cinsine göre, belirli tablolar kullanılarak her iki gözde bulunan 6 adet kas için belirlenmiş cerrahiler mevcuttur. Burada yapılan, kas gücünü azaltmak/artırmak veya yönünü değiştirmektir.
Çok nadiren, özellikle Şeker Hastalığına bağlı geçici felç durumlarında, Tiroid Hastalıklarında Botoks Tedavisi de uygulanarak, diğer kasın hasar görmesi ve çift görme engellenebilir. Bu tedavi birkaç kez uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Göz Muayenesi ve Şaşılık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman Mesut KARAATLI Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI'nın Makaleleri
► Çocuklarda Diğer İçe Şaşılık Türleri Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Şaşılık (Strabismus) Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Bebeklerde Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Kızlık Zarı Muayenesi Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Göz Muayenesi ve Şaşılık' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duane Sendromu Kasım 2014
► Bebeklerde Şaşılık Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:54
Top