2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah Vajinismusum
MAKALE #11504 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Duygu AYHAN | Yayın Ekim 2013 | 3,646 Okuyucu
Vajinismus nedir ne değildir ?
Son zamanlarda cinsel sorunlar konuşulduğunda sıkça telaffuz edilen problemlemlerden biridir vajinismus. Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajinal kaslarının üçte birinin istem dışı kasılarak cinsel ilişkinin ya çok ağrılı olması ya da hiç gerçekleşmemesi durumudur. Başka bir deyişle vajinismus negatif hipnoz halidir.Kişinin farkında olmadan istem dışı partnerini reddetmesindir. Vajinismus bir cinsel işlev bozukluğudur. Vaginismusta spazmlar tamamen istem dışı olmaktadır, Vajinismusu yaşayan çiftlere baktığımızda problem %90 sıklıkla psikolojik bir sorundur. Bu da kişinin ilk çocukluk döneminden başlayarak cinsel kimlik ve cinsellikle ilgili edindiği yanlış eksik bilgilerin yanı sıra 'ayıp' kavramının birleşmesiyle beraber vajimismus sorunu senelerce bilinçaltında beslenerek ilişki sırasında karşımıza aşılması güç bir problem şeklinde çıkar.
Aslında öncelikle vajinismusun felsefesini anlamak lazım toplumun büyük çoğunlu maalesef Vajinismusu bir sorun olarak değerlendirmemekte dolaysıyla vajinismus sorununu yaşayan kişiyi de anlamamakla kalmayıp suçlamakta ve sorunu yaşan kendini çaresiz ve yanlız hissetmekte.
-Allah beni cezalandırıyor,
- korkarım hiç bir zaman anne olamayacağım
-Ya eşim beni aldatırsa
-Herkes yaparken ben neden yapamıyorum ve daha pek çok soru Türkiye'de 10 kadından biri vajinismus sorunu yaşasa soz her birey sorunu farklı duyguya veya korkuyla yaşıyor dolayısıyla her vajinismusun hikayesi farklı. Ancak vajinismus bir ömür boyu yaşanılacak bir kader değil elbette tedavisi mümkün. Tabi birde erkeğin duyguşar genellikle eşler(erkekler)
- Eğer ..... beni sevseydi böule davranmazdı
- Acaba beni beğenmiyor mu vücudumu mu beğenmiyor?
- Benimle istemeden mi evlendi?
- Düşündüğü arzu ettiği başka biri mi var?
tabi bu soruların sonu yok ancak gerçek olan şu ki hiçbir soru vajinismusu anlama ve çözmeye yetmez bilinçaltındaki dinamikleri bilmek lazımdır. Vajinismusda, cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur; cinsel ilişki isteği ve vajinal ıslanma mevcuttur fakat istense de ilişki başarılamaz. Hatta eşini arzu ettiğini fakat cinsel birleşme anında farkında olmadan reddettiklerini sıkça dile getirirler.
Vajinismus durumunda kişiler severek ve isteyerek girdikleri cinsel ilişki sırasında vajina girişine dokunulduğu andan itibaren aniden korku, heyecan, çarpıntı gibi panik atak semptomları göstererek vajinal kasları kasmakta ve tamamen bilinç altına yerleşmiş korku ve kaygılar yüzünden ilişki gerçekleşememektedir. Vajinismus tedavisinde amaç kişilerin cinselliğe karşı korkularının giderilmesi ve yanlış eksik çarptırılmış gwrçeklikle uzaktan yakından ilgisi olmayan cinsellik hakkındaki doğru bilgilerin aktarılmasıyla başlar. Vajinismus çok özel bir problemdir bazı kadınlar jinekolojik muayene olabilir ama tam bir cinsel ilişkiye giremez. Bazıları ise hiçbir vajinal müdahaleyi kabul etmez.
Ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine başvuran kadınlarda en sık rastlanan sorundur vajinismus. Cinsel eğitimsizlik, cinsellikle ilgili tutucu değer yargılarının cinsel mitlerin varlığı kadınların kendi cinsel organlarını tanımaları hatta kendi bedenlerine yabancı olmaları, bekaret kavramına verilen abartılı önem vajinismusun ilerlemesinde ve şiddetlenerek artmasında önemli faktörler arasındadır.
Vajinismus tedavisinde kel krem kullamı ile alkol alındığında psikotrop ilaç kullanıldığında , uykuda, hamile kalmakla, çocuk doğurmakla, lokal anesteziler, kızlık zarının operasyonla alınması yada genel anestezi altında cinsel birleşme sağlanması sorunu ortadan kaldırmaz. Tek bir çözümü var o da cinsel terapidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah Vajinismusum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Duygu AYHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Duygu AYHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu AYHAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Duygu AYHAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Duygu AYHAN'ın Makaleleri
► Neden Vajinismusum? Psk.Duygu YÜKSEL
► Neden Vajinismusum? Psk.Gizem PEKCAN
► Eyvah Boşanıyorum Psk.Nur GEZEK
► Eyvah Sınav Var... Psk.Mine AKTAŞ
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum Ergen! Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Eyvah Yine mi Sınav! Psk.Gonca RASLAYAN
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Eyvah Vajinismusum' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Tabular Aralık 2017
► Evlenme Kararını Önemi Haziran 2008
► Eş Seçme Kuramları Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:16
Top