2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Sevginin Önemi
MAKALE #11510 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2013 | 7,172 Okuyucu
İLİŞKİLERDE SEVGİNİN ÖNEMİ

İlişkilerde mutluluk çok önemlidir. Mutluluğu neyin oluşturduğu çiftlerin beklentileri ile ilgilidir. Bir ilişkide mutluluğu oluşturan en önemli kaynak sevgidir. Sevginin nasıl yaşandığı, nasıl ifade edildiği, nasıl kabul edildiği ise mutluluğun dozunu belirler. Çiftlerin fark etmesi ya da ayırt etmesi gereken en önemli unsur kendisinin eşine olan sevgisinin ve aşkının mı, yoksa eşinin kendisine olan sevgisinin ve aşkının mı önemli olduğudur. Çünkü kişi, karşısındaki tarafından sevilmenin sevgi olduğunu düşünür ve eşinin kendisini sevmesini bekler. Bu sevgiyi beklediği sürece kendisinin eşini ne kadar sevdiğini fark etmez, eşini sevmeye çabalamak yerine kendisini sevdirmeye çabalar. Bu çaba, karşı taraftan sevilmek, önem ve değer verilmek, şefkat görmek, sahiplenilmek, korunmak gibi beklentilere, beklentiler erçekleşmeyince de hayal kırıklığına sebep oluyor. Kendini sevdirmeye çalışan taraf ilişkiden incinen, yara alan taraf olarak çıkıyor. İlişkilerde neyin iyi neyin kötü olduğunu belirginleştirmek, iyi ile kötü arasına bir sınır çizgisi çizmek çok zordur hatta mümkün değil bile denilebilir. Çünkü kişi eşinin her ne yaparsa yapsın, onu sevdiği için yaptığına inanmak ister ve inanmayı tercih eder.İlişki ne kadar kötüye giderse gitsin, buna inanmaya devam eder; onca yaşanmışlık varken, onca güzel anılar varken böyle ufak-tefek şeyler için ilişkiden vazgeçmeye değmez diye düşünür.İlişkide kırgınlık duygusu yoğun yaşanmaya başlamışsa, karşı tarafın yaptıklarından dolayı kişi kendisini sık sık ağlar buluyorsa, ilişkide kendini önemsiz ve değersi hissetmeye başlamışsa ve yoğun suçluluk duygusu yaşıyorsa yapılacak en uygun şeylerden biri eş olmadan geçirilecek 10 - 15 gün planlamaktır. Bu süre içinde ilişkiye verilen ağırlık yüzünden görüşülmeyen arkadaşlarla görüşmek, işle ilgili yarım kalan, bir türlü bitirilmeyen bir projeyi bitirmeyi programlamak, çok uzun zamandır tek başına gidilmek istenen bir yere gitmek kişinin dengesini bulmasına ve hayatına yön vermesine yardımcı olacaktır.

Bunu yapmak çok kolay bir şey değildir. Özellikle yalnız kalmak isteğini karşı taraf aktarmak. Onun vereceği tepkilerden korkmak, bir daha onu görememe ihtimalini düşünmek, özlem duyulacağını düşünmek bu kararı almada ve uygulamada zorluklar yaratan unsurlardır.

Bir ilişkiyi bitirme kararı almak da sürdürme kararı almak da zordur. İlişkide yaşanan mutlu anlardan vazgeçmek, yalnızlık korkusu, bir başka eş ya da sevgili bulamama ihtimali, eğer çift evliyse ve çocuk varsa tek ebeveyn olarak çocuk yetiştirme kaygısı, taraflardan birinin ekonomik olarak diğer eşe bağlı olması ayrılık kararını zorlaştıran nedenlerdendir. Fakat ayrılık çoğu zaman çiftler için bir fırsat yaratır. Çoğu kişi ayrılık kararı aldıktan ve bunu uyguladıktan sonra kendisini daha rahat hisseder. Çünkü mutsuzluk içinde geçen günler biter. Bu süreci daha da keyifli bir hale getirmek için hafta sonları mutlu olunacak planlar yapılabilir, zamansızlıktan yapılmayan bir sürü şey yapılmaya başlanabilir , alışverişe, spora ve kültürel etkinliklere bol bol zaman ayrılabilir, bir hobi edinilebilir, yeni bir iş arayışına girilebilir, yeni bir eve taşınılabilir. Yani hayatı yeniden düzenlemek için bir sürü fırsat yaratılabilir. Bu dönem içinde yaşanılacak en büyük fırsat da kişinin kendisini ve yaşamını gözden geçirmesi için bol zamana sahip olmasıdır. Bir ilişkiyi bitirme kararı almak tabi ki üzüntü ve acı yaratır. Asıl üzüntü ve acı yaratan, ilişkiden vazgeçmeyi zorlaştıran kişinin eşine duyduğu sevgiden vazgeçmek değil de eşinin kendisine duyduğu sevgiden vazgeçmektir. Oysa gerçekten kendisine sevgi duyan, kendisini seven bir eş, ilişkide kişinin bu duyguları hissetmesini sağlamaz. Kişi bunu kabul ettiğinde yani karşısındaki kişinin kendisine sunduğu sevginin ihtiyaçlarını karşılamadığını, istediğinin böyle bir şey olmadığını kabul ettiğinde bu süreç daha kolay yaşanacaktır. Bir türlü vazgeçemediği sayısı az mutlu anlar yerine ilişkide kendisini nelerin mutlu ettiğini düşünmesi, böyle bir ilişkiyi isteyip istemediğini kendisine sorması ilişkinin devam etmesi ya da bitirilmesi konusunda karar almasını kolaylaştıracaktır. Üzüntü ve acının kişi üzerinde bıraktığı tahribatı onarmanın en iyi yolu bu durumu bir fırsat olarak değerlendirmesi , kendisine bir yol haritası belirlemesi ve geleceğe ilişkin hedeflerini gözden geçirmesidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Sevginin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► İlişkilerde Farklılıkların Önemi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sevginin Psikolojik Yönü Psk.Murat BİLİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Sevginin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top