2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilinçli Anneler Çocuklarını Şekerden Korur
MAKALE #11490 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Ekim 2013 | 3,468 Okuyucu
BİLİNÇLİ ANNELER ÇOCUKLARINI ŞEKERDEN KORUR
Şeker hastalığı ülkemizde her on kişiden birinde rastladığımız hastalıklardan bir tanesidir. Genetik yatkınlık ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu hastalığın ortaya çıkmasını etkileyen en önemli faktörlerdir.
Anne-baba olarak çocuklarımızın genetik yapısına müdahale etmemiz mümkün değil. Fakat doğru beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz ile şeker hastalığından kaçınabiliriz.
FAZLA KİLO RİSKLİDİR
Büyüklerimize göre kilolu çocuk sağlıklı çocuk olarak ifade edilir. Toplumumuzdaki bu inancın tersine kilolu çocuk; diyabet,kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklara yakalanma riski yüksek çocuklardır. Çünkü çocuklar kilo aldığı zaman vücudundaki yağ hücresi sayısında artış olur ve ilerleyen dönemde de kilo problemi yaşaması kaçınılmazdır. Bu yüzden en baştan önlem almak önemlidir.
DOĞRU PORSİYON TERCİHİ YAPIN
Anne-babaların hatalı davrandığı noktalardan birisi de porsiyon kontrolüdür. Çocukların yaş grubuna göre enerji ihtiyacı farklılık göstermektedir. Bu nedenle kendi tabağınıza koyduğunuz kadar yemeği çocuğun da tüketmesini beklememelisiniz. Çünkü çocukların mide hacmi yetişkinlerin yaklaşık yarısı kadardır. İhtiyacından fazla enerji alan çocukların ilerleyen dönemde kilo problemi yaşaması kaçınılmazdır.
ALTERNATİF ATIŞTIRMALIKLAR SUNUN
Her çocuk yemek arasında atıştırmaktan hoşlanır. Genelde bu atıştırmalıklar;çikolata,cips,kraker,gazlı içecekler vb… besinlerden oluşur. Abur cuburu tamamen yasaklamak yerine sınırlandırma getirmek ve yerine başka besinler koymak daha ikna edicidir. Çocuklarında damak tadına uygun kuru meyveler ve yağlı tohumlar, taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı meyveli sütler/yoğurtlar ara öğünlerde kullanmak için doğru tercihlerdir.
BASİT ŞEKERDEN KORKUN
Gün içerisinde fazla miktarda basit şeker tüketmek de diyabet riskini arttıran faktörlerden birisidir. Çikolata,şeker,bisküvi, gofret,hazır meyve suları ve gazlı içecekler gibi basit şeker içeren besinler kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle bu besinleri nadiren ve süt,yoğurt gibi protein içeren besinlerle birlikte tüketilmelidir.
DİYABET LİFLİ BESİNLERİ SEVMEZ
Kan şekerini dengesinin bozulmaması için gün içerisinde yeterli posa tüketmek çok önemlidir. Bu nedenle çocukların günlük menüsünde posadan zengin olan esmer ekmek, bulgur, kurubaklagiller ,meyve ve sebzelerin bulunmasına dikkat edilmelidir.
GLİSEMİK İNDEKS ŞEKERİN AMİRİDİR
Glisemik indeks; besinlerin kan şekerini yükseltme hızına verilen isimdir. Çocukların glisemik indeksi düşük besinleri daha fazla tercih etmeleri gün içerisinde kan şekeri seviyesinin dengeli olmasını ve hızlı acıkmamalarını sağlar. Yani beyaz un içeren ekmek çeşitleri yerine yulaflı veya tam tahıllı ekmekler, makarna ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir. Ayrıca patates,mısır, kestane gibi glisemik indeksi yüksek besinler aynı gün içerisinde tüketilmemelidir.
HAREKETLİ ÇOCUK, SAĞLIKLI ÇOCUKTUR
Teknolojinin hızla ilerlemesinin en kötü getirisi;hareketsiz çocuklardır. Gün içerisinde okul,etüt,özel dersler derken yerinden hiç kalkmayan çocuklarımıza hafta sonu fiziksel aktivite şart. Çocuklar yetişkinler gibi sonuç odaklı olmadığı için eğlenerek yapabilecekleri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteleri seçmelisiniz. Düzenli spor yapan çocukların kas ve iskelet sistemi daha sağlıklı gelişir, obezite, diyabet,kalp-damar ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski azalır.
ALIŞKANLIKLAR KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAR
0-7 Yaş çocukların pek çok alışkanlığının şekillendiği dönemdir. Bu nedenle özellikle bu yaş döneminde çocuklarınıza doğru rol-model olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bu yüzden önce siz ebeveynler sağlıklı beslenmeye ve hareketli yaşamaya özen göstermelisiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilinçli Anneler Çocuklarını Şekerden Korur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Kanserde Bilinçli Beslenme Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bilinçli Anneler Çocuklarını Şekerden Korur' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
► Zayıflamada Motivasyon Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:47
Top