2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hedefe Giden Yolda Öz Disiplinin Önemi
MAKALE #11469 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Eylül 2013 | 9,890 Okuyucu
Ulaşmak istenen hedefler, gerçekleştirilmek istenen hayaller, bazı umutlar… Baktığımızda hepimizin yaşantısı bunlarla doludur. Hep bir şeyler yapmak, bir yerlere ulaşmak isteriz, hangi konuda olursa olsun kendimize koyduğumuz hedeflere ulaşmak için çalışırız. Bazılarımız bunları gerçekleştirir; bazılarımız ise erteleriz, çalışmak zor gelir, sıkılırız, istediğimiz anda ulaşmak isteriz, bedellerini ödeyemeyeceğimizi düşünürüz, bazen de korkarız. Sonuçta bu hedefler ya sürekli ileriki bir tarihe ertelenir ya da gerçekleşmesi zor bir hayal olarak kalır. Hedeflere ulaşamamanın önünde pek çok dış faktör olabilir; fakat buna rağmen zorlanarak da olsa gerçekleştirebilen pek çok kişi vardır. Burada kilit nokta “ disiplinli çalışmak” tır. Disiplinli çalışmak kimileri için oldukça sıkıcı ve zordur. Peki neden özdisiplin sağlayamayız ?
Kendimiz üzerinde özdisiplin sağlamak zordur. Bunun pek çok nedeni var. Birincisi bu bizim doğuştan gelen bir özelliğimizdir. İnsanoğlu doğası gereği zor durumlarda bulunmak istemez, böyle durumlarda kaçar. Bu aynı zamanda bebeklikten itibaren öğrendiğimiz de bir şeydir. Biliriz ki bebekler karnı acıktığında bu ihtiyacını erteleyemeden hemen anında cevaplanmasını ister ve karşılanmazsa ağlar. Yani ihtiyaçları anında karşılanmalıdır. Bu bir bebeğin hayatta kalması için başlarda işlevsel bir özelliktir ; fakat yaşamın ileriki yıllarında işlevsel olmaktan çıkar ; çünkü her türlü ihtiyaç anında karşılanmayabilir ve bunların bir süre ertelenmesi gerekebilir. Bunun yanında bazı zamanlarda zayıf özdisiplin ödüllendiriliyor bile olabilir. Bazı sigorta şirketleri küçük sağlık sorunlarında bile çalışmamayı oldukça destekliyor olabilirler. Zayıf özdisiplinin en etkili nedenlerden birisi de kaçtığımızda anında sonuç alırız. Bir işi yapmak bize sıkıcı geliyorsa, o işi hemen bırakmak kısa vadede bizi sıkıntıdan kurtarır ve bunun için çok beklememize gerek yoktur. Bir takım engellenmelerin, zorlayacak koşulların olduğu bir dünya gerçeğini kabul etmez, bir işi yaparken sıkılabileceğimizi ve buna katlanabileceğimizi düşünmeyiz ve gerekli sabrı göstermeyiz. Bazen de birikmiş bazı öfkelerimiz, intikam hislerimiz veya başaramama, eleştirilme gibi korkularımız kendi disiplinimizi sağlamamıza engel olur.
Peki özdisiplin sağlanmadığında ne yaşarız. Çoğunlukla suçu ya dış faktörlere ya da iç faktörlere atarız. Yani bu durumdan kaderi, patronu, iş arkadaşlarını, öğretmenleri sorumlu tutabilir ya da kendimizi sorumlu tutup suçluluk ve öfke yaşayabiliriz. Hedeflerimize ulaşamamış olmak sonucunda derin üzüntü yaşayabiliriz. Bunların yanında işlerimiz aksar ya da işimizi kaybedebiliriz, okulda başarılı olmayabiliriz. Ayrıca kilo verme, spor yapma, sigarayı bırakma gibi disiplin gerektiren eylemleri gerçekleştiremeyiz. Sonuç olarak hem maddi hem manevi anlamda sıkıntı yaşarız. İyi haber ise özdisiplinin geliştirilebilir bir şey olduğudur. Özdisiplin geliştirmek için dikkat edilecek bazı noktalar vardır :
  • Zarar görme olasılığı olduğunu bilin ve bundan korkmayın. Zor bir işten kaçmanın daha kolay olduğunu, üzerine gitmenin ise zor olduğunu düşünebilirsiniz; fakat yanlış yaptığınızda , yapamadığınızda korkmayın, üzerine gidin. Unutmayın yeni bir beceri defalarca deneyerek, çeşitli uygulamalarla geliştirilebilir
  • Öz disiplin sağlamada kendinize vereceğiniz küçük ödüller çok önemlidir. Kısa amaçlar belirleyin ve bunları gerçekleştirdiğinizde kendinize ödüller verin.
  • Disiplinli çalışmak hiç eğlenmemek sürekli çalışmak değildir. Tabi ki çalışmak dışında başka eğlenceli şeyler de yapacaksınız; fakat eğlenmek sorumluluklarınızdan önce gelmemelidir. Bunun için yapılacak işleri önce yapın daha sonra eğlenin. Böylece hem yapılması gereken işler biter hem de eğlenirken suçluluk hissetmezsiniz.
  • Amaçlarınızı sınırlayın, aynı zamanda bir çok şeyi yapmaya çalışmayın. Hedefleriniz arasında öncelik sırası belirleyin ve her bir hedef üzerine dikkatle odaklanın.
  • Kaytarmalara izin vermeyin Kısa dönemde sizi rahatlatsa, ödül gibi gelse de uzun dönemde suçluluk duymanıza ve hedeflerinizden uzaklaşmanıza neden olabilir.
  • Büyük görevler üstlenin. Altından kalkamayacağınızı düşünerek korkmayın, işi küçük üstesinden gelinebilir parçalara bölün.
  • Etrafınızda öz disiplini olan kişiler olsun. Zor görevler karşısında kolaylıkla vazgeçen kişiler ile birlikte olmak sizi de etkileyecektir.
  • Zorluklara katlanmayı göze alın. Önünüze engeller çıkacağını kabul edin. Kendinizin bunlara dayanamayacağı yönünde bir algınız varsa bunu değiştirmeye çalışın.
  • Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin.
  • Köprüleri yakın. Böylelikle geriye dönme şansınız olmaz ve durmak için hiçbir nedeniniz kalmaz.
  • Yapmanız gereken işleri size hatırlatacak notlar alın .
  • Ara verin. Bazı zamanlarda bir süreç değerlendirmesi yapmanız gerekebilir. Fakat bu değerlendirme arasını çok uzatmayın ki işten soğumayın.
  • Öz disiplini yüksek olan kişileri örnek alın ve onlar yapabildiyse ben de yapabilirim deyin. Onların deneyimlerinden faydalanmaya çalışın .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hedefe Giden Yolda Öz Disiplinin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     16 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Çocuk Eğitiminde Disiplinin Önemi Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► Vajinismus'a Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
► Mutlu Evliliğe Giden Yol Psk.Derya OĞUZ SARIALP
► Okul Başarısına Giden Yol Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Cinsel Mutluluğa Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hedefe Giden Yolda Öz Disiplinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:30
Top